V podstate je úplne jedno aký ohrievač človek použije, či vnútorný, alebo vonkajší prietokový... Za normálnych okolností svoju funkciu splnia perfektne obidva. Rozdiel je iba v cene - prietokový je drahší, ale hlavne ho nie je vidieť, keďže je mimo akva. Ak nechcem, aby bolo v akva vidno ohrievač, nemám pozadie kam by som ho ukryl, ani sklenený biofilter, kde by som ho pohodlne mohol umiestniť, ale mám ex. kanister, tak je prietokový ohrievač najlepšie riešenie... Doteraz som nezaznamenal žiadnu poruchu - klop, klop
Všetko má svoje výhody, aj nevýhody - záleží od uhla pohľadu
Jovan:
-tesnenie nie je žadny problém, je to zaujímavo a bezpečne riešené - samozrejme nikdy nehovor nikdy...
-stratu tepla obalu nejako neviem posúdiť a popravde ani neriešim, ale myslím, že bude minimálna - treba si uvedomiť, že akva nebude (aspoň o tom dosť pochybujem) v "mrazáku" a keby bolo, tak asi väčšie tepelné straty ako tento ohrievač, bude mať samotné akva
-upchatie výtoku??? Ohrievač inštaluješ na VÝSTUP ex. filtra priamo do nádrže - takže tam ti ho nemá čo upchať, jedine hnedá riasa, ale tá za bežných okolností nie je nebezpečná a v hadiciach sa v malom množstve nachádza vždy. Doteraz som ich však pre upchatie nikdy nečistil...
Nevýhoda sklenených ohrievačov je ich krehkosť - pri údržbe sa môžu poškodiť - to sa ti zasa pri prietokovom nestane
tak isto, ak chceš nastaviť teplotu, musíš si namočiť ruky...atď...aleako som spomínal - všetko má svoje výhody, aj nevýhody.