Problematika znášanlivosti afrických cichlíd.

Diskusia o správaní cichlíd v prírode a v akváriach

Re: Problematika znášanlivosti afrických cichlíd.

Poslaťod Rado » Str 17. Mar 2010 11:12:26

Práve štartujem moje nové akva 330l. Plánujem doň vpustiť svoje malawky a doplniť ich o nejaký počet nových rýb. Keďže je tu problematika znášanlivosti cichlíd, pýtam sa. V akva mám ryby:
Pseudotropheus socolofi -1+1 - plánujem doplniť 0+3 (z vlastného chovu - je to ok?)
Labidochromis careuleus 1+2 - -"- 1+3
Melanochromis auratus 1+1 - -"- 0+3
Pseudotropheus demasoni 0+1- -"- 1+3
Metriaclima lombardoi 2+0- -"- 0+3 (jedného borca darujem :smirk,alebo ich dám oboch fuč)
Cynotilapia afra 1+1 -"-0+2
Ancitrus 1+2
Prísavka malajská 1+0 (stará srdcovka :heart - nemmienim sa ho zbaviť)
No a rád by som k mbunám pridal aj peacocs -konkrétne Aulonocara red dragon (1+3)- alebo nejaku inú červenú :devil - ak zoženiem. Máte niekto skusenosti s takýmto alebo podobným zložením? Druhá otázka, je tento plánovaný počet 34 rýb/330l ok? Zmenili by ste niečo v zložení rýb? Dík za názory!
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Reklama

Poslaťod kofola » Str 17. Mar 2010 11:25:59

Kludne tam dopln ryby z vlastnych odchovov, pokial to sluzi ako okrasne akva. 34 takychto ryb na 330L cisteho objemu je podla mojho nazoru vrchna hranica, ktora pri kvalitnej a vykonnej filtracii bude dobre fungovat.
K dym demasonkam - mas tam jednu samicu, ktora zije. Ked k nej pridas mladsie ryby pravdepodobne ti ich vybije. Ak budes mat stastie a dorastu ti, tak ti samec pekne poprehana samice a nakoniec ti zostane len jeden par, mozno len ten samec. P.Demasoni by som nechoval v pocte menej ako 18ks. Pombo Rock ziju v oblasti, kde sa zivia prevazne riasami zo skal a potravy tam nie je mnoho. Preto si musia branit co najvacsiu cast uzemia a z tohto prameni ich agresivita. Ludi casto myli ich velkost. Tieto ryby potrebuju velke teritorium, alebo musia byt chovane v skupinach, kde sa agresivita jedinca (jedincov) rozlozi medzi vacsie mnozstvo ryb.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Stero » Str 17. Mar 2010 11:34:16

Jednoducho Kofola napísal presne to čo som ti chcel napísať ja. 34 ok ale záleží na viacerých faktoch a demasonký a afry sú dosť agresívne v malom počte to nefunguje. A tak ako písal kofola su rastlinožravé cichlidy oveľa viac vnútro agresíbne ako mäsožravce. A ak chceš mbuny tak tam tu Aulonacaru nedávaj ale radšej zvýš počet demasoniek.

Ono všetky mbuny prosperujú od počtu 1samec a 3-4 samice a to celé tak aspoň 2 krát u menších Mbun počítaj aj tri až štyri krát. Teda napr. Metriclima ideál 2 samci 6-8 samíc, demasonky 2-3 samci 12- 16 samíc

To Kofola :yes
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod PIETRO » Str 17. Mar 2010 11:43:29

Rado píše:Práve štartujem moje nové akva 330l. Plánujem doň vpustiť svoje malawky a doplniť ich o nejaký počet nových rýb. Keďže je tu problematika znášanlivosti cichlíd, pýtam sa. V akva mám ryby:
Pseudotropheus socolofi -1+1 - plánujem doplniť 0+3 (z vlastného chovu - je to ok?)
Labidochromis careuleus 1+2 - -"- 1+3
Melanochromis auratus 1+1 - -"- 0+3
Pseudotropheus demasoni 0+1- -"- 1+3
Metriaclima lombardoi 2+0- -"- 0+3 (jedného borca darujem :smirk,alebo ich dám oboch fuč)
Cynotilapia afra 1+1 -"-0+2
Ancitrus 1+2
Prísavka malajská 1+0 (stará srdcovka :heart - nemmienim sa ho zbaviť)
No a rád by som k mbunám pridal aj peacocs -konkrétne Aulonocara red dragon (1+3)- alebo nejaku inú červenú :devil - ak zoženiem. Máte niekto skusenosti s takýmto alebo podobným zložením? Druhá otázka, je tento plánovaný počet 34 rýb/330l ok? Zmenili by ste niečo v zložení rýb? Dík za názory!

Kamaráde, takové složení ryb nemůže a nebude nikdy prosperovat!!!. Ryby se chovají v početnějších skupinách!! Jinak se ti to za pár měsíců vybije!!!
Dej tam tak 18-20 demasoni a něco k tomu.Lombardoi potřebuje nádrž kolem 500 litrů je to poměrně velká a agresívní ryba.Nechceš se snad dívat na apokalypsu v tvém akváriu??? že??.Radím ti dobře, uvaž sám že to je nereálné chovat ryby po takových počtech co jsi zde uvedl.
Obrázok užívateľa
PIETRO

Images: 6
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Poslaťod Stero » Str 17. Mar 2010 11:56:05

Presne ako píše Pietro je absolutná blbosť keď si ľudia myslia že malá ryba sa automatický musí rovnať aj malé AQ. Ideálne pre pestré a farebné (červene, žlté, modré,biele a viac farebné) mbuna aq je veľkosť od 500L ale dôležitá je plocha dna. U mbun by som nevidel problém ani v 40 výške vodného stĺpca o to podstatnejšie by bolo miesto pre teritória. A z každého druh aspoň spomínaných 10 kusov a z tých menších a agresívnejších aspoň tých 16-20 ks. A treba počítať zo stratami a doplňovaním osádok kým sa to ustáli.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod PIETRO » Str 17. Mar 2010 12:08:44

Stero píše:Presne ako píše Pietro je absolutná blbosť keď si ľudia myslia že malá ryba sa automatický musí rovnať aj malé AQ. Ideálne pre pestré a farebné (červene, žlté, modré,biele a viac farebné) mbuna aq je veľkosť od 500L ale dôležitá je plocha dna. U mbun by som nevidel problém ani v 40 výške vodného stĺpca o to podstatnejšie by bolo miesto pre teritória. A z každého druh aspoň spomínaných 10 kusov a z tých menších a agresívnejších aspoň tých 16-20 ks. A treba počítať zo stratami a doplňovaním osádok kým sa to ustáli.

Přesně tak Stero, vnitrodruhovou agresi a mortalita jsou faktory, které můžeme tímto způsobem eliminovat. Ryby v přírodě žijí ve větších či menších skupinkách a má to své opodstatnění!! Pokud chceme, aby nám to fungovalo, musíme to respektovat.
Obrázok užívateľa
PIETRO

Images: 6
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Poslaťod Rado » Str 17. Mar 2010 12:50:04

Vďaka za názory. Demasonku tam mámv starom iba jednu, takže do demasonov sa "nepustim", nechám si radšej Cynotilapie (zdaju sa mi krajšie - vec vkusu) a sledujem aj ja, že aj keď je to malá cichlida, samec si svoje obráni , ps. scolofi si chcem nechať - trú sa bez problémov, no chcem ich doplniť a rovnako aj Labidochromisi caer.a auratusov, ak doplním niečo červené tak ma napadá Idiotropheus 1+3. Lombardoi môžem tiež oželieť. Je ešte niečo čo by ste mi tam poradili? Osádku iba idem dotvoriť. Pre info akva má rozmer 105x55x60 dxšxv, filtrácia fluval 405. Bude to akva iba na okrasu , no nechcem tam ryby trápaiť, ale urobiť im "domov". Preto vítam ďalšie vaše názory, rady a postrehy.
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Stero » Str 17. Mar 2010 13:02:27

Ono to tvoje akva je asi vhodnejšie pre nejaké skaláre, pre cichlidy je síce objem ok ale tých 105x 55 je také rozporuplné. Škoda že to nieje napr 150x 55
Ak som pochopil chceš
Pseudotropheus socolofi doplň aspoň na 8ks
Labidochromis careuleus doplň aspoň na 6-8ks
Melanochromis auratus doplň aspoň na 8ks
Iodotropheus sprengerae Red tiež aspoň 8ks

A na tie Cynotilapie ti veľa miesta neostáva ale ak ich chceš tak vypustí niečo z hore uvedených a potom aspoň tých 12-15ks

Ale ako som písal to aq nieje ideálne ale čo už.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Byk1984 » Str 17. Mar 2010 13:12:42

Ja by som dal 12ks Cynothilapia afra a doplnil po 8-10ks Labidochromis a 8ks Melanochromis.
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod kofola » Str 17. Mar 2010 13:25:57

Lombardoi chovam uz pomerne dlho (boli to moje prve cichlidy). Uspesne som ich choval a odchovaval v nadrzi 100 x 60 plocha dna a 50 cm vyska. Okrem nich tam boli aj ine mbuny - celkovo asi 20 ks. Mal som ich v zlozeni 1 samec 4samice. Je pravdou, ze ten samec sefoval celemu akva. Podla mojich skusenosti sa to v takomto akva da.
Malawi mbuny ja osobne neskladam nikdy tak aby som mal 2 samcov. Bud jedneho alebo min. 3och. Dvaja maju vela priestoru na to aby sa casto stretavali a vzdy jeden trpi. Ked ich je viac deli sa tato agresivita jedneho na viacerych.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Správanie cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia