Zdravím všetkých.
Chcel by som Vám predstaviť moju nádrž, plány do budúcnosti a samozrejme by som vás chcel poprosiť aj o rady a pripomienky
Akvaristom som už takmer 12 rokov, no nikdy som nechoval cichlidy. Som priaznivcom holandských akvárií a piplania sa s rastlinkami. Som však v posledom ročníku VŠ a posledný rok nemám absolútne čas venovať sa neustále rovnováhe mikro a makro-prvkov v nádrži. Pri pohľade na moju pomaly odchádzajúcu nádrž som už chcel akvaristiku zavesiť na klinec. Potom ma však napadla myšlienka, pre mňa radikálna, skúsiť cichlidy. Nakoľko je moja nádrž pre cichlidy relatívne malá, zameral som sa na jazero Malawi. Pri čítaní jednotlivých nárokov rýb z jazera som dospel k záveru, že rybky majú nižšie nároky na priestor ako napr. tanganiky (ale samozrejme sa môžem mýliť).
Nádrž: set Juwel RIO 180
Rozmery: 100x40x50cm
Osvetlenie: 2x 45W T5
Filtrácia: TetraTec EX700
Ohrievač: Juwel 200W
S veľkosťou nádrže veľa vody nenamútim, vychádzam z už existujúcich základov. Doteraz som rastlinkám svietil osvetlením 2x takej intenzity no zredukoval som to. Plánujem svietiť tých 8h denne. Za týždeň by malo pribudnúť ešte dekoratívne nočné osvetlenie. Čo sa týka filtrácie vychádzam z už existujúcich zdrojov, no rád by som sa spýtal aký je optimálny prietok filtra (napr 3x objem nádrže). Môj filter má prietok 700l/h avšak doteraz som ho mal doplnený ďalším filtrom (fluval 303) s prietokom 1050l/h praskla mu však hlava a preto neviem či zháňať náhradu alebo je súčasná kapacita dostačujúca. Do filtru plánujem (pravdepodobne do druhého filtru) ešte doplniť zeolit.
Na dekoráciu nádrže som použil kremičitý piesok určený do filtračných bazénových systémov. Kamene sú z miestneho záhradkárskeho obchodu. Mali by byť v pohode, nie je to síce vápenec ale určite neobsahujú žiadnu rudu.
Parametre vody z vodovodu: pH 7,5, KH aj GH okolo 20
Cez víkend som spravil návrh:
A v pondelok som nádrž úspešne napustil:
V pondelok som taktiež spustil filter, ktorý však na fotke ešte nie je vidno.
Zajtra sa plánujem poobzerať po vežovkách malajských. Chcel by som ich mať zopár v nádrži kvôli ich "pomoci"
Cez víkend som bol na "exkurzii" u pána z frontoza.sk a som pevne rozhodnutý zaobstarať rybky práve z jeho chovne. Rybky by som chcel ísť kupovať už v sobotu, pripomínam však, že filter je už zabehnutý a rozmýšľam aj o pridaní "štartovacích" baktérií.
Touto cestou by som chcel poprosiť o radu pri výbere rýb. Osobne som rozhodnutý pre ryby "typu" Mbuna. Chcel by som do nádrže nasadiť maximálne 12ks (málo/veľa?). Pričom rozmýšľam o troch druhoch po 4ks a to konkrétne:
Labidochromis hongi sweden
Cynotilapia afra "jalo"
Labidochromis caeruleus yellow
Rád prijímem akékoľvek rady a pripomienky.
Ďakujem.