Ryby - riasožrúti

Diskusia o akváriových rybách, ktoré nepatria do skupiny cichlíd

Ryby - riasožrúti

Poslaťod adrián » Str 03. Feb 2010 11:12:55

Zdravím,
chcel by som otvoriť na portáli novú tému ohľadom týchto pomocníkov v akváriu. Myslím, že by táto téma zaujímala viacerých, ktorí s tým nemajú žiadne skúsenosti (aj ja). A verím, že je veľa takých, ktorí by sa radi podelili o svoje skúsenosti.

Ja som si pred týždňom zadovážil 3 ks prísavky thajskej a neviem či som spravil dobre. Síce za necelý týždeň vidieť výsledok ich aktivity, ale neviem či sa nemám obávať ich prílišnej aktivity. Sú strašne poplašené a neviem či nebudú narúšať spolužitie s Lamprologus multifasciatus, resp Julidochromis marlieri, Gombe.
adrián

Images: 0
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Ryby - riasožrúti

Poslaťod LaciP » Str 03. Feb 2010 12:20:42

Vravíš že si kúpil tri, myslím že zbytočne veľa. Prísavka thajská je relatívne agresívna ryba voči svojmu druhu a väčšinou silnejšia uštve slabšiu ak nevytvoria pár. Na tvoj objem by stačila v pohode jedna je to pomerne veľký ryba v dospelosti. Videl som veľkú aj dobrých 15cm a myslím si že to nie je nič výnimočné. Inak je to naozaj poctivo pracujuca rybka, ktorá akva pekne vyčistí (mne sa žiaľ pustila i do polystyrenoveho pozadia) Z vlastnej skúsenosti viem že jej rovnako chuti zelena aj hneda riasa, ale žabí vlas a stetinu si nevšíma.
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Rostratus » Str 03. Feb 2010 21:26:22

Je to pomerne "živá" rybka ale urobí dobrú robotu. Niečo podobné ako klasický prísavník. Určite bude dobiedzať do Lamprologusov ale myslím si, že tam nehrozí neaký úhyn. Inak tri kusy je zbytočne veľa tak ako ti LaciP písal, ale keď ich už máš tak čo s nimi.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod adrián » Štv 04. Feb 2010 11:23:38

Zobral som tri lebo boli malé, jedna sa mi zdala málo a dve nesympatický počet. Ak budú robiť problémy tak ich počet zredukujem. Darujem ich bratovi, alebo ako hovorí manželka "...tak to spláchni". Stále je tu možnosť vymeniť to za niečo iné. A k tomu som chcel smerovať celú túto tému. Chce som, aby sa zapojili do debaty všetci, ktorí majú vlastné skusenosti s nejakými riasožrútmi (prísavník, mrenka siamská, prísavka thajská, P. gibbiceps atď) resp. s ich kombináciami (či už ryby navzájom alebo v kombinácii s nejakými slimákmi). Popísať ich + a -
adrián

Poslaťod Rostratus » Štv 04. Feb 2010 11:26:36

Keď tam máš 3 kusy tak sa nič nestane, len je ich tam zbytočne veľa. Samozrejme nič nespláchuj :think
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Junaksk » Štv 04. Feb 2010 14:38:37

ja mam otocinclus affinins uz 2 kusy ako su to pracpvite rybky ale asi este dokupim 4 kusy lebo to su rybky co nedorastu viac nec 4-5 cm a na 200l je malo mam aj gibbicepsa teraz ma nejakych 8cm ale je lenivy jak ja.... :D
Obrázok užívateľa
Junaksk

Images: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod LaciP » Štv 04. Feb 2010 14:51:36

Aby som pridal ešte aj ja niečo mám prísavníkov, klasický Ancistrus mám ho vo dvoch akva. Prístavník má to štastie že je relatívne obrnený, lebo do neho neustále dobiedzajú iné ryby, dokoca aj najmenší multíci sa púšťajú do neho ak sa náhododou dostane do ich teritória. Mám dvoch aj pri calvusákoch, dospelý si nevšímajú ale mladý áno. Raz týždenne si všimnem že niektorému chýba kus chvostovej plutvy...o týždeň však dorastie a je zase pohoda do ďalšej potýčky. Najviac sa zatiaľ nepáčia prisavníci caudopunctatom...tí idú po nich len čo ich zbadajú a tak prísavníci čistia najmä v noci (ako som si všimol celkom úspešne), cez deň keď svietim sú väčšinou zalezený. Raz som na skúšal SAE keď som mal žabí vlas, ale v momente sa na ňu vrhli, tak som ju ťahal von...tak že to ani neskúšať :D
Obrázok užívateľa
LaciP

Poslaťod adrián » Pia 05. Feb 2010 10:45:09

Pozrel som si tých prísavníčkov (otocinclus) a vyzerajú úžasne. Je to iná káva ako p. thajská. Neviem čo by to spravilo, keby som nechal iba jednu p. thajskú a doplnil to prísavníčkami, resp. nimi thajky úplne nahradil. Čo si myslíte, ako by sa mohlo moje osadenstvo k prísavníčkom správať? Malo by to zmysel?
adrián

Poslaťod LaciP » Pia 05. Feb 2010 12:10:40

Otocinclus je dost hakliva rybka, pomerne mala i ked pracovita. Ja osobne by som ich k afrikam nedaval. Podla mna po nich pojdu aj maly šnekači. Inak ak sa rozhodneš bolo by dobre si zaobstarať otíkov aspoň 10 ks je to hejnova rybka ktorá sa najlepšie cíti v skupine (v kavariach ma dost velku umrtnost, co sa trochu zlepsilo od kedy su odchovy, z importov skoncilo väcsinou 6-7 z desiatich po pár dňoch) Ja mám v holandaňovi doma 5 kuskov a zatiaľ sa im celkom dari (asi rok sú v rovnakom počte) ale su s nimi len drobnoustky a nejake zostatky živorodiek.
Obrázok užívateľa
LaciP

Poslaťod Junaksk » Pia 05. Feb 2010 13:33:24

ja prisavnickov som mal 4 ale dva mi posli a sa drzia dobre a mam ich s heroskami a este je tam platydoras a nevsimaju si ich ale asi k thajke by som ich nedaval samotne thajky su dost agresivne teda aspon z toho co som videl to usudzujem ale treba ich mat dost velaa dva s jednym malym gibbicepsom mi nestacia na 200l. dokonca som videl medzi tou dvojicou nieco co sa podobalo dvoreniu :clap ale mozno si to len namyslam
Obrázok užívateľa
Junaksk

Images: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Ďalší

Späť na Všeobecná diskusia o akváriových rybách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia