Prečo práve cichlidy?

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Prečo práve cichlidy?

Poslaťod Rostratus » Pon 22. Feb 2010 15:31:32

Vzhľadom na to, že tento portál je zameraný práve na cichlidy ( či už menšieho, stredného alebo väčšieho vzrastu) zaujímalo by ma, aký bol váš dôvod, prečo ste začali ( alebo ešte len začínate) s chovom cichlíd? Veď je veľa iných akváriových rýb ako sú neonky, mečúne, gupky a pod.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Prečo práve cichlidy?

Poslaťod Aldebaran » Pon 22. Feb 2010 15:57:00

pre mňa je to hlavne to, že cichlidy sú inteligentné ryby s osobnosťou...neónky gupky a podobné ryby sú síce pekné, ale to je tak všetko. Žiadne sociálne správanie, vzťahy, boje o teritórium a hlavne žiadna starostlivosť o mlaď, len plávajú dookola...Okrem toho, sú cichlidy aj krajšie ako neónky a mečúne.

Ale hlavne sú správaním omnoho zaujímavejšie.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Stero » Pon 22. Feb 2010 16:03:51

Mňa osobne najprv uchvátila ich inteligencia a povaha pre cichlidy typická. Zaujala ma rôznorodosť druhov. No najviac ma fascinoval temperament ktorím sa vyznačujú. Bolo úžasne sledovať boje samcov ktoré vyvrcholilo úspešným trením víťaza so samičkou a následná starostlivosť o potomstvo. To ma bude na nich udivovať asi na vždy (dúfam) Začal som s Cichlidami z Malawi ako obyčajným aq no čim viac som o nich študoval a sledoval ich správanie tím viac som bol očarení nimi. Prečo nie neonky a im podobné. Jednoducho ma nezaujali, nechytili za srdce. Stále vidím za prekrásne Cyrtocari či Sciaenochromisi či Aulonocari z Malawi no páčia sa mi aj Tropheusi či Altolaprologusi s Tanganiky, no dnes už viem že úplne som prepadol JA cichlidám najme Gaophagusom a najme Acarichthys heckelii . Jednoducho cichlidi sú pre mňa naj. :yes :yes :yes :yes :yes :yes :yes
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Belial » Pon 22. Feb 2010 16:43:12

Ja som mal vždy v akváriu cichlidy. Neonky a im podobné rybky boli iba ako doplnkové. A vždy to tak asi aj bude. Nikdy ma nelákalo mať akva v ktorom by som mal len húfiky nejakých malých rýb, ja tam potrebujem nejakú dominantnú rybu. No a ich starostlivosť o potomstvo ma vždy fascinovala. Proste pokiaľ budem mať akvárium, tak budem mať aj cichlidy. :yes
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Stero » Pon 22. Feb 2010 16:51:24

Od cichlid majú väčšiu osobnosť snáď iba delfíny a kosatky. No neviem si predstaviť otáčať sa kosatku v 500-vke. :D :D :D :D :D
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Byk1984 » Pon 22. Feb 2010 16:56:05

Ked som zacinal ja,pacila sa mi Amazonka,alebo azia a take rastlinne akvaria.Mal som skalare,neonky,mrenky,mecune,gupky,bolo toho vela.Ako uz tu spominali predo mnou,cichlidy su zaujimavejsie ryby.V tom akvariu je voac pohybu,tie suboje ako Stero spomina a potom vitaz ma samicku,boje o teritoria,starostlivost o mlade,ta farebnost ryb,uplne iny styl akvaristiky.To je na tom zaujimave.Kazdy kto ma nejake rastlinne akvarium,bude tvrdit ze je naj.Ale len do vtedy,pokial neskusi cichlidy.
Byk1984

Images: 2
Been thanked: 27 times

Poslaťod Rostratus » Pon 22. Feb 2010 17:07:29

Ja som sa rozhodol hlavne kôli ich správaniu a farebnosti. Cichlidy mi pripadajú "živšie" oproti iným rybám. Keď sa pozriem na akvárium tak vždy vidím, že sa tam niečo deje a mám sa na čo pozerať. Moje prvé akvárium bolo s bežnými rybami ako gupky, guramy, neonka a mečúne. Moc sa mi to nepáčilo, lebo tie ryby ledva plávali :D
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod jusko » Pon 22. Feb 2010 17:32:21

Je to srdcová záležitosť - sposob života, rozmnožovanie, starostlivosť o potomstvo...
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Mugs » Pon 22. Feb 2010 18:01:17

Zdravím páni.
Dostal som podobnú diagnozu hlavne pre Južnú Ameriku menovite ako Stero pre a.heckelii a geophagov ;) .
Sú to krásne a fascinujúce ryby hlavne keď ich človek vidí dospelé na vlastné oči úplne ma uchvátili.
Sú to asi jediné ryby pre ktoré by som poprípade bol ochotný ešte zväčšovať moje akvárko ak by im bolo malé :whew .
Obrázok užívateľa
Mugs

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod Belial » Pon 22. Feb 2010 18:21:51

Mugs píše:Zdravím páni.
Dostal som podobnú diagnozu hlavne pre Južnú Ameriku menovite ako Stero pre a.heckelii a geophagov ;) .
Sú to krásne a fascinujúce ryby hlavne keď ich človek vidí dospelé na vlastné oči úplne ma uchvátili.
Sú to asi jediné ryby pre ktoré by som poprípade bol ochotný ešte zväčšovať moje akvárko ak by im bolo malé :whew .

Tak nad nejakým tým zväčšením uvažujem aj ja... Ale žena sa to nesmie dozvedieť skôr, ako to bude hotové... :silent:
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Been thanked: 21 times

Ďalší

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia