gibbiceps - zvláštny povlak okolo úst

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

gibbiceps - zvláštny povlak okolo úst

Poslaťod Driver67 » Str 25. Dec 2013 6:36:55

čaute, pozorujem už približne 2 týždne, že moj gibbiceps, ktorý je asi tak 25cm dlhý má na ústach akýsi biely chumáč, vyzerá to ako keby nejaká pleseň. skoro ako keby mal na puse prilepenú vatu.
ako sa dá niečo takéto liečiť?
skúsim spraviť foto len je to dtrochu pre mňa problematické.

rozmýšlal som nad postupom, odloviť ho do menšieho akvaria kde bude sám, zdvihnúť mu teplotu o 2 stupne(teraz má 24-25) a poprípade pridať trochu soly (moc asi nie, viem že to nemajú radi)

prosím Vás o pomoc. chcem sa s Vami poradiť skorej ako dačo spravím, aby som rybke neublížil :(
Driver67

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: gibbiceps - zvláštny povlak okolo úst

Poslaťod Driver67 » Str 25. Dec 2013 7:53:08

mám pocit, že ide o dačo podobné ako je toto..
http://cichlidportal.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=16&t=2974
s tým, že u mňa v akva to ma iba gibbiceps a ostatné ryby su zdravé....
Driver67

Poslaťod petersman » Str 25. Dec 2013 23:21:32

Nazdar.vidím že si použil moje foto tak ti skúsim povedať čo a ako. Ja dodnes neviem o čo ide lebo nikto neodpovedal ale môj názor podal som bud staru mrazenu potravu alebo som to doniesol s obchodu.nič iné som nespravil. Ako liečbu som vymenil 50% vody s tým že som na cca500 l Akva dal cca10 polievkových lyžíc soli a pridal som malachytanovu zeleň. Po 2 dňoch som to zopakoval plus som pridal viac vzduchovania a ryby sa mi zdajú viac v pohode až na samca aulonocary ktorý prestal zrať a má biele dlhe vykaly čo je spôsobené asi stresom sspôsobeným výmenou vody parametrami vody,,, o neho asi prídem ale zvyšok osádky sa s toho asi už dostal primaju potravu a vyzerajú už o 1000 krát lepšie skús napísať potom ako si dopadol a prípadne tvoj postup
petersman

Images: 1

Poslaťod Driver67 » Štv 26. Dec 2013 2:55:20

ja som dnes sťahoval akvárko od rodičov naspať ku frajerke do bytu (prerabali sme komplet byt, zavadzalo to)

takže je vymenená komplet voda.. skusim pridať tiež trocha soli ale mám problém, že mam v akvarku troch sumcov a troch prísavníkov a bojím sa, že by som ich nejakým liečivom zabil...
ked som začínal s rybičkami tak mi malachitka odrovnala prísavníkov :think:
Driver67

Poslaťod simon » Sob 28. Dec 2013 15:27:37

Praktické skúsenosti s týmto nemám, ale niečo som našiel. Sivé až mliečne zákaly, v okolí ústnej dutiny sa tvorí vláknitý útvar podobný vlne?
Ak je to tak, mohlo by ísť o myxobakteriózu. Hovorím, mohlo, lebo pri tomto ochorení, údajne sú napadnuté aj vnútorné orgány a mohli by sa vyskytnút´aj plošné zmeny na povrchu tela. Liečenie: chloramfenikol, počas 5 dní na 1liter 20mg.
No a tie dlhé biele výkaly by mohol spôsobovať endoparazit-bičíkovec. Na liečenie sa používa Metronidazol (Entizol). Jedna tableta na 40-60 litrov vody.
Opakujem, nemám s tým praktické skúsenosti, ale tu na portáli sa o týchto problémoch už asi písalo.
Ale najlepšie ličivo je asi predsa len tá soľ a malachytová zeleň.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod Driver67 » Sob 28. Dec 2013 17:06:11

No mám nejaké fotky, niesu moj najostrejšie. Fotil som to s mobilom. Ten prísavník má aj na chvoste nejaký zvláštny výrastok.
Ako píšeš má na ústach niečo čo vyzerá ako vata. Bojím sa čo s ním, prísavníci su mega háklivý na liečivo.

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok
Driver67

Poslaťod Driver67 » Pia 28. Feb 2014 12:15:24

trosku som zdvihol teplotu, nasypal som do akvaria dosť soli, na 200litrov hrubeho objemu (neodratavam piesok, kamene, rastliny...) som tam dal cca 6 - 8 lyžíc soli. a po tyzdvi to zmizlo :yes
Driver67

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia