Julidochromis transcriptus

Diskusia o cichlidách z jazera Tanganyika

Julidochromis transcriptus

Poslaťod LaciP » Štv 04. Feb 2010 20:39:10

Mám pár otázok ohľadne týchto rybiek. V akva mám už niečo okolo jedného roka 4 kúsky, priznám sa som z nich trochu zmätený.

čo je všeobecne známe:
- julidky sami o sebe su relatívne znášanlivé rybky (u mňa ani nie moc náročné na priestor) obývajú skalnaté prostredie, a akékoľvek pukliny jaskynky a diery sú vítané
- transcriptus opisujú ako druh najmenší a zároveň vrámci vnútrodruhovej agresivity najmenej agresívny
- ak sa vytvorí pár tak väčšinou tvrdo odháňa rovnaký druh čo najďalej od seba (u mňa v akva sú podelený na dvoch stranách vzdialenosť teritória asi 80 cm)
- vo všeobecnosti sa dobre znášajú so šnekáčmi a majú pomerne rovnaké nároky na stravu
- existuje niekoľko farebných variant: najčastejšie asi Gombe, Kapampa, Keleme a iste je ich viacej len ma momentálne nenapadnú
- ak majú mladé agresivita sa stupňuje a majú zaujímavú obrannú stratégiu kedy už aj mladé rybky bránia tie najmenšie a niekoľko generácií takto dokáž žiť na jednom mieste...

Zmätok mám trochu vo veľkostiach niekde som čítal, že je dominantná samica a teda väčšia a vyberá si k sebe samčeka ktorý býva menší, inde som čítal že je dominantný samec a samičky sú podstatne menšie...u mňa v akva mám dve väčšie a dve menšie (všetky sú rovnako staré) čo je pár a čo nie je neviem, jedna najväčšia je dominantná a pri sebe znesie len najmenšiu po druhých dvoch vždy tvrdo vyštartuje ak sa dostanú do jej blízkosti, preto fakt netuším samec či samica?? Dúfal som že po roku sa už trochu utrasú ale zatiaľ žiadny stabilný pár a vonkoncom nie mladé (pre ktoré by som už mal aj odberateľa :nerd ) Budem rád za každú odpoveď a samozrejme skúsenosti s chovom...
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Re: Julidochromis transcriptus

Poslaťod Karpatska » Štv 04. Feb 2010 23:35:43

Odberateľ je tu :D. No je to ťažké či samička väčšia alebo nie ako pri ktorom druhu. Ale zajtra sa dám do študovania lebo ma to isté zaujíma aj u Julidochromis ornatus, kde by mala byť samička väčšia. Mám podobnú situáciu v akva ale ide o 3 kusy kde najväčšia pravdepodobne samička vychádza dobre. Akurát menšie kusy medzi sebov majú také menšie potýčky nič krvavé. Takže uvidíme.

Kód: Vybrať všetko
http://www.wds.cz/tlamovci/rady.php?idClanku=11&PHPSESSID=5093e248052f80f6bb11d02155379dd2

btw. tento článok či je pravdivý o veľkostiach, či samička alebo samec je väčší.
Obrázok užívateľa
Karpatska

Images: 51
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod jojik1 » Pon 03. Máj 2010 8:30:26

Ahoj mam doma formu Gombae z 8 mi zostali 2 pary ktore som musel rozdelit do 2 akva v jednom akva je samec skoro rovnako velky ako samica a v druhom akva paradoxne samcek je asi o stvrtinu mensi ako samicka pritom su ryby rovnako stare parik ktory je rovnako velky sa lepsie vitiera cca 5 krat za rokapol co ich mam ten kde je samcek mensi tak za tuto dobu to bolo asi dva krat co sa tyka podmienok obe akva maju dno 80x45 a filtraciu Tetra Tec Ex 1200 a 700
jojik1

Poslaťod Enďus » Pon 03. Máj 2010 11:02:06

Taky by mě to chlapi zajímalo, jak to u j. transcriptus s tou velikostí je. Koupil jsem do 160-tky 4 kusy, z toho 3 byly zhruba stejně velké a jedna o něco větší a robustnější. Po vpusštěni do akva ta největší během pár dnů 2 kousky utloukla a 3. z menších vydržela. O páru se ale ještě nedalo mluvit, protože i ta zbylá byla pokaždé, když se zapomněla někde v cestě té větší, hned napadána. Pak jsem tu větší najednou pár dnů v akva neviděl a pomalu se s ní rozloučil, ale on se mezi kameny najednou objevil potěr. Pak se julidky ještě vytřely 3 x vždy zhruba po 2-3 týdnech. Ale ani teď se vlastně o nějakém harmonickém páru nedá mluvit, protože ta menší je u "hnízda" spíš trpěná a sice ne už tak často, ale přesto dostane občas "přes tlamu".
Obrázok užívateľa
Enďus

Images: 41

Poslaťod LaciP » Pon 03. Máj 2010 11:28:21

pred dvoma dňami som sa schválne pozeral na transcriptusy u mňa doma. Všetky sú rovnako staré a u mňa v akva plávu cca 1 rok. dve sú väčšie zhruba asi rovnako a dve menšie medzi nimi je asi 1 cm rozdiel. Mlátia sa navzájom všetky. Dve najväčšie majú veľmi dohryzené papulky. Tá najmenšia je tolerovaná pri jednej z väčších ale to tiež len vtedy keď sa "natriasa" inak je okamžite zahnaná medzi skaly, a druhá menšia je zahnaná medzi skaly akonáhle sa objaví...za celé obdobie žiadne mladé žiadne zbližovanie a časom len narastá agresivita...priznám sa neviem čo je čo...myslel som si že natriasaju resp predvádzajú sa len samci, ale v tom prípade by bol samček o 1/3 menší ako samička??
Obrázok užívateľa
LaciP

Poslaťod Enďus » Pon 03. Máj 2010 13:02:20

Mě se taky natřásá menší. Teda ono to není úplně jenom natřásání, ale spíš takový obrovsky rychlý jakoby poskakování kolem větší. :-)
Obrázok užívateľa
Enďus

Images: 41

Poslaťod LaciP » Pia 04. Jún 2010 17:51:37

Mám pár otázok:
Teraz sa mi už konečne vytransformovali v akva dva páry J.transcriptus...tolerujú sa navzájom čiže zatiaľ v pohode, každý pár má svoju kopu kameňov. Jeden pár si vyhĺbil medzi svojimi kameňmi jaskynku a samička do nej vliezla a samček stojí pred vchodom a obaja sa už viac ako 24 hodín nepohli zo svojej pozície. Je pravdepodobné že strážia znášku ikier?? Ak áno ako asi dlho potrvá kým sa drobci vyliahnu a rozplávu?? ako dlho budú rodičia v takejto obrannej pozícii?? Samička úplne upchala vchod pod kameň a trčí jej len hlava, keď sa niekto viac priblíži nie sú agresívne, ale skôr naopak samička úplne zalezie dnu a samček sa postaví tak že celým telom chráni vstup do jaskynky, ktorú vtedy nie je vôbec vidieť. Vopred ďakujem za odpoveď.
Obrázok užívateľa
LaciP

Poslaťod Rostratus » Pia 04. Jún 2010 19:14:59

Ahoj LaciP na 90 percent to vyzerá že ti nakládu ikry, alebo už nakládli. Koľko dní ti neviem povedať, ale mám pocit že zhruba narovnako ako aj tlamovce??? Mne sa vytreli Julidky viackrát, ale nikdy som neodsledoval počet dní. Mal som v akva kopec kameňov ale len som videl ako po pár dňoch niekoľko mladých vyšlo.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod dudo354 » Str 12. Jan 2011 19:43:49

LaciP píše:pred dvoma dňami som sa schválne pozeral na transcriptusy u mňa doma. Všetky sú rovnako staré a u mňa v akva plávu cca 1 rok. dve sú väčšie zhruba asi rovnako a dve menšie medzi nimi je asi 1 cm rozdiel. Mlátia sa navzájom všetky. Dve najväčšie majú veľmi dohryzené papulky. Tá najmenšia je tolerovaná pri jednej z väčších ale to tiež len vtedy keď sa "natriasa" inak je okamžite zahnaná medzi skaly, a druhá menšia je zahnaná medzi skaly akonáhle sa objaví...za celé obdobie žiadne mladé žiadne zbližovanie a časom len narastá agresivita...priznám sa neviem čo je čo...myslel som si že natriasaju resp predvádzajú sa len samci, ale v tom prípade by bol samček o 1/3 menší ako samička??

Presne takto sa chovaju transcriptusy aj u mna. Ako beby si to LaciP obkukaj z mojho akva. Pokial mam dobru informaciu tak samicka by mala byt vecsia.
dudo354
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 0
Has thanked: 1 time

Poslaťod Nawi » Str 12. Jan 2011 21:36:08

presne ako admin spominal lacip na 90%mas znasku v ukryte.mlade sa liahnu za 2dni a za dalsich 5 dni sa rozplavu.ja mam tie j.transcriptus.zobral som ich nedavno od jedneho pana a on ich uz mal cca 1,5roka.tiez mam velkostne rozdieli no pozoroval som ze jeden kus je uz odhanani z teritoria tych zvysnich 4ks.je mozne ze sa mi vytvorili pariky no niesom si este isty.mne to moji prckovia tiez robia akonahle sa niekto alebo nieco priblizi tak (asi samcek)chrani celym telo asi samicku no vytret sa mi nevytreli.pri tychto rybach som si v nicom isty.snazim sa ich co najviac pozorovat,sledovat ich spravanie.jeden mozno parik je velkostne rovnaky mozno nejaky ten pol centy rozdiel je.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Ďalší

Späť na Tanganyika cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia