Začiatočník MALAWI

Diskusia o cichlidách z jazera Malawi

Začiatočník MALAWI

Poslaťod Meky » Str 01. Jan 2014 12:35:07

Zdravím Vás , po dlhej dobe sme doma opäť zriadili akva,rozhodli sme sa pre tieto rybky: labidochromis yellow 5ks,
melanochromis auratus 5ks, pseudotropheus red-red 5ks, pseudotropheus elongatus 5ks a prísavníci 3ks
akva je 150l, dal som tam kremičitý piesok + bridlica na vytvorenie skríš.
filtrácia : JBL Cristalprofi e701 greenline + zamozrejme vzduchovanie.
Osvetlenie : 2x 18W trubice

zhruba po 2týždňoch uhynuli pseudotropheus elongatus dvaja krásne sfarbený samci-nevšimol som si žeby medzi sebou bojovali, včera som našiel uhynutú pseudotropheus red-red.

Všimol som si že rybky sú utiahnuté v skríšach ,v pravádzke akva som nič nemenil -prd vody je stále taký istí a aj okysličovanie ,krmil som trikrát denne -toto som sa dočítal na nete,samozrejme v malých dávkach.

Som z toho smutný, rybky boli úplne v pohode až do Pondelka ked boli celý deň utiahnuté v skríšach a včera som našiel prvé uhynuté doobeda a potom ešte večer.

Môžu rybky uhynúť aj od stresu?

Za všetky rady vopred ďakujem.

Všetkým prajem úspešný rok 2014
Meky

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Začiatočník MALAWI

Poslaťod terrible » Str 01. Jan 2014 19:09:22

Akvárium si poriadne zabehol? Odmeraj hodnoty vody, tam sa môže ukázať problém. Všetky uhynuté ryby sú mbuny - čím ich kŕmiš?
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Meky » Str 01. Jan 2014 19:51:36

akva som zabehol,krmim krmivom čo mi dal chovatel od ktorého som rybky kupoval je to značka SERA.Hodnoty vody som nemeral ale chystám sa zajtra kúpiť tester vody ak bude niečo u nás otvorené. no a dalšia zlá správa našiel som už aj jednu melanochromis auratus.
Zmenil som prúd vody a zdá sa že rybky sa prebrali už sa neskrývajú ale držia sa v spodnej časti pri dne. práve sa pozerám na akva a rybky sa obtierajú o piesok ale sú v pohode aspoň sa zdá. Za každeé rady budem vdačný.
Meky

Poslaťod simon » Pia 03. Jan 2014 11:09:35

Tak ako terrible napísal-musíš vedieť hodnoty vody (tvrdosť, kyslosť, NO2, NO3) a potom pracovať na zladení. Pokiaľ toto nebudeš mať, ťažko zaujať nejaké stanovisko. Myslím ale, že od stresu to nebude.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod terrible » Ned 05. Jan 2014 10:39:08

Cichlidy sa obtierajú o dno bežne. Ešte k tomu krmivu, to že značka je Sera, je síce pekné, ale táto firma vyrába množstvo krmív, z ktorých iba niekoľko je určených pre rastlinožravé a riasožravé ryby - teda mbuny. Tú vodu si už pomeral?
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Meky » Uto 07. Jan 2014 7:44:03

zdravím,takže vodu som pomeral , najhoršie je na tom NO2,NO3. Akvarko som vyčistil-teda odsal nečistoty asi 1/3vody vymenená .odmeral som hodnoty po 24hodinách a to NO2 a NO3 sú stále vysoké.
Tester mám -TETRATEST 6in1.
K tomu krmivu : viem že je vela druhov krmiva od SERA ale myslím že ked mi to krmivo dal chovatel a krmi ním aj on tak by nemal byť problém.
Pri krmení som si všimol ,že nie všetky vločky rybám chutia príde mi to ako keby si vyberali a zožerú len určitú farbu vločiek.
Meky

Poslaťod kofola » Uto 07. Jan 2014 8:17:02

Farba vločiek nerozhoduje! Rozhoduje obsah bielkovín, tukov atď. Je dobré vedieť čím kŕmiš, aby si s tým mohol kŕmiť aj v budúcnosti, príp. nájsť vhodnú alternatívu. Podľa toho čo si napísal máš jednoznačne "nezabehnuté" akvárium. Odsávať všetok kal a dokonale sa snažiť všetko vyčistiť je kontraproduktívne. Teraz to chce len čas na zabehnutie akvária, alebo zohnať kal z filtra z dobre zabehnutého a zdravého akvária a dobre by bolo aspoň 30% vody zo zabehnutého akva. V prvom rade musíš dostať NO2 na nulu.
Ešte môžeš skúsiť použiť očkovacie baktérie do filtra, ale tomu ja verím asi tak ako reklame na živé kultúry v jogurte.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Meky » Uto 07. Jan 2014 8:41:34

tiež ma napadlo že akvárko je málo zabehnuté, priznám sa zabiehalo sa 10dní ,kedže to bol vianočný darček pre manželku tak tam išli rybky po 10tich dnoch.Ešte otázočka ako dostať NO2 na nulu? nechcem kupovať všelijaké prípravky ktoré ponúkaju v chováčoch ,poradte niečo účiné a hlavne vyskúšané
Meky

Poslaťod Juraj1973 » Uto 07. Jan 2014 9:04:08

Ahoj.. myslím, že Kofola Ti napísal všetko podstatné ako sa o to pokúsiť (teda zohnať zabehnutú vodu, zabehnutý filter (kal z filtra náplne z filtra).. možno skúsiť baktérie
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Images: 2
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod Meky » Uto 07. Jan 2014 9:55:21

ok ,ďakujem za rady.
ešte otázočku- môžem teraz vymeniť časť vody bez toho aby som čistil filter?
Meky

Ďalší

Späť na Malawi cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 20 hostia