PIETRO píše:Ahoj Stiff
Je to jednoduché používej 1Tab na 25 litrů vody.V tabletě je obsaženo 250mg terapeutické látky. Ohledně popisu 4mg/l.to jsou hodnoty pro menší ryby v přepočtu na stejnou litráž je dávka menší o 150mg.
Ohledně diagnostiky je to složité, určit + následná léčba.Pokud ryba enormně hubne ihned nasadit léčivo.Karanténa se odvíjí od doby a stádia nemoci.Nebavíme se o karanténě importovaných ryb!
Ahoj Pietro
, vďaka za naozaj presnú fundovanú odpoveď.
Teraz už určite nielen ja, ale aj všetci ostatní budú presne vedieť ako postupovať - veď je to také jednoduché, že? Už len stačí rozoznať či je ryba veľká, alebo malá a podľa toho nahádzať do nádrže entizol. Diagnostika je síce trochu zložitejšia, ale ak ryby nechcú žrať, treba OKAMŽITE nasadiť liečivo, podľa vyššie spomenutého návodu... Ešte raz vďaka.
Teraz vážne. Ako si napísal vyššie:
Radikální léčebná kúra v praxi / tableta 250Mg/25 Litrů vody 2x denně po dobu 5-8 dnů dle zdravotního stavu ryb. Pravidelná výměna vody 1 denně asi 1/3objemu akvária.
Príklad:
Pri objeme nádrže 1000l ráno pridám 40tabliet entizolu, po výmene 1/3 objemu večer pridám ďalších 40tabliet. Takto to zopakujem ešte (dajme tomu, že chcem mať istotu) 7krát. Takže som do nádrže "aplikoval" 640 tabletiek.
Ako človek, ktorý sa zaoberá chorobami akv. rýb určite vieš, že v entizole sa nachádza okrem účinnej látky aj kopa "balastu" - zemiakový škrob, želatína, škrobový sirup, stearan horečnatý.
Celkom by ma zaujímalo, aká koncentrácia toho "balastu", ale aj účinnej látky sa bude v nádrži nachádzať po ôsmich dňoch.
Tiež by ma zaujímalo, čo by na takúto koncentráciu povedali tvoje ryby. Dúfam, že som bol dosť konkrétny.
Záver: s entizolom nemáš podľa mňa žiadne vlastné skúsenosti! Ak by to tak nebolo, určite by si poznal iné alternatívy ako sypať do nádrže 100vky tabletiek. To je môj názor.
Ostatným sa ospravedlňujem za odbočenie od témy...