Cichlidy a rastliny ???

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Cichlidy a rastliny ???

Poslaťod Stero » Pon 11. Jan 2010 19:33:57

Čo myslite hodia sa rastliny k cichlidám (a nemám na mysli len Malawi alebo Tanganiku) a ak áno ktoré a prečo ? :F Aké su vaše skúsenosti pri pestovaním a ake sú nároky rastlín :rain ktoré su vhodné k cichlidám.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Reklama

Re: Cichlidy a rastliny ???

Poslaťod Rostratus » Pon 11. Jan 2010 20:01:18

Ja som síce zástancom akvárií bez rastlín, ale keď už tak si vyberiem Anubiasy, kôli tomu, že sú odolné, majú hrubé stonky a patria medzi rastliny, ktoré pri afrických cichlidách vydržia. Aspoň poväčšine.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod hobo » Pon 11. Jan 2010 20:25:29

Ja mám pri tropheusoch anubiasy. A dokonca sa im darí.
hobo

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Stero » Pon 11. Jan 2010 21:06:10

Ano u Afrických aq býva zvykom že sú bez rastlinstva no ale pri Amerike je to asi trochu komplikovanejšie. Nie? Aq s discusmi, sklármi a inými americkými rybami sú plné rastlinstva ale u cichlid je toho zase pomenej. Zaujímalo by ma prečo? pritom je mnoho odolných rýchlo rastúcich rastlín ktoré by mali zniesť tvrdšie zaobchádzanie.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Rostratus » Pon 11. Jan 2010 21:16:36

Ja si myslím, že je to kôli tomu, že ryby ako sú napríklad Parachromis, Cichlasoma, Nandopsis sú dosť "živé ryby" a svojou veľkosťou a húževnatosťou každú rastlinu zničia. Tento fakt, ale nemám odskúšaný a píšem len na základe pozorovania u kamarátov, ktorý ich chovajú.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Stero » Pon 11. Jan 2010 21:40:26

admin píše:Ja si myslím, že je to kôli tomu, že ryby ako sú napríklad Parachromis, Cichlasoma, Nandopsis sú dosť "živé ryby" a svojou veľkosťou a húževnatosťou každú rastlinu zničia. Tento fakt, ale nemám odskúšaný a píšem len na základe pozorovania u kamarátov, ktorý ich chovajú.

Je mi jasné že to práve niesu "prítulne mačičky" ale veď vo voľnej prírode žijú v dažďových pralesoch. Viem že sú to skôr pri brehoch splete konárov a stromov ale sú aj plné flóry. A ak sú dostatočne ukotvené korene a rastlinka je silná a dostatočne veľká tak sa Vás pýtam prečo nie? Mal niekto v Aq rastlinku ktorú mu zlikvidoval jeho miláčik?
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Aldebaran » Pon 11. Jan 2010 21:52:07

Stero píše:A ak sú dostatočne ukotvené korene a rastlinka je silná a dostatočne veľká tak sa Vás pýtam prečo nie? Mal niekto v Aq rastlinku ktorú mu zlikvidoval jeho miláčik?

podľa mňa je kameň úrazu práve v ukotvovaní tých rastlín v nádrži. Ono je stále rozdiel medzi brehom, často bahnitým s prepletenými konármi a hlavne obrovským meistom, a akváriom, kde to maximálne môžeš dať pod kameň a aj najväčšie nádrže sú v porovnaní s riekou malým pľuvatkom :mrk

Skrátka, v prírode si ryby nájdu miesto. V nádrži nemôžu putovať, tak si miesto prispôsobia. A myslím, že taká 30cm cichlida ti vie urobiť v akváriu poriadny bordel a ak rastliny nebudú privarené, tak ich vyryjú/zničia.

Samozrejme, nič podobné som nechoval, ale predpokladám z reakcií iných chovateľov, ktorí to zažili...
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Stero » Pon 11. Jan 2010 21:59:06

Mne sa práve zdá že v podvedomí chovateľov cichlid je už tak nejak zakorenení názor že k cichlidám keď rastlinku ta max anubias. Ono na nete je snaď tisíc a jedn spôsobov ako rastlinky zakoreniť a pestovať. Bol by v tom :devil aby to napokon nešlo.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Rostratus » Pon 11. Jan 2010 22:02:27

To máš pravdu zakorené to je a asi je najlepšie vyskúšať na vlastnej koži. Na druhej strane si neviem predstaviť okrem anubiasov a valisnerie inú rastlinu. :F
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Stero » Pon 11. Jan 2010 22:48:02

admin píše:To máš pravdu zakorené to je a asi je najlepšie vyskúšať na vlastnej koži. Na druhej strane si neviem predstaviť okrem anubiasov a valisnerie inú rastlinu. :F

A čo takto Hygrophila corymbosa 'Siamensis' alebo Echinodorus 'Jan Harbich' alebo Echinodorus 'Kuznecowa' alebo Echinodorus cordifolius alebo Cryptocoryne pontederiifolia alebo Raphidophora sp. alebo Nymphaea lotusa ešte Pistia stratiotes mali by to byť hrubo listé odolné rastlinky :F :F :F
Obrázok užívateľa
Stero

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 46 hostia