Čo robíte s chorou rybou?

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Čo robíte s chorou rybou?

Poslaťod Rostratus » Ned 25. Okt 2009 18:38:32

Chorú rybu by sa nikto nechcel vo svojom akváriu, ale bohužial aj toto sa môže vyskytnúť. Keď zistíte, že máte vo svojej nádrži chorú rybu (ryby) čo s ňou robíte? Necháte to na osude? Liečite ju spoločne s ostatnými rybami v nádrži? Odlovíte ju a samostatne ju liečite? Alebo ju usmrtíte?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Čo robíte s chorou rybou?

Poslaťod wunti » Ned 25. Okt 2009 20:21:50

Tak to je opravdu moc siroke tema - samozrejme zalezi o jakou rby jde a co je to za nemoc.. ci jake jsou priznaky.. takze kdyz jde treba o neonku opravdu to neresim a jde do pryc.. treba krupicku resim ve spolecnem akvarku :-D ... a nebo ryby umistim do karantenni nadrze :-) .. ale nastesti jsou ryb plus-minus v poho :-)
Obrázok užívateľa
wunti

Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod LaciP » Ned 25. Okt 2009 22:13:03

Zalezi na rybe a chorobe. Pokial je to nieco na jednotlivcovi tak okamzite karantena alebo nebicko :( . Pokial ide o skupinu tak celonadrzova liecba nejakym liecivom (liecil som tak v tanganyike krupicku uhynula mi nastatsie len jedna rybka a krupickou si presli vsetky)
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod PIETRO » Pon 26. Okt 2009 19:13:10

Jo to je opravdu složité téma. Léčit se dá v podstatě vše, pokud nemoc není ve fázi kdy i medikace nemá svůj účinek. Nemoci se řadí do určitých stádií.
Latentní- trvá od zasažení organismu do objevení prvních příznaků nemoci, organismu aktivně vzdoruje škodlivině mobilizací obranných mechanismů.
Prodromální- (předzvěst) trvá od prvních obecných příznaků onemocnění do plného rozvinutí nemoci, je provázeno nechutenstvím, celkovou ochablostí, ztrátou reflexů a podobně.
Manifestační -vyznačené zjevnými projevy-projevuje se příznačným klinickým obrazem nemoci, protože souhrn vzniklých změn umožňuje určit-diagnostikovat-druh nemoci, nazýváme je diagnostickými příznaky.
Perakutní- (překotný)-nemoc trvá několik minut a často před objevením prvních příznaků končí okamžitou smrtí.
Akutní- nemoc trvá od několika hodin do dvou až tří týdnů, projevuje se diagnostickými příznaky, někdy přechází v subakutní průběh, při kterém nemoc trvá tři až šest týdnů.
Chronický- onemocnění trvá déle než šest týdnů (měsíce i roky), probíhá pomalu, s přechodným zlepšením a opakovaným vzplanutím, příznaky bývají mnohdy nevýrazné.
Zase jsem se rozepsal a asi vás to nudilo :roll:
Obrázok užívateľa
PIETRO

Images: 6
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Poslaťod ferinko » Str 28. Okt 2009 19:17:21

ja sa s tym neseriem ak je ryba chora vyberiem ju z akva a setrnym sposobom ju zabijem.
Obrázok užívateľa
ferinko

Been thanked: 0 time

Poslaťod Rostratus » Štv 29. Okt 2009 19:49:29

ferinko píše:ja sa s tym neseriem ak je ryba chora vyberiem ju z akva a setrnym sposobom ju zabijem.

Tak to vidím že si z toho nerobíš hlavu. Ja by som nemal na to žalúdok. Na druhej strane mávam veľkú dilemu keď vidím chorú, alebo moc dobitú rybu, či ju usmrtiť s tým aby sa ďalej netrápila, alebo dúfať že sa z toho dostane. Takéto situácie nemám rád.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod kofola » Pia 30. Okt 2009 8:02:22

ferinko píše:ja sa s tym neseriem ak je ryba chora vyberiem ju z akva a setrnym sposobom ju zabijem.

Zaujimalo by ma aky "setrny" sposob usmrtenia pouzivas. To ju klepnes kladivom medzi oci ako kapra? :lol:
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod stiff » Pia 30. Okt 2009 12:16:06

Rybu utratím až keď si mislím, že už jej niet pomoci.. Keď stihnem, snažím sa ju odloviť a dať do karantény, kde skúšam liečivá.. Keď sa mi podarí "dať ju do poriadku", aspoň viem čo zabralo a som o niečo múdrejší do budúcna :geek:
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Poslaťod Rostratus » Pia 30. Okt 2009 20:05:01

kofola píše:

Zaujimalo by ma aky "setrny" sposob usmrtenia pouzivas. To ju klepnes kladivom medzi oci ako kapra? :lol:

Asi si myslel skôr rýchlym spôsobom usmrtiť. Neviem si predstaviť aký je šetrný a nešetrný spôsob usmrtenia? Niekto rybu usmrtí tak, že ju spláchne do WC... tomu hovorím nešetrný spôsob... chudera ryba ešte pekne dlho trpí.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Karlowatz » Pia 30. Okt 2009 20:16:13

admin píše:
kofola píše:

Asi si myslel skôr rýchlym spôsobom usmrtiť. Neviem si predstaviť aký je šetrný a nešetrný spôsob usmrtenia? Niekto rybu usmrtí tak, že ju spláchne do WC... tomu hovorím nešetrný spôsob... chudera ryba ešte pekne dlho trpí.

Sekáčik na ľad, mlynček na mäso, žmýkanie v práčke pri otáčkach 1000 a viac, prežehlením žehličkou, hádzaním o stenu a iné humánne spôsoby. Američania by možno skúsili simulované topenie :lol:
Obrázok užívateľa
Karlowatz

Been thanked: 0 time

Ďalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia