Noční osvětlení

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Noční osvětlení

Poslaťod Bodis » Str 17. Mar 2010 22:32:17

Chtěl bych se Vás zeptat na Váš názor ohledně nočního svícení. Koupil jsem si osvětlení z modrých LED diod. Jedná se o takový zalitý pásek s 10 diodami. Dnes večer jsem je vyzkoušel a přilepil jsem je zespod na plastový kryt akvária k zadní zářivkové trubici. Vypnul jsem osvětlení, vypnul světlo v obýváku a byl jsem mile překvapen. Diody svítí super. Hodně se mi to líbí, diody svítí decentně, žádné ostré světlo a osvětlují tlumeným modrým světlem zadní stranu akvária. Je tu ale háček. Jak jsem zjistil mým tropheusům se toto světlo moc nezamlouvá. Byli vyplašení a naježení. Snad by si na to zvykli. Myslel jsem, že bych jim tyto diody nechával zapnuty celou noc, ale nemám s tím zkušenosti. Co si o tom, myslíte?
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Re: Noční osvětlení

Poslaťod Rado » Str 17. Mar 2010 22:38:05

Ja som riešil moon light tiež s led diodami, no nie pásikom, ale žiarivkou(obsahuje 20 diód). Nočné sa mi prelína s denným a nechávam ho svietiť po hlavnom osvetlení 1 hod. Je to efektné, pripájam sa k tebe- akva dostane úplne iný nádych.
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Stero » Štv 18. Mar 2010 7:16:54

Ja skôr vidím problém v spôsobe ako si ho zapol. Skús postupne rozsvecovanie a zhasínanie. Napr Keď máš zapnuté hlavné svetlo tak zapni aj svetlo v miestnosti a aj nočné svetlo a nechaj ich svietiť spolu aspoň 5 minút. Potom zhasni svetlo hlavné nad AQ a nechaj svietiť svetlo v miestnosti a nočné svetlo spolu aspoň 10minút . No a napokon zhasni svetlo v miestnosti tak aby svietilo len nočné svetlo. snáď by to mohlo pomôcť. Keby si mal náhodou svetlo na AQ rozdelené na viacej časti ( viacej elementov) tak by sa to dalo riešiť priamo na aq.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod LaciP » Štv 18. Mar 2010 7:24:08

mám niečo podobné len tých diód je menej...rovnako idú na časovač a zapnú sa nejakých 10 minút pred tým ako sa vypne osvetlenie a vypína sa o 12 v noci...
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod kofola » Štv 18. Mar 2010 7:28:36

A ja sa uz asi pl roka chystam (ale stale so mto este nenastavil) vyuzit toto nocne osvetlenie k tomu aby som simuloval fazy mesiaca a spln. Chcel by som zistit ci to ma nejaky vplyv na ryby (ich vitalitu, schopnost rozmnozovania a.p.). Bude to vsak dlhodobe pozorovanie.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Byk1984 » Štv 18. Mar 2010 8:02:35

Kofola tak to sa napozeras do toho akva,kym na to prides.
Ale ja si myslim ze to urcite bude mat nejaky vpliv.Predsa len to bdue pre ryby nieco nove.A napodobnovat im spln a take veci???Tie ryby su chovane v nadrzi,nepotrebuju uplne presne podmienky prirody,okrem vody
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod kofola » Štv 18. Mar 2010 8:33:26

Ved to nebudem na ne pozrerat 24 hod. denne :D Ide mi o tom, ci tam budu nejake ine prejavy v porovnani s rybami, ktore tieto podmienky nebudu mat a budu v nadrzi o 4 metre vedla.
Inak trosku sa mylis v tom ze to nepotrebuju. Mozno cichlidy nie,ale je niekolko morskych ryb, ktore sa podarilo rozmnozit v akva vdaka tomu ze mali prave simulovane podmieny splnu mesiaca. Niektore druhy sumcov su schopne sa rozmnozit v akva, ked im simulujes obdobie dazdov a sucha. Teda napr. mesiac pomaly odpustat vodu z akva a potom zacnes zalievat 1-2 tyzdne krhlou a bum - ryby sa ti vytru.
Ja napr. na jednom akva skracujem intenzitu a dlzku osvetlenia v zimnom obdobi, cim im chcem simulovat prir. podmienky. V zimnom obdobi sa ryby menej vytieraju a samice si oddychnu a celkom pekne za tieto 2,5 mesiaca priberu. Na jar sa potom vytieraju ako dive a maju omnoho vacsi pocet poteru ako pred zimou. Na tuto temu by sa ale dalo dikutovat do nekonecna. Rozhodne je este co skumat a co zistovat.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Byk1984 » Štv 18. Mar 2010 8:38:26

Vies ja som narazal nato,zepovesine tu amme kazdy odchovy.NArodili sa v nadrzi,ziju v nadrzi,tak nepoznaju ake je to v prirode.To mne nejde do hlavy.
Trocha hlupe otazky,ale nechapem tomu
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Stero » Štv 18. Mar 2010 8:42:13

Ono sa jedná o prostredie ktoré im najviac vyhovuje , k tomu sa nemusia pamätať na jazero, Keby sme žili v jednej prázdnej izbe tiež by sme sa necítil najlepšie. U akvaristiky ide podľa mňa hlavne o to čo najvernejšie nesimulovať reálne prostredie, to v ktorom sa vyvinul ako druh.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod kofola » Štv 18. Mar 2010 8:50:36

Ja netvrdim, ze zakonite to musi mat na ryby nejaky vplyv. Skor sa to pokusam zistit, ci ma alebo nema. No zatial sa javi ze ryby nemusia byt narodene v prirode aby si zachovali charakteristicke crty "wild fish". Clovek ma 5 zmyslov, kolko ich ma ryba zatial nie je zname.
Obrázok užívateľa
kofola

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 32 hostia