Zeolit a aktívne uhlie sú "molekulové sitá", ktoré vo svojich póroch zachytávajú molekuly určitých látok... Z tých akvaristicky dôležitých by som spomenul dusíkaté látky (zeolit) a ťažké kovy, chlór (akt. uhlie)...
Zeolit je vhodný do prerybnených akva bez rastlín s veľkými rybami, kde dokáže veľmi dobre zredukovať dusík. látky (až k 0). Čítal som, že zvyšuje ph, ale mne sa to nepotvrdilo (zeolitov je veľa druhov...
)
Aktívne uhlie je vhodné na odstránenie zbytkov liečiv, pri rôznych zákaloch v akva, pri liečení rýb a tiež pri zriaďovaní nového akva, keď si nie som istý nezávadnosťou vody a použitých materiálov...veľmi zjednodušene povedané...
PRAX: zeolit (klinoptilolit) používam už dlho a asi aj dlho budem. Výborne sa osvedčil ako v ex. filtroch, tak priamo v nádrži. Mením ho raz za 3-6 mesiacov, podľa aktualneho stavu akva. Mýty o "obnovení, alebo vyčistení" a tak isto o tom, že to uvoľňuje späť absorbované látky, podľa mňa nie sú pravdivé
..
Aktívne uhlie - nepopieram jeho pozitívne schopnosti, pre ktoré sa používa aj napr. pri čistení pitnej vody, ale myslím, že pre akvaristiku je to viacmenej dobre mierený marketingový ťah
... Tie koncentrácie pre ryby škodlivých látok su v akva väčšinou zanedbateľné pri liečení je viac platná dobre fungujúca UV lampa...