Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Poslaťod fifo29 » Štv 21. Jan 2010 22:01:08

Vdaka za velmi dobré informácie. Asi budem uvažovať nad tým externým , mna len pomiatlo to , že keď som čítal niekde na fóre , že je lepsie pre cichlidy vnútorný z dôvodu že im to vytvára prúd vody. A este raz Dakujem za ochotu a pekné privítanie. Dúfam , že moje otázky nebudú vždy primitívne :D ale budem sa snažiť no .. :)
Obrázok užívateľa
fifo29

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod Aldebaran » Štv 21. Jan 2010 22:03:06

Prúd vody vieš vyrobiť aj externým filtrom, takže to by som až tak neriešil...Pokiaľ viem, prúdenieje nutné skôr len pre morské ryby, takže s tým by som sa naozaj netrápil. Hlavná úloha filtra v akváriu s afrikami je udržať vodu čistú a biologicky bezchybnú. Prúdenie je druhotné podľa mňa.

A inak, vitaj na portáli a kľudne sa py´taj koľko len chceš :mrk
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod brano ba » Pia 22. Jan 2010 11:57:52

Ja idem robit do cca 415L nadrze vnutorny (s vysokym prietokom koli mechanickemu cisteniu vody - pocitam 3x objem nadrze za hodinu) a externy (ako biologicky - prietok dam asi 1x objem nadrze za hod.) filter. Externy urobim asi celoskleneny (predsalen je lacnejsi ako kanistrak) s externym prepadom na akvariu, alebo ho postavim tak, aby hladiny vody v akva a filtry boli rovnako vysoko a prepojim ich ako spojene nadoby. Tym sa nemusim obavat akehokolvek pretecenia
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod fifo29 » Sob 23. Jan 2010 11:17:07

Tak ako premyslam tak premyslam predsa sa len rozhodnem pre externy .Len mam otazku ked dam pozadie ( polystyrenove alebo kamenne ) mozem normalne tu trubku z filtra skryt za pozadie bude to mat dostatocnu ucinnost ? alebo radsej necham to niekde na boku ? A inak ake je lepsie pozadie ? kamenne alebo z polystyren. Bojim sa, ze kamenne bude dost tazke a moze sa prevalit ..
Obrázok užívateľa
fifo29

Poslaťod Aldebaran » Sob 23. Jan 2010 11:32:47

pokiaľ v tom pozadí bude jedna diera na nasávanie vody a jedna pre výpustovú hadicu, si v pohode ak dáš hadice za pozadie a kľudne tam môžeš schovať aj ohrievač :mrk

Čo sa týka kamenného pozadia, ak myslíš naštiepaný kameň prilepený na sklo, tak to som síce neskúšal, ale asi to bude hroziť prasknutím vždy, navyše za to nič neschováš. Polystyrén je istota, možno je s ním viac roboty, ale je ľahké, efektné a nič sa nerozbije, ak by sa náhodou niečo stalo...
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Stero » Sob 23. Jan 2010 13:56:51

Ono stou dierou ale bach neže tam dáš dierku ako na gombík, potom sa ti stane že čerpadlo vysaje vodu zo zadnej komory a z AQ tam nebude stíhať tiecť voda. Dobrý spôsob je urobiť vpust vodý za pozadie cez vrchnú časť (tj pozadie vzadu v časti kde bude schované čerpadlo(nasávanie do ex filtra) a Ohrev urobiť o par cm nižšie ako je vodná hladina a zakryť po hladinu nap sieťkov.) docieliš že komora bude plná a zároveň aj pohyb vodnej hladiny.

A pozadie štiepenej bridlice je dobre si poprilepovať vonku na nejaký podklad napr plexisklo alebo sklo a tak to tam vložiť. Nezaťažíš samotne sklo Aq a vonku si to vieš aj lepšie poprilepovať. Polistirén je síce pracný a je z neho fúru bordelu ale napr ja si nevie predstaviť že by som si doma nejako štiepil bridlicu a to nehovor o cenách už naštepenej. U polistirénu ti najhoršie čo hrozí že nezneutralizuješ chemikálie pri jeho výrobe. Ale nato si snaď dá už každý pozor.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod fifo29 » Sob 23. Jan 2010 21:10:02

Ok tak ostávam pri polystyréne. Len este ohladom toho filtra .On pracuje tak že vonku je ta (krabičková vecicka :D ) a z toho idu 2 hadice jedna vypusta (ta je na vrchu ) a druha nabera ( tu je dobre umiestnit dole ) ? dobre som to pochopil, teda hadica ako hadice viem, že su tam nejaké koncove zariadenia .. . Tak sa budem snaziť urobiť nejakú dieru :lol: dúfam,že nie do sveta . Ale bude tam vytvaraný prúd ked bude ta vypustacia hadica za pozadim ? A aky odporucate ohrievac (ohrievac ma byt niekde v strede za pozadim ak som to spravne pochopil, taktiez pri nom dierka) Este hladam informaciie ohladom odkalovania.. ked zoberiem odkalovac a dam ho na piesok a zacnem odsavat (nezoberie mi to aj piesok a nerozmutim vodu ?) a ked mi vytiahne aj ciastocne piesok ako ho tam mam dat ? normalne vpustit alebo ako ? Dalsie primitivne ale fakt neviem ..:D
Obrázok užívateľa
fifo29

Poslaťod Aldebaran » Sob 23. Jan 2010 21:56:34

s tým filtrom si to pochopil správne. A prúd ti to urobí, veď dáš výpustovú hadicu smerom do "okna" v pozadí pri hladine, to by malo stačiť.

Ohrievač tak ako si napísal, ani nemusíš pri ňom robiť dieru podľa mňa, ono to vyhreje celé akvárko, nielen ten kúsok za pozadím.

S tým pieskom si nie som celkom istý čo sa pýtaš, ale ak budeš odkaľovať, tak ti zvon piesok určite vcucne. Skús behať s odkaľovačom tesne nad pieskom, alebo si kúp väčšiu zásobu lacnejšieho piesku (napr. ten do bazénových filtrov-25kg za nejakých 6 eur, je to kvalitný kremičitý piesok vhodný do akvária) a môžeš ho veselo sypať do záchoda, keď bude treba, len doplníš a máš pokoj ;)
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Stero » Sob 23. Jan 2010 21:57:35

čo sa týka externých filtrov pozri si tieto odkazy a dostaneš aku-takú predstavu o činnosti filtrov
JBL [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jPluW5vlJ2U[/youtube]
Tetratec [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IgI5vXicWdc[/youtube]
Eheim [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ye-ETO5m5NA[/youtube]

činnosť ostatných výrobcov je v podstate rovnaká

Ohrievač zaleží na tom kam ho umiestníš ja mam na svojej 495L - 300W

Odkaľovač záleží na tom aký použiješ systém :star hadica zvon nasaje aj piesok ktorí potom vo vedre v pohode prepláchneš a nasypeš ho naspäť do aq (normálne hej rup)ak máš odkaľovač zo zberačom tak ten ti štrk v podstate neprepustí do zachytávacej nádobky tam sa hromadí len kal. :sun
Naposledy upravil Stero dňa Ned 24. Jan 2010 16:25:49, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod fifo29 » Ned 24. Jan 2010 13:29:10

vdaka velmi mi to pomohlo pochopiť ako vlastne inštalujeme a hlavne kam ex. filter. :D diki moc
Obrázok užívateľa
fifo29

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 42 hostia