1200 litrov

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

1
10
91%
2
0
Nehlasovalo
3
0
Nehlasovalo
4
0
Nehlasovalo
5
1
9%

Celkom hlasov : 11

Re: 1200 litrov

Poslaťod pavol69 » Ned 23. Feb 2014 8:50:57

Aquarista píše:No neviem kto a ako prišiel na takú skúsenosť, no ja si neviem predstviť ako ancistrus ublíži potamotrygon :lol: . Opačne áno, už som pár krát videl ako sa potamotrygon pokúša zožrať ancíka, len sa mu nevie prehrízť cez pancier. Ale opačne je to somarina. Koža potamotrygonov je z vrchu drsná aku brúsny papier a teraz ako sú staršie im miestami dokonca rastú ostne.
Podla mňa je to aby im nejaký písavník ublížil jeden z nezmislov čo o potamotrygon kolujú.

Pardón, zle som pochopil preložený text, poranenia môže spôsobiť "flagtails" http://www.fishforums.net/index.php?/topic/273580-potamotrygon-reticulatus-tank-mates/.

:blush
pavol69

Reklama

Poslaťod pavol69 » Štv 13. Mar 2014 11:26:33

Našiel som zaujímavú web stránku, kde sú opísané skúsenosti chovu sladkovodných rají s inými rybami v spoločnom akváriu, no a veru sumec ( nie je to Ancistrus ) vie ublížiť raji. :(

http://www.potamotrygon.de/vergesellschaftung.htm
pavol69

Poslaťod pavol69 » Štv 13. Mar 2014 22:33:40

Trochu som študoval na nete o Potamotrygon, kde nemecký chovateľ odporúča pri "malých" Potamotrygon ( do priemeru disku 40 cm ) plochu akvária pre pár 200 x 80 cm. Tvoj rozmer šírky akvária je 60 cm a máš Potamotrygon motoro ( v dospelosti 60 cm a viac ), uvažuješ nad akváriom s vačšou šírkou, alebo sú v pohode aj pri takomto rozmere akvária ?
Aké sú teraz veľké ?
pavol69

Poslaťod Aquarista » Pia 14. Mar 2014 6:49:22

O väčšej nádrži uvažujem už velmi intenzívne, len je teraz tolko iných problémov , že to stále odsúvam.
Zatial im je táto nádrž dostatočná, ale ako ich pozorujem už by to chcelo viac priestoru. Aj pre potamotrygony aj pre arowany.
Samica má priemer disku cca 40cm , samec cca 30cm. Ak prirátaš ešte tak 15cm chvost tak samica je krížom cez akva od steny po stenu. ;)
Ale ako som písal, potamotrygony sú zatial v pohode, no arowany už sú občas z tejto malej nádrže v strese :(
Obrázok užívateľa
Aquarista

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Poslaťod huhu » Pia 14. Mar 2014 19:51:47

tesim sa na den, ked aj ja poviem, ze 1200l je mala nadrz... :D
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod pavol69 » Sob 15. Mar 2014 13:36:11

Aquarista píše:O väčšej nádrži uvažujem už velmi intenzívne, len je teraz tolko iných problémov , že to stále odsúvam.
Zatial im je táto nádrž dostatočná, ale ako ich pozorujem už by to chcelo viac priestoru. Aj pre potamotrygony aj pre arowany.
Samica má priemer disku cca 40cm , samec cca 30cm. Ak prirátaš ešte tak 15cm chvost tak samica je krížom cez akva od steny po stenu. ;)
Ale ako som písal, potamotrygony sú zatial v pohode, no arowany už sú občas z tejto malej nádrže v strese :(

Pýtam sa, lebo trochu teoretizujem nad šírkou akvária. Čo som čítal, chovatelia sladkovodných rají logicky odporúčajú čo najväčšiu plochu akvária, ale zas som sa dočítal ( dúfam, že som si to dobre preložil ), že minimálna šírka akvária by mala byť jeden a pol násobok priemeru disku sladkovodnej raji v dospelosti.

"Da immer wieder nach der Mindestgröße für Rochenbecken gefragt wird hier der Versuch diese anzugeben, die Werte beruhen auf mittlerweile langjähriger Pflege bei vielen Rochenliebhabern. Die Beckenhöhe sollte mindestens dem einfachen Durchmesser der Rochen entsprechen. Die Beckentiefe sollte mindestens den eineinhalbfachen Scheibendurchmesser der Rochen haben. Die Beckenlänge sollte mindestens den fünffachen Durchmessers der Rochen haben. (siehe auch AQUALOG Special Süßwasser-Stechrochen Südamerikas S.21)"

Z toho mi vychádza, že pre 1 ks Potamotrygon scobina ( cca 35 cm priemer disku ) by mi stačil "čistý" pôdorysný rozmer akvária 180 x 60 cm. :)
Zároveň som sa zamýšľal nad kombináciou sladkovodnej raji a jedného páru cichlíd v 600 litrovom akváriu. Dočítal som sa na rôznych fórach s pozitívnymi, ale aj s negatívnymi skúsenosťami spolunažívania. Ja osobne teoreticky uvažujem nad Potamotrygon scobina 1 ks a Astronotus orbiculatus jeden pár. Áno, Oscar je chaotická cichlida so sklonom k prežieraniu a následnému znečisteniu akvária. Na druhej strane v akváriu pri sladkovodnej raji je potrebné vykonávať každý týždeň údržbu ( odkaliť, vymeniť vodu, vyprať predfilter ... ), čo by vyrovnalo negatívnu stránku znečistenia akvária Oscarom, ale dala by sa využiť jeho pažravosť pri zvyškoch nezožratých od Potamotrygon a aj skladba potravy by vyhovovala obidvom. Je to len teória, preto Ťa poprosím, ako to funguje u Teba v akváriu Potamotrygon a Astronotus pri kŕmení, spolunažívaní, znečisťovaní ...
pavol69

Poslaťod Aquarista » Sob 15. Mar 2014 17:23:22

Ocelátus a potamotrygon sa v dospelosti vzjomne ignorujú. Ked boli oceláty menšie, tak ich pár potamotrygoni zožrali, no od istej velkosti ich už nezaujíma, ani oni jeho. Ostal mi bohužial len jeden.
Čo sa týka aby ocelátus alebo iná ryba dojedal zbytky potravy, tak tým sa trápiť nemusíš. Potamotrygoni su také žravé , že po nich neostávajú zbytky, je im stále málo. U mňa momentálne žerú každý niečo iné, potamotrygoni mäso a ocelátus granule, Od istého času mi ocelátus prestal brat mäso a žerie len granule.
Obrázok užívateľa
Aquarista

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Poslaťod pavol69 » Sob 15. Mar 2014 19:22:21

Poučná a zároveň smutná skúsenosť. Do akvária prvé Astronotus, nechať vytvoriť pár, zvyšok odloviť, a keď budú mať cca 15 cm pridať do akvária Potamotrygon scobina.
:mrk
pavol69

Poslaťod paloi » Ned 16. Mar 2014 9:01:01

Astronotus orbiculatus? Pavol, toto vieš zohnať?
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod pavol69 » Ned 16. Mar 2014 13:34:13

paloi píše:Astronotus orbiculatus? Pavol, toto vieš zohnať?

Keby som sa rozhodol pre Astronotus orbiculatus alebo orbicularis ( myslím si, že je to to isté ), tak by som sa pokúšal kúpiť minimálne cez dvoch predajcov :
1. Jeff Rapps má momentálne v ponuke ako :

"Astronotus cf. orbicularis ‘bumble bee oscar’ 4-4.5” 45.00 or 4 @ 40.00 ea. cb juves of remarkably patterned/colorful ‘Sao Paulo bumble oscar’ again available! ",

2. Amazon Exotic Impor ponúka ako Astronotus orbiculatus, momentálne predáva :

"Astronotus crassipinnis".
pavol69

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 82 hostia