Problematika znášanlivosti afrických cichlíd.

Diskusia o správaní cichlíd v prírode a v akváriach

Re: Problematika znášanlivosti afrických cichlíd.

Poslaťod Stero » Str 17. Mar 2010 21:34:16

Do kombinácia demasoniek a afier by som sa pustil keby som robil Malawi Mbuna aq o objem min 700l a rozmeroch 200x70x50 tak aby tam bolo veľké dno. A cichlidy by som dával vo veľkom počte napr demasonky 25ks afra 20ks a k tomu ešte 50 iných cichlíd mbuna. Tak by to malo fungovať

Tak ako sme už písali demasonký min 18ks a Afry tak 14ks. No spolu v malom aq neviem možno to niekto skúšal ja by som to ale neriskoval.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Reklama

Poslaťod Rado » Str 17. Mar 2010 21:39:17

Nefungovalo - beriem ako že by tam súperili o priestor, a boli by tam medzi nimi neustále súboje. Tak? Ok, nechám si poradiť.
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Stero » Str 17. Mar 2010 21:52:04

Nechaj si poradiť aj od iných zatiaľ je to len môj názor a je len teoretický lebo ja som takúto kombináciu nemal.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Rado » Str 17. Mar 2010 22:33:26

Aj tak vďaka Stero. koľko druhov mbún by si na moje akva doporučoval? Tie 3-4? Ostatných čo majú nejakú skúsenosť s podobným akva, aké sú vaše skúsenosti?
Obrázok užívateľa
Rado

Poslaťod Stero » Štv 18. Mar 2010 7:42:09

Toto je večná téma. pri mbuna cichlidáach nemá význam sa zoberať veľkosťou rýb či agresivitou a to preto lebo sú všetky skoro rovnako veľké (od 8cm do 13cm) a sú aj všetky viac či menej agresívne. Jednoznačne Mbuny chovať len v skupinách. Teda minimálne tých 6-8 rýb na druh. ( nehovorým o extrémne agresívnych)

No ak chceš pestré akvárium tak sa zvičajne kombinuju farby Modrej,Žltej,červenej (oranžovej), bielej a plus mbuny viacfarebné.No ak chceš pestré akvárium tak sa zvičajne kombinuju farby Modrej,Žltej,červenej (oranžovej), bielej a plus mbuny viacfarebné. U 300L kludne aj 4 druhy mbun z každej po 8 ks. Vyzeralo by to super a farebne.
Napr :
8ks Pseudotropheus sp.Acei
8ks Labidochromis caeruleus yellow
8ks Pseudotropheus sp. 'Polit'
8ks Iodotropheus sprengerae Red
spolu 32 ks a tých variant je X stačí si vybrať podľa vkusu a dostupnosti. Nehovoriac že na obrázku ryba vyzerá inač ako v skutočnosti.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod kofola » Štv 18. Mar 2010 7:46:04

Demasoni som choval, zial uz ich nemam (ale znova budu). Nadrz co idem pre ne robit bude len jednodruhova pre P.demasoni v pocte 35 ks.
Z mojich skusenosti boli demasoni najkludnejsie ked sa "nenudili" teda ked zrali. Ked som bol doma PN a mal som cas sa s nimi zabavat, tak som ich krmil 4-6x denne v malych davkach z toho 3x zivou potravou. Vtedy boli naozaj kludne a neutocili. Takisto z mojich skusenosti by som tvrdil ze nie je najvhodnejsie chovat 1 samca na 4-5 samic ako sa casto uvadza, ale skupinu aspon 20 ks s priblizne rovnakym poctom samcov a samic. Su to ale moje nazory ziskane z pozorovania tychto ryb.
Naproti demasoni mi afry prisli o moc kludnejsie (nemal som ich spolu), ale moze to byt povahou jednotlivcov, ktori sa mi dostali do ruk. Mal som ich v pocte 15ks. Taktiez v priblizne rovnakom pocte samcov a samic.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Stero » Štv 18. Mar 2010 7:59:20

Áno to čo píše Kofola zvykne fungovať. Čim viac samcov o to viac sa agresivita rozloží. Takže Áno ak mbuny je možnosť to odskúšať aj tak že dáš 4 samcov a 4-6 samice. Teoreticky by agresivita mala byť rozložená ako medzi samcami tak aj medzi samicami a aj medzi sebou.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Rado » Štv 18. Mar 2010 9:48:26

Čo by ste povedali na túto zostavu:
8ks Pseudotropheus sp.Acei / 8ks Cynotilapia afra
8ks Labidochromis caeruleus yellow
8ks Pseudotropheus socolofi'
8ks Iodotropheus sprengerae Red
Mám ešte aureatusov - s nimi by to bolo už však plné. No ešte budem redukovať, vymýšľať a diskutovať tu s vami.
Obrázok užívateľa
Rado

Poslaťod Rostratus » Štv 18. Mar 2010 11:18:43

Chlapi teraz keď tu napíšem svoj názor tak počítam, že ma väčšina z vás zotrie a počítam s tým. Sám som choval aj chovám okrem iného Mbuna cichlidy. Je naozaj ideálne chovať každý druh v minimálnom počte aspoň 10 ks. Agresívnejšie druhy ako P.demasoni alebo aj P.elongatus ešte vo väčšom množstve. Tiež je naideálnejší pomer 1 samec na 3-4 samice tak ako sa tu písalo. Zo svojej skúsenosti viem, že to funguje aj v omnoho menšom počte čo sa týka jedného druhu. Teraz som založil 260 tku, kde mám 18ks rýb a to 6 druhov po 3 ks ! ( podobnú zostavu som mal aj doteraz v inej nádrži niekoľko rokov) Prečo som sa tak rozhodol, je fakt že chcem mať akvárium pestrofarebné. Môj osobný názor je, pokiaľ urobíme v nádrži dostatok úkrytov a počet rýb je ideálny pre veľkosť nádrže, agresia sa rozloží na všetky ryby nielen na ryby v danom druhu. Mbuna cichlidy žijú vo väčších skupinách ale nie su to húfové ryby ako napr. Tropheus. Ešte raz opakujem je naozaj ideálne mať z každého druhy aspoň 10 ks a z toho 2-3 samcov a ostatok samice, ale funguje to aj v menšom počte. Samozrejme neaký úhyn môže byť, ale to bude aj pri počte 10 ks. Proste najslabšie jedince nebudú mať miesto v nádrži.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod jusko » Štv 18. Mar 2010 12:34:05

Mám ten istý názor, len si treba uvedomiť, že pri kúpe 4cm rýb je problém s určením pohlavia.Preto treba kúpiť viacej kusov z každého druhu a potom ich vyselektovať podľa pohlavia.
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Správanie cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia