Nehccem ti kazit radost, ale stou riasou to máš naozaj dost zle.
Ak neupravíš vodu a možno aj svietenie nezbavíš sa jej a časom prídeš o rastliny.
Meriaš parametre vody ? Vyzerá to na vela NO3 a PO4 , ale len typujem ak neviem parametre vody.
Aquarista píše:Nehccem ti kazit radost, ale stou riasou to máš naozaj dost zle.
Ak neupravíš vodu a možno aj svietenie nezbavíš sa jej a časom prídeš o rastliny.
Meriaš parametre vody ? Vyzerá to na vela NO3 a PO4 , ale len typujem ak neviem parametre vody.
Aquarista píše:Skús upraviť svietenie. Ak svietiš napr. 10 hodím, tak to rozdel na dve časti po 5 hodín a medz to hodinu pauzu.
Takže budeš svietiť 5 hodín, potom hodinu nič a potom zase svietiš 5 hodín. Rýbám je to absolútne fuk, rastlinám to nevadí ale riasi prerušením svetla dosť trpia a lahšie sa ich zbavíš. Jednoduché, ale účinné
Juraj1973 píše:Aquarista píše:Skús upraviť svietenie. Ak svietiš napr. 10 hodím, tak to rozdel na dve časti po 5 hodín a medz to hodinu pauzu.
Takže budeš svietiť 5 hodín, potom hodinu nič a potom zase svietiš 5 hodín. Rýbám je to absolútne fuk, rastlinám to nevadí ale riasi prerušením svetla dosť trpia a lahšie sa ich zbavíš. Jednoduché, ale účinné
.. no neviem, budem musieť porozmýšľať ako to prečasovať.. zatiaľ svietim tak že mám väčšinu dňa (10- 23) v šere - teda 2 kuchynské led svietidlá 15 W a jedno 8W .. (pri takomto svietení mi riasy v predchádzajúcich akva na tom mieste nerástli) a k tomu sa mi o 17 do 22 zopne hlavné svietidlo v ktorom mám 2x 45 W +- asi budem hlavné svietenie používať len keď sa budem pozerať ako simon raz písal, len neviem či to trubice vydržia, keď to budem robiť častejšie v krátkej dobe
matolog píše:Juraj1973 píše:Aquarista píše:Skús upraviť svietenie. Ak svietiš napr. 10 hodím, tak to rozdel na dve časti po 5 hodín a medz to hodinu pauzu.
.. no neviem, budem musieť porozmýšľať ako to prečasovať.. zatiaľ svietim tak že mám väčšinu dňa (10- 23) v šere - teda 2 kuchynské led svietidlá 15 W a jedno 8W .. (pri takomto svietení mi riasy v predchádzajúcich akva na tom mieste nerástli) a k tomu sa mi o 17 do 22 zopne hlavné svietidlo v ktorom mám 2x 45 W +- asi budem hlavné svietenie používať len keď sa budem pozerať ako simon raz písal, len neviem či to trubice vydržia, keď to budem robiť častejšie v krátkej dobe
Akoze pani nehnevajte sa... Mne svieti na 540L akvarium 2x10W LED. Rastlinky rastu (ci pomaly alebo rychlo to neviem posudit, ale rastu), riasa sa len velmi potrochu chyta. Priame slnecne svetlo tam nedopada. Este tam pridam par LED modulov, ale to chcem len kvoli foteniu.
2*45 + 2*15 + 8 = 128W. Vyrataj si kolko spalis takto za rok.
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 41 hostia