neonka /osvetlenie-rada

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

neonka /osvetlenie-rada

Poslaťod tomaspe » Uto 09. Feb 2010 12:12:54

zdravim vsetkych.zohnal som si neonku ktora bola napojena priamo na vypinac,kabel som odstrihol,je to trojzilovy klasika-modry,hnedy,zelenozlty,avsak do vydlice idu len dva.nemusim teda ten zelenozlty nechat tak?svetlo som zapol do elektriky a svieti,len sa chcem vyhnut pripadnym komplikaciam do buducna,nie som totiz elektrikar.alebo mam radsej vymenit koncovku?
tomaspe

Images: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: neonka /osvetlenie-rada

Poslaťod kofola » Uto 09. Feb 2010 12:23:30

Nemusis menit koncovku. Aj tak je velka pravdepodobnost, ze keby si rozobral zasuvku, tak mas prepojeny uzemnovaci vodic (zelenozlty) s pracovnym (modry). Nechaj to tak ako to je.
Len ta prosim NEPIS vsetko do inzercie. Toto patri do zariadovania nadrze napr.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod LaciP » Uto 09. Feb 2010 12:25:07

Ak dobre rozumiem ty si nechal zelenozlty nepripojeny, obycajne byva pripojeny ku kostre svietidla, ako istiaci vodič a zároveň ak dáš trojitú kocovku a máš vypínač máš istotu že budeš vypínať fázu a neostane ti vypnutý nulák. A pri vode si myslím je dôležité aby si mal kostru svietidla uzemnenú. Ak používaš dvojitú obyčajnú vidlicu (na dva káble) a máš tam vypínač môže sa ti stať že budeš mať odpojený len nulák a samotné svietidlo budeš mať stále pod prúdom, niektoré neonky ak sú po vypnutí stále pod fázou preblikávajú slabučkým modrým svetlom.
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod tomaspe » Uto 09. Feb 2010 12:31:21

ospravedlnujem sa kofola,ale asi si si to zle vysvetlil,tan zelenozlty je zapojeny len vo vnutri ziarivky,LACIP ty si to pochopil,dakujem za radu,pojdem to prerobit,este raz pardon kofola chcel som len poradit,budem si uz davat pozor kde co pisem.
tomaspe

Images: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod kofola » Uto 09. Feb 2010 15:35:11

OK v pohode, ved forum je od toho aby sme si poradili :yes Pochopil som ta dobre. Chcel som ti len povedat, ze ak aj budes mat trojitu koncovku, tak je pravdepodobne (hlavne ak byvas v panelaku), ze v stene sa aj tak modry vodic spaja so zelenozltym. Bohuzial videl som to uz v mnohych pripadoch v slovenskych panelakoch.
LaciP viem ze je mozne vsetko, nenapadlo ma ze by mohol byt vypinac na pracovnom vodici a nie na faze. Ak to tak je urcite by som to prerobil a vypinal fazu.
Tomaspe - ten zelenozlty nie je nikde zapojeny. Vo vnutri je len priskrutkovany k plechovemu telesu celeho osvetlovacieho telesa.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Stero » Uto 09. Feb 2010 17:07:50

Stara norma stn povoľovala zapojenie siete kde ochranný vodič bol spojený zo zemiacim takzvaná sieť TNC (Väčšina obvodov na vnútro panelakových a domových rozvodoch ju má stále )No z bezpečnostného hladiska to bol menej účinné. Pri dnešných elektro inštaláciach do siete TNS sa musí podľa normi ťahať zvlášť zemnenie a zvlášť ochrana. Zeleno žlty slúži ako ochrana na kovových častiach elektrických prístrojov pri ktorých je možnosť elektrického prierazu čo by v pripade zlej ochrany alebo po prípade žiadnej mohlo mať zlé následký. (pri troche smoli by sa elektrický obvod mohol cez kovovú časť - ruku - cele telo uzavrieť k zemi). Jednoznačne ak sa používa zariadenie z kovovými časťami a kde môže dôjsť k prierazu je treba použiť aj ochranný vodič. Elektrický prúd si vždy hľadá cestu menšieho odporu. Ak dôjde k poruche na nulovacom vodiči a zariadenie by bolo pod prudom a ty by si sa chytil tohoto zaridenia (ktoré nemá ochranu) a napr by si nebol odizolovaní od zemi tak by mohlo nastať aj úmrtie vplyvom elektrického prúdu. Elektrika nieje sranda netreba riskovať. Byť uzavretý v elektrickom obvode kde je rozdiel potenciálov je niečo iné ako keď ťa len kopol elektrický výboj zo siete, mimochodom takto ťa isto skope keď si odizolovaní od zeme a elektrický obvod sa cez teba neuzavrie.
Ešte jedno bacha obvod sa nemusí uzavrieť k zemi ale môže aj medzi rukami. :sad
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Stero » Uto 09. Feb 2010 17:12:30

Tu sa dá niečo o tom prečítať
http://siz.wz.cz/?k=ndn&pk=3 :sun
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 42 hostia