Alternatívne vykurovanie akvária?

Diskusia o cichlidách, o ktoré neviete zaradiť do kategórie.

Alternatívne vykurovanie akvária?

Poslaťod Driver67 » Sob 21. Jún 2014 12:03:33

Ahojte, neviem či som zvolil názov temy správne...

Rýchlo a stručne.

Akvárium mám osvetlené za pomoci led pásikov. Zdroj na napájanie led pásikov mám naddimenzovaný no aj tak dosť hreje. Napadlo ma či by sa dalo toto teplo využiť k tomu, aby som vykuroval akvárium. Hlavne v zimných mesiacoch máme v byte celkom zima (nezateplená stará bytovka). Jednoducho by som ho nejakým spôsobom pripevnil o stenu akvária a zdroj by akváriu odovzdával teplo. Bojím sa však, aby sklo na akváriu neprasklo a nevytopilo nás...

Nejaké nápady na túto tému?
Driver67

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Alternatívne vykurovanie akvária?

Poslaťod simon » Sob 21. Jún 2014 13:28:56

Neriskoval by som prikladať zdroj na sklo akvária. Neviem, aké je teplo na povrchu zdroja, ale v hrubšom skle vzniká pri jeho prehriati vnútorné pnutie a praskne. Sklo nie je dobrý vodič tepla. Musel by si ho dosť zahrievať, aby ti to pomohlo. A je tam ešte aj lepidlo, ktoré drží steny akva. To má síce nejakú tepelnú odolnosť, ale dlhodobo prehrievané by asi nemalo tak dlhú životnosť, ako normálne. Ak chceš ušetriť, nalep na steny akva (bočné a zadnú) polystyrén. Keby si vymenil led osvetlenie za trubice, mal by si viac tepla, ale aj väčšiu spotrebu energie, čiže asi by si tým neušetril. Musel by si si to prerátať, čo je výhodnejšie.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod huhu » Sob 21. Jún 2014 15:15:45

AKo ti radi simon, zatepli akvarko a este mi napadlo, ak mas vrchny kryt akvarka "v celku", co asi mas, tak potom len nechaj to trafko pod tym krytom, teplo z neho sa bude drzat zavrete nad vodou a tak aj z vody bude menej unikat.... Neviem kolko to pomoze, ale pomoze :)
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod Driver67 » Pon 23. Jún 2014 9:47:40

Zatepliť akvárko ma nenapadlo, super nápad ;)

ten trafák sa mi nepodrarí skryť pod kryt akvária, ešte ma napadlo pripevniť ho na hadicu, ktorá vychádza z filtru, aby zohrieval tú :think
Driver67

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod huhu » Pon 23. Jún 2014 12:42:48

Len aby ju nezohrial velmi.... a nezdeformoval/prederavil...
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod simon » Str 25. Jún 2014 9:19:05

Teplo by mohlo hadicu (potrubie) deformovať (ako to spomínal huhu). Ale ak už chceš využiť alternatívne kúrenie, tak ja by som vyskúšal dať medzi hadicu, alebo potrubie (výtlačné) nejakú kovovú trubku ako medzikus a na túto pripevniť trafák. Tak by si dosiahol lepšie využitie tepla, keďže kov je dobrý tepelný vodič (ale aj elektrický!!).
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Späť na Všeobecne o cichlidách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia