podny filter

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: podny filter

Poslaťod peto_bs » Ned 28. Mar 2010 7:57:41

dost velke ale teda kde ich mam dat?
peto_bs

Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod Aldebaran » Ned 28. Mar 2010 10:25:45

dosť veľké je zvláštna odpoveď, prinajmenšom... :mrk

Už som ti povedal v predchádzajúcom príspevku- pokiaľ máš externý filter, tak do neho. Pokiaľ nie, tak by som tam krúžky vôbec nedával, lebo si myslím, že to nebude mať valný význam. To už radšej daj väčší molitan na čerpadlo a do sieťky na dno daj zeolit.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod matolog » Ned 01. Sep 2013 4:45:04

Ahojte, mam 540L akva. Mam dva vonkajsie filtre. Chcel by som si ale trocha ulahcit robotu s odkalovanim a rozmyslam hodit pod strk (dunajsky 4/8) rost a napojit odsavanie z neho na nasavanie filtrov. Nieco na styl podneho filtra. Myslite ze si tym pomozem, alebo to nebude mat ziaden efekt?
matolog

Images: 0
Has thanked: 0 time

Poslaťod l_laco » Ned 01. Sep 2013 6:58:29

Pôdny filter ... hm.
Efekt to bude mať určite, otázka je, či taký ako očakávaš. V prvom rade si myslím že si tam použil príliš hrubý štrk 4-8mm, taká 2-3mm frakcia by bola aj estetickejšia a aj by sa v ňom usádzalo menej kalu. Uvidíš časom.
Osobne by som pod štrk nič také ako zvažuješ nedával ... bude to nasáva do dna kal, tým pádom budeš musieť odkalovať ešte viac. Pôdne filtre sa kedysi doporučovali do rastlinných akvárií, no ich skutočný prínos bol diskutabilný.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod paloi » Ned 01. Sep 2013 8:02:02

Ja súhlasím s l_laco, kal nezostane na dne, ale sa bude nasávať do štrku. Osobne by som to nerobil.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Rostratus » Ned 01. Sep 2013 8:29:02

Môj názor je taký, že načo zbytočne špekulovať, keď ti stačí klasický filter a pravidelná výmena vody, odkalovanie dna.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod matolog » Pon 02. Sep 2013 22:49:49

asi to teda zatial necham ako to je a ked to bude neunosne (na moje podmienky) tak budem rozmyslat :-)
matolog

Images: 0
Has thanked: 0 time

Poslaťod l_laco » Uto 03. Sep 2013 6:09:09

Neviem prečo by to malo byť neúnosné?
Sú ti chlapci s inými osádkami rýb a nemajú problém akva raz za čas odkaliť. Ja by som problém videl v hrubej frakcií štrku ktorý si zvolil. Kal ... no proste hovná budú padať medzi kamienky kde sa budú držať. keby si mal jemnejšiu frakciu prúdenie vody by ich pekne hnalo na miesta kde by sa zhlukovali a raz týždenne by si ich odsal spolu s vodou pri výmene ... takto ich budeš mať všade a nebude ich síce vidieť, no nebudú sa dať ľahko ani odstrániť.
No a pôdny filter ...ani žiadny iný, ti neodbúra pravidelnú výmenu vody, tej sa nevyhneš ... takže sa s tým zmier, alebo sa daj na šachy :mrk
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod paloi » Uto 03. Sep 2013 10:33:52

l_laco, dobre si napísal, že do hrubého štrku kaly zapadnú, ale mne zasa práve toto vyhovuje, že ich nevidím, pri odkaľovaní mi to vycucne aj z hĺbky a veľké zrno sa tak ľahko nedostane do hadice (a potom neupcháva kanalizáciu). Mňa by naopak štvalo, keby tam tie bobečky bolo vidieť hneď. Áno, ľahšie by sa čistilo, aj s tým súhlasím. Ale aj tie chúdence nitrifikačné baktérie potrebujú niečo jesť. Okrem toho potrebujú aj kyslík. A pri hrubšej frakcii sa im toho kyslíka predsa len dostane viac (pokiaľ teda pri jemnej frakcii nezaskakujú ryby svojim bagrovaním) ;)
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod simon » Uto 03. Sep 2013 15:06:14

paloi píše:l_laco, dobre si napísal, že do hrubého štrku kaly zapadnú, ale mne zasa práve toto vyhovuje, že ich nevidím, pri odkaľovaní mi to vycucne aj z hĺbky a veľké zrno sa tak ľahko nedostane do hadice (a potom neupcháva kanalizáciu). Mňa by naopak štvalo, keby tam tie bobečky bolo vidieť hneď. Áno, ľahšie by sa čistilo, aj s tým súhlasím. Ale aj tie chúdence nitrifikačné baktérie potrebujú niečo jesť. Okrem toho potrebujú aj kyslík. A pri hrubšej frakcii sa im toho kyslíka predsa len dostane viac (pokiaľ teda pri jemnej frakcii nezaskakujú ryby svojim bagrovaním) ;)

Presná definícia. V hrubšej zrnitosti je viac kyslíka, bobky nevidieť a výborne sa odkaľuje. Bez nasávania piesku. Jemný piesok= nečistoty sú na povrchu a pri odsávaní idú aj s pieskom. Záleží tu však aj na technike odsávania a čím odsávaš.
Ja nemám veľké akva a rybky sú skôr menšie. Biely kremičitý piesok som nedal práve preto, že na ňom všetko vidieť. Každý jeden bobek. A to by aj mne vadilo.
Prekysličenie dna mi obstaráva dostatočný počet multíkov.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 90 hostia