Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Poslaťod Byk1984 » Štv 18. Mar 2010 12:23:27

No asi by som to potreboval vidiet.Ale ak spravne chapem,je to to iste co vnutorny,len je to mimo akva a v inej nadobke???
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Reklama

Poslaťod kofola » Štv 18. Mar 2010 12:48:19

Spravne to chapes. Je to to iste, len nevrtas do akva ale do tej druhej nadoby v ktorej mas hladinu vzdy rovnako vysoko ako v akva.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Stero » Štv 18. Mar 2010 13:39:10

Ale tu je problém v prípade že čo i len na chvíľku sa do prepážky, hadice ktorou sú spojené nádoby dostane vzduch, a tým sa zo spojených nádob stanú nádoby oddelené. Dôsledok je taký že čerpadlo ti vytlačí z filtra všetku vodu a tá už nepreteká do druhej prepadovej nádobky a na koniec zhorí čerpadlo.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod kofola » Štv 18. Mar 2010 13:47:09

Ja ich mam spojene 1" rurou. Konce tej rury su v oboch nadrziach (teda akva aj prepadove akva) cca 4-5 cm nad dnom. neviem si celkom predstavit ako by sa tato rura upchala a vzduch do nej by sa dostal len v pripade, ze by hladina vody v akva klesla pod 4cm, teda by som musel vypustit viac ako 50cm vysky vodneho stlpca = cele akvarko :lol:
Velkym umenim vsak bolo pri instalacii dostat vzduch z tej rury von. To som bol vtedy v plavkach v akvarku cely :D :lol:
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod brano ba » Štv 18. Mar 2010 13:47:52

Stero píše:Ale tu je problém v prípade že čo i len na chvíľku sa do prepážky, hadice ktorou sú spojené nádoby dostane vzduch, a tým sa zo spojených nádob stanú nádoby oddelené. Dôsledok je taký že čerpadlo ti vytlačí z filtra všetku vodu a tá už nepreteká do druhej prepadovej nádobky a na koniec zhorí čerpadlo.

Preto treba koncipovat ten prepad tak, aby sa to nestalo. Upchatie trubky by nemalo hrozit, kedze koli kapacite by sa mala pouzit dostatocne hruba rura. A ak spravis prepad s dostatocnou rezervou vody a spravne nastavis vysku hladiny, tak vzduch by sa do rury nemal dostat.
Ja som tiez premyslal nad vrtanym prepadom, ale upustil som od toho. Predsa len sa dno navrtanim oslabi a to nechcem riskovat
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Been thanked: 2 times

Poslaťod Stero » Štv 18. Mar 2010 13:55:10

Ja súhlasím len hovorím že si to treba všetko naplánovať do posledného detailu. Ja sam by som to riešil satím tak aby sa nestalo že sa tam dostane vzduch. A zase oslabenia nádrže ako takej pri diere na dne, by som sa nebál pokiaľ to robí sklenár. Ešte som nepočul o tom že by to prasklo alebo niečo podobné. Viete niekto o takom prípade?
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod brano ba » Štv 18. Mar 2010 14:01:46

Ja osobne som o takom pripade tiez nepocul, ale pytal som sa na to sklenara, ktory dlhe roky lepi akvaria a tiez mi potvrdil, ze navrtanim diery sa sklo oslabuje, takze potencialne ryziko tam je. Taktiez mi moc neodporucal vrtat dno.
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Been thanked: 2 times

Poslaťod Stero » Štv 18. Mar 2010 14:07:04

Jasné že to oslabý v danom mieste ale zase stačí to vystužiť a malo by to byť v pohode.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod kofola » Štv 18. Mar 2010 14:26:44

Akvarko mas polozene predpokladam na dreevnej podlozke na ktorej je este polystiren alebo gumova podlozka. Sklo akvaria je namahane na ohyb a lepene spoje ciastocne na smyk. To sa vsak tyka stien. Povedzte mi niekto ako je namahane dno :D Ked budes mat dieru v dne a pod akva budes mat podlozku na ktoru sa rozlozi tlak, tak ti sklo na dne nikdy nemoze prasknut pri statickom zatazeni.
Ine by bolo, keby si mal polozene akva len v nejakych L profiloch a ta cast s vrtanym otvorom by bola vo vzduchu.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Stero » Štv 18. Mar 2010 14:54:14

Má to svoju logiku. rozdiel bude len v tlakoch vo vnútry potrubia a vonku na potrubí.
Obrázok užívateľa
Stero

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 81 hostia