Aká je nosnosť

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Re: Aká je nosnosť

Poslaťod brano ba » Uto 02. Mar 2010 15:30:36

Ja mam v panelaku na 2. poschodi 430l akva, pocitam vaha celeho kompletu cca 600-700kg. Tiez som mal obavy, ale vsetko v pohode. nepohlo sa to ani o mm. Stojan mam z JAKL 50x50/3mm a ma dokopy 8 stojek, bodove zatazenie nieje, ako spodok mam cely ram. Plocha zatazenia je 172x50cm. Fotky mam v albume
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Reklama

Poslaťod wunti » Štv 04. Mar 2010 12:51:33

Jestli se mohu pridat do diskuze - tak zalezi jestli je objekt zdeny nebo panelakovy. Dalsi prioritou je i rok kdy byl postaven. Starsi stavby - rekneme pred rokem 1975 se delaly se zatizenim 150 kg/m2 - objekty postaveny pozdeji jiz se zatizenim 250 kg/m2. Tudiz pri umisteni akvaria tezsi nez pozadovane zatizeni je opravdu nutnosti oslovit statika - samozrejme lze si vypomoc napr - vyztuhy do nosne steny apod. Ale to uz je zalezitosti vypoctu atd.
Kazdy objekt je nadimenzovan samozrejme o nejakou hodnotu vyse, ale pokud nekdo napusti 500 litrove akva v panelaku a zatezuje strop standartne na jednom miste nekolikanasobne - koleduje si o maler :-)
Obrázok užívateľa
wunti

Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod Stero » Štv 04. Mar 2010 13:11:15

No podľa toho by sme sa asi viaceri mohli obávať pruseru. No podceňovať to nemá význam preto sa ptam. Ako sa dá čo najúčinejšie odľahčiť podlaha od AQ o rozmeroch 200x50x50 teda 500L cca 750-800kg? Cele aq chcem kúpiť ako komplet, budem to mať ako obývaciu stenu.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod wunti » Štv 04. Mar 2010 13:35:26

Nu ono to tak bohuzel je... na druhou stranu - zadny pripad ohledne propadnuteho stropu skrze akvbarko nepamatuji :-) ...
My mame v praci 250 litru + skrinky apod. takze se dostavam na nejakych 350 kg - a mam to na hrane - a to je stary barak :-)
Co se tyka tve vahy (to uz neni prdel) - urco bych do toho nekoho zapojil a zkusil vymyslet nejakou vyztuhu z nosne steny... do kovoveho stojanu. Jaky stojan ma ten komplet??
Obrázok užívateľa
wunti

Been thanked: 1 time

Poslaťod Matej » Štv 25. Mar 2010 0:51:56

Sorry ze otvaram staru temu ale neda mi nezareagovat pretoze mi to pride ako dobra kravina, myslim to zatazenie na ake je stavba projektovana.

Zelezobetonovy panel unesie ovela viacej ako 250kg na meter stvorcovy, keby to tak nebolo mali by sme tu kopu katastrof, zoberte si bezne priklady z praxe :

- klavir v miestnosti, za klavirom dospely clovek, dalsi jeden ci dvaja sa prizeraju. Klavit sam je tazky ako svina, plus dalsie kila tych ludi ... jasne prekrocenie limitu
- bezna prerabka bytoveho jadra, nie kazdy pouzil lahky ypor, klasicka tehla je ovela tazsia, plus obklady, dobre viete aka je tazka dlazba, umyvadlo zachod, rohova vana ... uz toto mame niekolko 100kg a teraz si zoberte ze si niekto do tej vane napusti 200 litrov vody.
- balkon je vlastne len dalsi panel, bezne na nich vydavam stat celu rodinu a nikto nepada
- asi vsetci ste uz videli panelove cesty, kludne funguju X rokov a chodia po nich aj nalozene kamiony, co su desiatky ton, panely drzia az casom sa polamu
- uz len ta normalna panelova priecka v dome ma niekolko 100kg a drzi to. cital som pripady ze nejaky magor pri prerable vyrezal otvory do nosneho panelu a bytovka stoji aj tak ...

proste ak aj niekto uvadzal nosnost 250kg na m2 tak je to SILNE predimenzovane, tak isto ako vytah s limitom 250kg urcite nepadne ani ked tam nalozite tonu.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod peca » Štv 25. Mar 2010 7:44:01

mozem vas vsetkych upokojit, mam pomaly 10 rokov v obyvacke dve 500 litrove akvarka vedla seba, ked pripocitate piesok, kamene a vahu stojanov na ktorych to stoji + dreveny obklad, tak sa dostaneme na nejakych 1200 kg..... a spavam pokojne :D :lol: :D
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Stero » Štv 25. Mar 2010 8:28:59

Matej píše:Sorry ze otvaram staru temu ale neda mi nezareagovat pretoze mi to pride ako dobra kravina, myslim to zatazenie na ake je stavba projektovana.

Zelezobetonovy panel unesie ovela viacej ako 250kg na meter stvorcovy, keby to tak nebolo mali by sme tu kopu katastrof, zoberte si bezne priklady z praxe :

- klavir v miestnosti, za klavirom dospely clovek, dalsi jeden ci dvaja sa prizeraju. Klavit sam je tazky ako svina, plus dalsie kila tych ludi ... jasne prekrocenie limitu
- bezna prerabka bytoveho jadra, nie kazdy pouzil lahky ypor, klasicka tehla je ovela tazsia, plus obklady, dobre viete aka je tazka dlazba, umyvadlo zachod, rohova vana ... uz toto mame niekolko 100kg a teraz si zoberte ze si niekto do tej vane napusti 200 litrov vody.
- balkon je vlastne len dalsi panel, bezne na nich vydavam stat celu rodinu a nikto nepada
- asi vsetci ste uz videli panelove cesty, kludne funguju X rokov a chodia po nich aj nalozene kamiony, co su desiatky ton, panely drzia az casom sa polamu
- uz len ta normalna panelova priecka v dome ma niekolko 100kg a drzi to. cital som pripady ze nejaky magor pri prerable vyrezal otvory do nosneho panelu a bytovka stoji aj tak ...

proste ak aj niekto uvadzal nosnost 250kg na m2 tak je to SILNE predimenzovane, tak isto ako vytah s limitom 250kg urcite nepadne ani ked tam nalozite tonu.

No je rozdiel okamžite zataženie a iné niečo dlhodobé. Minulí týždeň som sa dostal k projektovej dokumentácii na bytovom podniku z oku 1976, a je tam projektované zaťaženie plošne na 250kg/na 1m2 ale bolo mi to vysvetlené že v najmenej stabilnom mieste celej panelovej stavby je práve takéto zaťaženie s tým že je to ešte poddimenzované. Nevedeli mi povedať aké zaťaženie znesie konkrétne moja podlaha v danej izbe , že nato by sa musel pozrieť statik. Je pravda že som bol v KE u jedného pána a ten mal v Izbe na 8 poschodí 750l pod tým 2 krat cca 250l a to cele na murovanom stojane. Počítam u seba cca 9OOks celého AQ a teda na 1m2 450 kg a však na ploche 60cm širokej a tak keď sa tam postavím ja tak v pohode prekračujeme 550kg/m2.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Matej » Štv 25. Mar 2010 11:37:20

Stero píše:
Matej píše:Sorry ze otvaram staru temu ale neda mi nezareagovat pretoze mi to pride ako dobra kravina, myslim to zatazenie na ake je stavba projektovana.

No je rozdiel okamžite zataženie a iné niečo dlhodobé. Minulí týždeň som sa dostal k projektovej dokumentácii na bytovom podniku z oku 1976, a je tam projektované zaťaženie plošne na 250kg/na 1m2 ale bolo mi to vysvetlené že v najmenej stabilnom mieste celej panelovej stavby je práve takéto zaťaženie s tým že je to ešte poddimenzované. Nevedeli mi povedať aké zaťaženie znesie konkrétne moja podlaha v danej izbe , že nato by sa musel pozrieť statik. Je pravda že som bol v KE u jedného pána a ten mal v Izbe na 8 poschodí 750l pod tým 2 krat cca 250l a to cele na murovanom stojane. Počítam u seba cca 9OOks celého AQ a teda na 1m2 450 kg a však na ploche 60cm širokej a tak keď sa tam postavím ja tak v pohode prekračujeme 550kg/m2.

To prerobene jadro mas napriklad dlhodobe zatazenie, tam je to silne nad 250kg/m2. Presne tak to je ako ti povedali, je to riadne predimenzovane, 250kg uvadzaju aby boli v pohode kryti ale urcite to unesie podstatne viacej.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod stiff » Štv 25. Mar 2010 21:28:51

Pôvodne som sa do tejto témy nechcel zapájať, lebo si myslím, že bez odborného statického posúdenia tu budeme vypisovať len samé "dohady", ale vidím, že sa to tu začína zamotávať. :lol: V podstate súhlasím s Matejom a podľa mňa 500-600l nádrž by nemal byť problém v hociktorom byte, záleží však na použitých materiáloch a konštrukčnom riešení stavby...a to by mal podľa projektu zhodnotiť statik, inak človek nebude mať kľudný spánok.

Pred časom som tiež tieto veci riešil. Mám na poschodí 2100l nádrž a hneď oproti v tej istej miestnosti 800vku. :shifty: Obe stoja na murovaných podstavcoch a sú plne vybavené (ex. filtre, štrk, skaly, kryt...). Spoločnú váhu odhadujem na necelých 5ton. Samozrejme mám statický posudok, ale občas mi nie je všetko jedno, obzvlášť v období vianoc, keď mám v tejto miestnosti aj cca 60-70 ľudí živej váhy(nádrže sú v reštaurácii)... Dajme tomu 70 ľudí x 100kg (hororový scénár :eh: )...

Nebudem to tu nejak rozvádzať - čo som tým chcel povedať?! Zaťaženie na m2 je (presné termíny si už nepamätám, takže to berte s rezervou) užitočná hmotnosť + pohotovostná hmotnosť + rezerva. Ak som vtedy dobre statika pochopil, tak užitočná hmotnosť je na stavebné úpravy - jadro, priečka, atď. Pohotovostná hm. je nábytok ľudia,akva... Rezerva je rezerva :lol: Ešte jedna vec: Zaťaženie na m2 je priemer na plochu miestnosti, to ale nezamená, že na m2 nie je možné postaviť väčšiu váhu ako je uvádzané zaťaženie (v tomto prípade 250kg). Neviem či som sa jasne vyjadril :wring. Napr. ak na m2 postavím 700kg, uberiem tým z rezervy pre ostatnú plochu miestnosti, ale podlaha sa nezrúti... Ak som sa niekde pomýlil, budem rád ak to niekto opraví. :wasntme

Na margo: okrem tých dvoch mám doma na poschodí ešte jednu 600vku a tam som to ani so statikom nekonzultoval...
Kamarát v Košiciach má na 5tom poschodí v obýváku 1000cku a 600vku a vedľa v izbe 500vku (tú už medzičasom predal)
Tu na fóre je registrovaný človek, ktorý má na 8. poschodí v paneláku 3000l nádrž...
Niekto má v paneláku chovňu, ale to radšej nebudem menovať :D :dance :hi

Ufff :smoke :whew , nejako som sa rozpísal, kto došiel až sem, ďakujem za pozornosť... :rofl :rofl :rofl
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Poslaťod Stero » Štv 25. Mar 2010 21:48:24

Ďakujem dnes som mal u seba statika a ten mi v podstate povedal to čo tu zhrnul Stiff. Viem že 600l nieje až tak hrozné ale aspoň táto diskusia bude prínosom aj pre iných a záver je jednoduchý každá stavba je iná a v každej sú iné podmienky no v podstate panelová bytovka je dosť odolná na bežné AQ. Ale pre pokoj duši stále nieje od veci si dať poradiť od odborníka.

Mimochodom sám mam chovňu v inej izbe o objeme 6 x 150l a 330l a však upevnenie je aj na nosnej stene.
Obrázok užívateľa
Stero

PredchádzajúciĎalší

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 39 hostia