Moje řešení odsávání "slepé hladiny"

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Moje řešení odsávání "slepé hladiny"

Poslaťod gringo » Ned 21. Mar 2010 10:28:42

Tak jsem konečně dořešil odsávání jemného povlaku z hladiny externím kanystrovým filtrem. Udělal jsem ho podle sice podle ne příliš vydařeného nákresu z internetu, ale šlo hlavně o princip tohoto odsávání. Nákres jsem udělal vlastní plus přidávám pár fotek z mého akva. Můžu říct, že to funguje perfektně a povlak z hladiny zmizel během 15 minut. Je třeba podotknout, že vyústění obou filtrů na hladinu mi nepomáhalo :shake. Akorát při krmení musím vtok tohoto "zařízení" schovat asi 1cm pod hladinu a po krmení vrátit zpátky :nod. Možná to někomu pomůže vyřešit tento problém :mrk
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
gringo

Images: 0
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times

Reklama

Re: Moje řešení odsávání "slepé hladiny"

Poslaťod Stero » Ned 21. Mar 2010 10:36:35

Veľmi efektívne riešenie tohoto problému. Ja som pri kúpe filtru už v originálnom balení mal tiež niečo podobné a tiež som s tým spokojný. Mám len nejakú tú otázku. V akej hĺbke máš položene to nasávanie a nestáva sa ti že by sa dostala hladina vody pod spodný okraj satia?
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod gringo » Ned 21. Mar 2010 10:56:28

Sací koš mám v hloubce 40cm. Vzduch se tam nemůže dostat, voda do vtoku se nenasává, ale vtéká, v tomto případě je to podstatný rozdíl. Hladina ve vstupní trubce se udržuje těsně pod kolínkem vstupu a dá se regulovat množstvím natečené vody, tzn. ten vtok posunout nahoru nebo dolů + - několik milimetrů, ale pokud tam nateče aspoň trochu vody z hladiny, tak se to nezavzdušní. Nevím, co by to udělalo, kdyby se vtok dal nad hladinu. Možná by se to taky nezavzdušnilo. Myslím si, že voda nasávaná přes sací koš nemá takovou sílu, aby "vysála" všechnu vodu z toho zařízení. Ale samozřejmě se můžu mýlit :think
Obrázok užívateľa
gringo

Poslaťod Stero » Ned 21. Mar 2010 11:02:08

No keď si dokážeš regulovať výšku, tak je to super riešenie. Vieš to aj rozobrať pri čistení, od usadenín?
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod gringo » Ned 21. Mar 2010 11:09:16

Ne, je to slepené dohromady a těma páskama je to jen pro jistotu jištěné. Ale ikyž by se to ucpalo, tak by to šlo jednoduše profouknout. Od sacího koše a vtok ucpat prstama, napustit vodou a z volné strany fouknout pusou. A nebo ohebným drátkem :think
Obrázok užívateľa
gringo

Poslaťod brano ba » Ned 21. Mar 2010 11:31:35

Tento tzv. hladinovy zberac necistot sa da aj kupit, napr. u nas v BA ho maju v Hornbachu, vyraba ho tusim Fluval. Ale mal som nieco podobne od EHEIM-u, fungovalo to spolahlivo, len ja som to mal este pri zivorodkach a tam bol problem v tom, ze mi to odsavalo mlade rybky, ktore vzdy plavali pri hladine :(
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Rostratus » Uto 23. Mar 2010 12:24:51

Je to dobrý nápad ja si to osobne viem predstaviť ako vo forme článku, pokiaľ by si to vedel neako sformulovať a rozpísať sa k tomu. Inak chválim dobrá robota a možno aj skúsim. :yes
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod gringo » Uto 23. Mar 2010 14:53:45

Děkuju, k tomu článku, no nevím, nejsem žádný pisatel, ale jak jsem psal, funguje to perfektně, když nakrmím a mám vtok pod hladinou, tak se během chvilky začne povlak tvořit. A i když nekrmím, tak jsem ho na zkoušku ponořil a za sice delší dobu se ten povlak opět objeví :S. Ale teď už mi to nevadí, hladinu mám čisťoučkou. A o to šlo :yes
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
gringo

Poslaťod gringo » Uto 23. Mar 2010 15:35:03

brano ba: je možné, že bych to koupil i tady u nás, ale když jsem to dělal podle toho náčrtku z internetu(jednalo se hlavně o princip odsávání) s výsledkem nejistým a po nainstalování mi povlak zmizel do zmiňovaných 15ti minut(dával jsem tomu hodiny, možná i dny), tak jsem z toho měl radost jak "malý Jarda" :D, že se dílo podařilo a funguje to :hi
Obrázok užívateľa
gringo

Poslaťod Aldebaran » Uto 23. Mar 2010 16:24:34

gringo píše:Děkuju, k tomu článku, no nevím, nejsem žádný pisatel

veď nejde o príspevok do literárnej súťaže :mrk

Stačí keď dáš dokopy pár rozumných viet o tom čo to je, prečo si to robil a ako si to urobil, a že ti to funguje dobre, prihodíš fotku-dve a článok je na svete. Veď ani tí, čo to budú čítať, nepotrebujú kvalitu odborného časopisu, skrátka akvaristi akvaristom :mrk
Ale nikto ťa nemôže samozrejme do ničoho nútiť
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 82 hostia