Bloat, či parazit?

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Bloat, či parazit?

Poslaťod terrible » Ned 11. Dec 2011 20:39:07

Zdravím chovateľov a prosím o radu. Mám problém s jednou M. zebra red-red. Prestala žrať, výkaly má podozrivo svetlé, dnes som spozoroval zväčšené brucho a dosť prudko, alebo ťažko, alebo ako to nazvať dýcha. Pri večernom kŕmení sa aj snažila niečo jesť, ale hneď to vypľula. Niekedy normálne pláva po akváriu, ale čoraz viac sa začína schovávať. Hodnoty vody sú v poriadku, ostatné ryby zatiaľ tiež. Občas robí také kŕčovité pohyby, ako keby do nej pustili elektriku. Na inom fóre som sa dočítal, že to nemusí byť bloat (hlavne pri tých príznakoch s kŕčovitými pohybmi) a možno by bolo vhodné zahájiť protiparazitárnu liečbu. Dá sa pre istotu kombinovať Entizol s FMC napríklad? Prikladám video, ktoré som narýchlo urobil, chcel som natočiť aj tie divoké pohyby, ale akurát to nechcela robiť.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rqnaQQcicDQ[/youtube]
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Reklama

Re: Bloat, či parazit?

Poslaťod padre » Pon 13. Jan 2014 13:49:20

Síce nikto neodpísal, ale skúsim poprosiť o radu ja.
Priebeh choroby bol síce iný, ale tiež ma trápi tá istá otázka: Bloat, či parazit ?
Hneď objasním.
Mal som v mojej 300-ke okrem iných rýb i 5 ks Melanochromis maingano a práve z tých som už o dve rybky prišiel. Pravdepodobne samičku a samčeka (ešte boli mladé). Priebeh ochorenia bol totožný. Najsamprv sa rybke za pravou prsnou plutvou urobil biely okrúhly fľak, ktorý sa časom stával vypuklejší. Vypadalo to skoro ako plieseň v tvare vyčnievajúceho hrbolčeka. Rybka sa postupňe stávala otupelejšou, hľadala úkryty a vychádzala iba keď som nasypal krmivo. Ostatné ryby ju napádali a zaháňali.
V prvom prípade išlo o pravdepodobnú samičku, menšiu a nenápadnejšiu, a tak som myslel, že ju "ubili" a možno i na dannom mieste pohrýzli dominantné jedince. Bola malátna a ťahala sa pod skaly, až ostala ležať a bolo po nej.
Druhá, dominantný a v porovnaní s inými vyfarbený a statný samec, odolával dlhšie. Ten istý biely akoby zamatový okrúhly fľak na tom istom mieste. Najprv sa chcel ukrývať pod skaly, ale costatusy ho vyhnali a tak si našiel miesto na 3D-pozadí vo výklenku pod hladinou. Tiež ho ostatné ryby prenasledovali. Už som na následky bitky nemyslel. Bola by to prílišná zhoda okolností. Tiež ostal malátny, ale ak bolo treba vedel ešte újsť prenasledovateľom, či mojej sieťke. Nakoniec mu ten biely hrbolček akoby praskol a ukázala sa rana až do mäsa. Ale stále žil.
Po tom čo som to opísal kamarátovi a ten mi povedal, že to môže byť i parazit, som ho nakoniec vylovil a utratil. Ale bola to fuška, tak sa bránil akoby mu nič nebolo.
Choval som ešte pred cichlidami v inom akva neonky, dánia, tetry, či bojovnice, ale tie keď bolo už s nimi zle, strácali farbu a bledli. Tieto maingana však okrem toho bieleho vypuklého fľaku, inú zmenu tvaru tela či farby nemali.
Podľa rady kamaráta som mal nasadiť aspoň Costapur, ale najlepší by bol Entizol. Ten mi najprv nechcela magistra predať, vraj je len na recept a neskôr keď som sa priznal na čo mi ho treba povedala, že im došiel.
Nechcem rybky stresovať zbytočnou liečbou na parazita. Postihlo to len druh maingano (mám aj Melanochromis auratus) a pravdou je, že cez vianočné sviatky boli jeden deň o hlade, lebo som odcestoval a tak som im trochu na druhý deň krmiva prisypal viac, tak, že chvíľu mali všetky oblejšie brušká. Teraz momentálne sú rybky v pohode a rozbiehajú sa mi trochu viac slimáky "vežovky", ktoré spracuvávajú ich odpad a doteraz boli v akomsi útlme.
padre

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod simon » Pon 13. Jan 2014 16:36:13

Skúsenosti s týmto nemám, ale povedal by som, že je to parazit. (FMC je asi viacspektrálne, univerzálne liečivo) Myslím, že Entizol na liečbu postačuje, aby to pri podaní oboch nebolo prípiš zaťažujúce pre ryby. Keby sa to stalo mne, je by som rybu dal preč, alebo ju skúsil liečiť v nejakej elementke, mimo akva.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod Rasto_2001 » Pon 13. Jan 2014 22:14:17

kŕmiš granulami ?
ja som mal podobný problém keď som začal kŕmiť granulami ktoré som ale nenamáčal ... tie sa nestihli vo vode nabopnať kým ich ryby požrali a tak bopmali v nich ... niektoré to rozplavali niektoré :shake :shake
Rasto_2001

Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod padre » Uto 14. Jan 2014 0:48:58

:nod Áno, kŕmim i granulami. Väčšinou vločkovým krmivom predávaným v akvaristike na váhu, ale zvyknem im to spestriť i granulami od JBL NovoRift. Môže byť teda i varianta s naboptnanými granulami ?
Pravdou je, že občas si po ich požití niektoré rybky "pregrcnú" a vyvrátia rozmočenú granulu, ktorú ostatné okamžite zožerú. :blush Až teraz som si všimol piktogram na spodu etikety upozorňujúci, že sú pre ryby od 10 do 25cm.
vedel som, že pre niektoré rybky sú priveľké, ale myslel som, že tie ich proste nebudú žrať a pustia sa radšej do vločkového krmiva.
Zrovna maingana neboli tie najmenšie rybky v akváriu, ale mali ešte len cca 7 cm. Jedine čomu nerozumiem je prečo to postihlo len maingana.
:think Dobre. Urobím nasledovné opatrenia:
a.) - granule vždy podrvím, alebo namočím pred kŕmením
b.) - budem pozorovať a v prípade recidívy nasadím Entizol (hádam zoženiem)
c.) - kŕmiť budem pomenej a častejšie.
padre

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Rasto_2001 » Uto 14. Jan 2014 21:52:20

už si videl rybu ktorá si vyberie čo zožerie ? ja ešte nie :shake :shake :shake
stalo sa mi že som mal samičku v pôrodničke, rano vypustila mladé, urobol som chybu že som ju hneď neodlovil, keď som sa vratil domov z mladých ostala len jedna ... najskôr ich ma nieklko týždňov v tlame a potom ich zožerie .... asi od hladu ... a že by to nebolo mále tak tým že to bola rastlinožravá ryba tie male čo požrala nakoniec ju zabili .... kolobeh života ...

iný druh iné travenie, aj mne sa to prejavilo len u jednej či dvoch rýb a ostatné boli OK.
Odkedy ale granule namočím než ich tam dám je všetko OK.
Rasto_2001

Poslaťod paloi » Str 15. Jan 2014 8:44:00

Toto bude trochu mimo témy...

Rasto, asi si to dobre myslel, len si to zle napísal. Totiž - k tej poznámke, či už "videl rybu ktorá si vyberie čo zožerie" - tak ja som videl a veľakrát. Najlepším príkladom sú moje petenie splendidy, ktoré som doviezol pred 2 rokmi od Tillmanna. To bol úplný extrém. Ryby nežrali 2 týždne nič. Skúšal som vločky, granule, sušené krevety, dafnie. Nakúpil som možno 8 druhov krmiva, ale čoho sa dotkli, to vypľuli. Nezabrali ani mrazené patentky, ani artemia. Po 2 týždňoch zožrali kuracie mäso (už som bol zúfalý). Aj to možno len preto, že už museli byť vyhladované. Po ďalších 2 týždňoch zožrali prvé patentky. Granule ešte o niečo neskôr.

A podobne je to aj s mäsožravými a rastlinožravými rybami. Parachromis sa mi nikdy nedotkol šalátu. Petenie sa dotknú, ale vypľujú. Heros severum alebo Ex-cichlasoma bocourti sa dotkne a už nepustí :-)

A napr. Stiff má Datnioides microlepis. Tie ryby vraj ešte nezožrali nič sušené, nič mrazené. A má ich možno rok, možno už aj dva.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Been thanked: 36 times

Poslaťod simon » Str 15. Jan 2014 11:37:52

Paloi - myslím, že to nie je mimo témy. Všetky informácie slúžia na to, aby sme sa niečo viac dozvedeli.
Ale sú aj také ryby, a to Rasťo napísal zasa dobre, že zožerú, alebo chcú zožrať všetko na čo natrafia či už ide o druh potravy, alebo jej veľkosť. Aj napriek tomu, že sa s tým udusia.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod paloi » Str 15. Jan 2014 13:35:54

Simon, trochu mimo témy to bolo, lebo ja som písal o prieberčivosti rýb. A téma sa skôr venuje parazitom.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Been thanked: 36 times

Poslaťod Rasto_2001 » Str 15. Jan 2014 21:18:43

tak tak

moje sa púšťajú aj do mňa keď odkaľujem ... vtedy sa cítim ako keby som bol na tej kúre čo rybky okusujú starú pokožku :-D :-D
Rasto_2001

Ďalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť