V predošlých príspevkoch som sa viac pýtal na Potamotrygon, ale zaujímali by ma aj Tvoje skúsenosti s chovom Arowany :
1. Kŕmenie mladých a teraz, množstvo, druh potravy, ako často ?Ked som ich kúpil žrali len živé cvrčky. V akava predajni im nechceli nič brať, tak skúšali čo mali a chytili sa im na cvrčky, tak kr'mili cvrčkami.
Ja som ich tiež musel zo začiatku kŕmiť cvrčkami, na postupne som ich naučil na sušené krevetky (gamarus). Brali len to čo plávalo na hladine, keď už niečo kleslo stratili o to záujem. Potom som kúpil sušené ryby, postupne si na ne zvikli a tak som prešiel na mrazené.
Moje arowany boli a sú extrémne vyberavé, poznám ľudí, čo ich bežne kŕmja granulami (špec pre arowany) a tie im to berú. Moje ani raz a to som skúšal rôzne druhy a nič.
2. Stalo sa, že si musel odstraňovať nezožraté krmivo po Arowanách ?Majú dni, že sa žrádla nedotknú, ale vtedy ich jednoducho nekr'mim a zvyšky niesu. Teraz kr'mim rybymy, tak čo nezožerú padá na dno a žerú to potamotrygoni. Predtým sušené krevety a skúšané granule požrali cihlidy, väčšinu ocelatusy.
3. Ako sa správajú pri údržbe akvária ( odkaľovanie, keď máš ruky v akváriu … )? Sú to dosť plaché ryby, niekedy sa zlaknu a potom vyskakujú, preto bezpodmienečne potrebujú na nádrži krycie sklá. Pri údržbe sú vždy na opačnej strane nádrže ako čisím. Musím len dávať pozor, aby som ich nezahnal do rohu nádrže, potom ak nemájú kam ísť zase vyskakujú.
Agresívne niesu, keď boli mänšie a žrali z hladiny, tak šli po všetkom čo sa dotklo hladiny, aj po prstoch
. Teraz už nie.
Ak o nich uvažuješ tak
VEĽKÚ NÁDRŽ , ako som už písal 1200l im je podla mňa málo, aj keď v literatúre píšu od 600L, je to somarina. . Jednoducho to je pre tieto ryby male. Sú to velké ryby a potrebujú aj vela plávať.