Aldebaran píše:stiff píše:Pietro vraví, že postihnuté ryby lieči v karanténe, nie v spoločenskej nádrži. Pritom sám spomína, že nákaza sa šíri výkalmi...atď, atď. Proste sú tam nejasnosti, ktoré si navzájom odporujú...
Práve preto, že sa nákaza šíri výkalmi, lieči Pietro ryby v karanténe, aby sa nenakazili ďalšie ryby. Rovnako tak ľudia, ktorí majú črevné infekcie sa izolujú na infekčnom oddelení. Ja v tom žiadnu nejasnosť ani odporovanie si nevidím
Ale dosť už toho, som rád, že ste sa obaja ukľudnili a každý si priznal svoju čiastočnú chybu. Teším sa na ďalšie články a diskusie
Aldebaran, trochu ti to vyjasním...
Ak máš v nádrži ryby postihnuté hexamitou (naozaj málokedy sa jedná iba o jedného jedinca), môžeš ich separovať do karantény a preliečiť. Jasné, že liečba v karanténe je lacnejšia, jednoduchšia a účinnejšia. Ale postihnuté ryby vylučujú výkaly plné pôvodcov ochorenia - to si sa mohol dočítať vyššie. To, že si chorú rybu odlovil a vyliečil v karanténe je jedna vec, ale výkaly, ktoré tá ryba (ryby) pred tým veselo vylučovali v spoločenskej nádrži, to je druhá vec... Ostatné "zdravé" jedince ich veselo premieľajú v tlamkách v snahe zistiť či sa náhodou nejedná o krmivo, takže sa im bičíkovce dostanú bezproblémov až do tráviaceho traktu - A IDEME ĎALEJ!!! Preto je vhodné (a podľa mňa aj veľmi žiadúce) preliečiť celú nádrž. Toto som ale nikde nevyčítal, toto je moja prax a takto to reálne funguje... Už chápeš?
PS: s ľuďmi by som to veľmi neporovnával. Pochybujem, že niekde v nemocnici nejakí pacienti jedia infikované výkaly po svojich kolegoch spolupacientoch. Dúfam, že som nebol veľmi ostrý a nikoho som týmto neurazil - to nebolo mojím cieľom