Mám pár otázok ohľadne týchto rybiek. V akva mám už niečo okolo jedného roka 4 kúsky, priznám sa som z nich trochu zmätený.
čo je všeobecne známe:
- julidky sami o sebe su relatívne znášanlivé rybky (u mňa ani nie moc náročné na priestor) obývajú skalnaté prostredie, a akékoľvek pukliny jaskynky a diery sú vítané
- transcriptus opisujú ako druh najmenší a zároveň vrámci vnútrodruhovej agresivity najmenej agresívny
- ak sa vytvorí pár tak väčšinou tvrdo odháňa rovnaký druh čo najďalej od seba (u mňa v akva sú podelený na dvoch stranách vzdialenosť teritória asi 80 cm)
- vo všeobecnosti sa dobre znášajú so šnekáčmi a majú pomerne rovnaké nároky na stravu
- existuje niekoľko farebných variant: najčastejšie asi Gombe, Kapampa, Keleme a iste je ich viacej len ma momentálne nenapadnú
- ak majú mladé agresivita sa stupňuje a majú zaujímavú obrannú stratégiu kedy už aj mladé rybky bránia tie najmenšie a niekoľko generácií takto dokáž žiť na jednom mieste...
Zmätok mám trochu vo veľkostiach niekde som čítal, že je dominantná samica a teda väčšia a vyberá si k sebe samčeka ktorý býva menší, inde som čítal že je dominantný samec a samičky sú podstatne menšie...u mňa v akva mám dve väčšie a dve menšie (všetky sú rovnako staré) čo je pár a čo nie je neviem, jedna najväčšia je dominantná a pri sebe znesie len najmenšiu po druhých dvoch vždy tvrdo vyštartuje ak sa dostanú do jej blízkosti, preto fakt netuším samec či samica?? Dúfal som že po roku sa už trochu utrasú ale zatiaľ žiadny stabilný pár a vonkoncom nie mladé (pre ktoré by som už mal aj odberateľa ) Budem rád za každú odpoveď a samozrejme skúsenosti s chovom...