Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Poslaťod Rostratus » Pia 08. Jan 2010 15:07:42

Kvalitná filtrácia je neodmysliteľnou súčasťou každého akvária. To platí dvojnásobne pri akváriách s africkými cichlidami. O cichlidách je známe, že vyžadujú kvalitnú filtráciu, nakoľko pomerne veľa vyľučujú odpadu. V dnešnej dobe je na trhu veľa značiek a typov filtrácií, takže je z čoho vyberať. V akvárium môžte filtrovať buď vnútorným filtrom, vonkajším filtrom, alebo výrobou vlastného biofiltra.

Napísal Rostratus

Celý článok:
http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... cichlidami
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Poslaťod Rostratus » Pia 08. Jan 2010 15:09:14

( presunuté komentáre k článku)

Martinka:
Ja by som sa chcela opýtat, či je treba pri chove rybičiek mat pusteny filter stale

admin :
Zapnutá filtrácia je základ, aby všetko fungovalo. Všetko aj záleží od rýb aké budeš chovať. Ak to budú cichlidy tak bez zapnutej filtrácie to nejde. Ak budeš mať neaké rastlinkové akvárium kde bude veľa rastlín a málo rýb tak tam filtrácia nemusí byť, alebo len minimálna. Všetko záleží od konkrétneho prípadu.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod fifo29 » Štv 21. Jan 2010 18:34:23

Ahojte ! Som tu nový .. A hneď na úvod mám otázky ohľadom chovu afrických cichlid (malawi) Nechcem otvárať dalsie témy tak sa budem snazit napisat všetko tu .Hlavnou otazkou je filtracia . S akvaristikou mám len malé skúsenosti ako mladši sme mali nejaké akvaria, teraz by som si chcel zriadit nieco o rozmeroch 120x40x50 cize tj. nejakych 240l . Osadenstvo este nepoznám lebo už sa snažím pomaly vstrebavat pocet africkych cichlid a pekne si ich zoradit ktoré môžem dať a ktoré nie , horšie je to že odborné poradenstvo v akavaristikach velmi neviem najst. A maju tam pekne kusy no neviem ich nazvy resp. ktoré môžem dat spolu a kolko .. ale to az na neskor :) . Idem teda k tomu filtru, chcel by som vnutorny filter TURBO FILTER 1100 14 W 1100 l/h pre 200-400 l je vhodny ? Este musim pochopit jeho fungovanie ako .. sú tam nejaké kamienky no ak by mi to mohol niekto priblizit cez nejaky link alebo bol ochotny napisat budem rad. Ak by ste doporučili iný filter sem s ním :))) . Vdaka
Obrázok užívateľa
fifo29

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Stero » Štv 21. Jan 2010 19:05:35

Vitaj a neváhaj sa pýtať. :yawn:
Ak môžem vyjadriť svoj názor tak by som to na tvojom mieste riešil filtráciu radšej externou filtráciou je pravda že je drahšia ale má aj svoje výhody. Najväčšia výhoda je objem filtra a filtračných náplní čo je neporovnateľne viac ako u vnútorných filtrov. Druhou výhodou je to že zaberajú v aq menej miesta . Tretou výhodou je ich údržba kým pri vnútorných filtroch dochádza pomerne rýchlo k znečisteniu filtračných náplni a následne k zníženému výkonu a efektivite filtra tak u ex je tento čas podstatne dlhší.Zároveň v podstate u ex filtrov sa nemôže stať že sa znečistená voda pri vyberaní dostane späť do aq ako to býva u vnútorných filtroch.U vnútorných filtroch dochádza v podstate len k mechanickej filtrácii a oveľa menšej miere k biologickej filtrácii ako u ex filtrácii. Ak už si sa rozhodol isť do vnútornej filtrácie tak by som to riešil radšej molitánovou kockou a čerpadlom a to z dvôvodu že si to vieš prispôsobiť podľa potreby (napr schovať za pozadie) a zároveň môžeš dosiahnuť aj omnoho večší objem filtračných materiálu. U cichlíd sa odporúča aby voda pretiekla cez filter asi 3 krát za hodinu to znamená u teba tak 600-700l/H. Bacha nato že údaje na čerpadlách sú uvádzané za ideálnych podmienok v aq je to podľa mňa tak cca 60% -70% uvádzaného údaja výkonu čerpadla.

odporúčal by som ti pozrieť na nete tieto produkty napr Tetratec Ex700, Sera fil bioactive 250, Eheim 2036, fluval 305, JBL CristalProfi e900, AQUAEL Filter UNIMAX 250

Vyjdu ťa podstatne drahšie ako vnútorné filtre ale ide o to mať pekne aq a čo najmenej starosti sním. :rock :rock :rock

A čo sa týka rýb tak ti odporúčam radšej sa obrátiť na chovateľov a to z dôvodu že ta ryby vyjdu podstatne lacnejšie , často si vieš pozrieť aj rodičov a hlavne je to väčšinou zaručený zdroj zdravých rýb. A v akvaristikách sa stáva že si kúpiš rybu a napokon to je niečo úplne iné ako si si myslel.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod neoac » Štv 21. Jan 2010 19:47:34

fifo29 píše:Ahojte ! Som tu nový .. A hneď na úvod mám otázky ohľadom chovu afrických cichlid (malawi) Nechcem otvárať dalsie témy tak sa budem snazit napisat všetko tu .Hlavnou otazkou je filtracia . S akvaristikou mám len malé skúsenosti ako mladši sme mali nejaké akvaria, teraz by som si chcel zriadit nieco o rozmeroch 120x40x50 cize tj. nejakych 240l . Osadenstvo este nepoznám lebo už sa snažím pomaly vstrebavat pocet africkych cichlid a pekne si ich zoradit ktoré môžem dať a ktoré nie , horšie je to že odborné poradenstvo v akavaristikach velmi neviem najst. A maju tam pekne kusy no neviem ich nazvy resp. ktoré môžem dat spolu a kolko .. ale to az na neskor :) . Idem teda k tomu filtru, chcel by som vnutorny filter TURBO FILTER 1100 14 W 1100 l/h pre 200-400 l je vhodny ? Este musim pochopit jeho fungovanie ako .. sú tam nejaké kamienky no ak by mi to mohol niekto priblizit cez nejaky link alebo bol ochotny napisat budem rad. Ak by ste doporučili iný filter sem s ním :))) . Vdaka

ahoj, ja som ovladal zakady akvaristiky a s cichlidamy som mal tiež nejake skusenost ale sa my vyzabijali lebo som ich zle nakombinoval- kupil som čo sa my pačilo :lol:
som zrušil stare akva a asi tak od oktobra zakladam nove, zatial mam urobene pozadie a nakupene všetky veci iba ho zložit- nikam sa neponahlam lebo stale iba nasavam informacie a pomali vytriedujem ale už mam kontkretnu predstavu už iba doladit ryby rozhodujem sa medzi dvoma druhamy.
tak pekne študuj čitaj premyslaj a hlavne sa vela pytaj :P držim palce
neoac

Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Bodis » Štv 21. Jan 2010 20:27:39

Pokud jen trochu můžeš, opravdu zainvestuj a kup vnější filtr. Je sice dražší, ale výkonem a kvalitou filtrování se nedají srovnat s vnitřním filtrem.
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod neoac » Štv 21. Jan 2010 20:31:50

do vačšieho akva určite vonkajši ja mam sice vnutorny ale objem akva je 100L nad 150 by som ja osobne daval vylučne vonkajši
neoac

Been thanked: 2 times

Poslaťod Aldebaran » Štv 21. Jan 2010 21:16:51

Stero ti to v zásade pekne zhrnul, tiež by som do akvária nad 200l odporúčal vonkajší filter. Inak, v tých filtroch je dosť bordel, ťažko povedať, ktorý je lepší či horší, niektoré majú veľmi silnú reputáciu a za tú sa aj pripláca, ale je to kvalita skrátka (Eheim, Fluval). Iné sú také že ak trafíš dobrý kus, tak super, ak poruchový, máš problém (TetraTec), a o Sere vonkajšej sa v podstate nič nevie, i keď cenovo je zaujímavá. Ľudia si tiež pochvaľujú JBL, toe sú teraz nové, síce trochu drahšie, ale zato kvalitné a so 4ročnou zárukou.

Hlavne ide o to, vybrať si podľa ceny a objemu filtra, samozrejme aj výkonu. Ak by si chcel byť veľmi vybitý, tak môžeš aj skombinovať menší vnútorný a menší vonkajší, ale v zásade to nie je nutné.

A čo sa rýb týka, tak hlavne veľa veľa čítaj a študuj (internet je skvelá vec :mrk) a ak ťa čokoľvek napadne, tak sa pýtaj a pýtaj :)
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Belial » Štv 21. Jan 2010 21:23:43

Ja by som to tiež riešil radšej vonkajším filtrom. Jednak má väčší objem filtračných materiálov, k tomu si ich môžeš navoliť podľa svojho gusta, perioda čistenia je dlhšia, nezaberajú miesto v akva a nemusíš pchať ruky do akva pri jeho čistení. To sú asi tak hlavné výhody. Ja mám v oboch svojich nádržiach (150l a cca80l) vonkajšie filtre a som maximálne spokojný. ;)
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Been thanked: 21 times

Poslaťod Rostratus » Štv 21. Jan 2010 21:31:49

Pekne ste to všetko zhrnuli a ani neviem čo by som k tomu ešte dodal. Možno si daj ešte otázku či chceš aby ti filter zaberal miesto v akváriu, alebo miesto mimo akvária. Ak budeš mať skrinku na akvárko tak si môžeš zvoliť vonkajší. Ja osobne mám aj vnútorný aj vonkajší. Vo funkčnosti sú rovnaké ale ako už Stero spomínal viac sa narobím pri čistení vnútorných filtrov nakoľko ich mám ukryté za pozadím. Pri vonkajšom len odpojím hadice, prepláchnem komory, naplním vodou a je to.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 11 hostia