Výroba vašeho vlastného molitanového filtra.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Výroba vašeho vlastného molitanového filtra.

Poslaťod pavol69 » Pon 04. Nov 2013 16:33:14

Pardón, zabudol som napísať, že čerpacie hlavice by boli dve ( 2 x 650 l / hod. ) a aj dva filtrény 40 x 15 x 6 cm.
Áno, máš pravdu, dosť to komplikujem, ale myslím si, že najúčinnejším filtračným médiom je filtrén, preto tým teoretizovaním som chcel dospieť k čo najväčšiemu využitiu všetkých plôch filtrénu.
Momentálne mám cca 300 litrové akvárium ( čistý objem ) s Geophagus parnaibae ( 9 ks, cca od 4 do 7 cm ) s vonkajším filtrom Eheim professionel 3 / 2173 ( filtračné média ADA Bio Cube 20, Eheim SUBSTRAT pro, ADA Bio Rio ) a "vnútorným filtrom" ADA VUPPA-I ( je to t.z. hladinový zberač ).
V budúcom akváriu by som chcel len pár Uaru amphiacanthides a Geophagus parnaibae ( dúfam, že sa dožijú väčšieho akvária ).
pavol69

Reklama

Poslaťod l_laco » Uto 05. Nov 2013 7:14:05

pavol69 píše:V budúcom akváriu by som chcel len pár Uaru amphiacanthides a Geophagus parnaibae.

...pár myslíš ako chovný pár - 2 ks alebo pár ako niekoľko kusov ?

Dve hlavice by už bola lepšia voľba, no stále je to málo. Mám dva filtre, každý má papierovo 1500 l/h + jednu hlavicu 500 l/h len kvôli prevzdušňovaniu a nemám pocit že by to bola zbytočne silná filtrácia.
Geophagus je ryba ktorá stále bagruje a tak dvíha kal z dna, Uaru je zas ryba ktorá potrebuje rastlinnú potravu z ktorej je dosť veľa odpadu - nestrávi im to dokonale takže ak jeden deň zakrmim šalátom alebo uhorkou na druhý deň je v akvárku dosť veľa malých plávajúcich kúskov "bývalého" šalátu, ktoré musí spracovať filter.
A pokiaľ považuješ molitan za najlepšie filtračné médium... OK.
Daj potom vedieť ako to funguje.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod pavol69 » Uto 05. Nov 2013 12:03:40

Uaru amphiacanthides dva kusy = pár.
Včera som ešte prepočítaval :D a premýšľal, ako to zjednodušiť a nekomplikovať. Pozeral som ako sú navrhnuté vonkajšie filtre EHEIM, ich prietok za hodinu je trikrát objem akvária ( samozrejme pri nezaťaženom stave ). Dal by som po celej šírke akvária ( 80 cm ) tri kusy filtrénu ( opreté o bočnú stenu ) 45 x 26 x 10 alebo 12 cm a tri čerpacie hlavy 650 l / hod., aby som dosiahol požadovaný prietok za hodinu a slabé prúdenie vody v celom akváriu.
pavol69

Poslaťod l_laco » Uto 05. Nov 2013 13:35:52

...ak myslíš.
Podľa mňa si zbytočne všetko komplikuješ a účinok bude slabý.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod simon » Uto 05. Nov 2013 14:26:24

pavol69 píše: Pozeral som ako sú navrhnuté vonkajšie filtre EHEIM, ich prietok za hodinu je trikrát objem akvária ( samozrejme pri nezaťaženom stave ).

Spomínané filtre a ani žiadne iné nie sú navrhované tak ako vravíš. Majú určitý prietok a ty si kúpiš taký výkonný, ako potrebuješ na svoj objem akvária, alebo podľa toho, koľkokrát tvoj objem chceš za hodinu prečerpať. Ale ak si myslel v tej vete nejaké konkrétne akva, tak je to OK.
Mám taký dojem, že Laco to trochu vystihol. Nekomplikuješ to? Do akva si môžeš dať aj päť čerpacích hlavíc. Je to na tebe. Každý preferuje určitý spôsob, ako si to urobí. Len nech to funguje. Ja mám vonkajší filter a nemenil by som.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod pavol69 » Uto 05. Nov 2013 19:26:45

Ospravedlňujem sa za dezinformáciu, veta mala byť napísaná :

" Pozeral som ako sú navrhnuté niektoré vonkajšie filtre EHEIM, ich prietok za hodinu je trikrát pri najväčšom uvádzanom objeme akvária ( samozrejme pri nezaťaženom stave ). Napríklad : EHEIM 2073, 2173, pre akvária do cca. 350 l, výkon čerpadla ( 50 Hz ) za hodinu cca. 1050 l. "

:mrk
pavol69

Poslaťod pavol69 » Pia 08. Nov 2013 18:33:13

Študoval som Vaše akvária pre cichlidy a musím priznať, že filtrácia = prietok za hodinu 3 x 650 litrov, mnou navrhnutý, by bol slabý pre 600 litrov. Nechcem sa vzdať vnútornej filtrácie, ako uvádzam v predošlých príspevkoch, preto by som navrhoval pre akvárium o rozmere 160 x 80 x 60 ( výška ) cm, k filtrénom po celej šírke akvária tri čerpacie hlavy o výkone 1000 l / hod. ( Aquael CIRCULATOR 1000, ktorý je konštruovaný pre akvária do 250 litrov ).
Otázka znie, pri dĺžke akvária len 160 cm, nevytvoria čerpacie hlavy silné prúdenie v akváriu pre cichlidy ( Uaru amphiacanthides 2 ks, Biotodoma alebo Geophagus 4 - 5 ks a Crenicichla regani "Tapajos" ? ks ) ?
:think
pavol69

Poslaťod l_laco » Sob 09. Nov 2013 19:26:23

Prepáč ak budem teraz trochu blbý ale musím ....

Ak si študoval akvária a filtrácie iných tak si si určite všimol aké filtre a prietok kto má. Nezdá sa ti potom zbytočná tvoja otázka? Neverím že tu je niekto kto má rovnako riešenú filtráciu ako plánuješ ty, takže reálne skúsenosti ti nikto nepovie a teoretické .. sú len teoretické.
Sprav tú filtráciu a uvidíš ...
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod pavol69 » Sob 09. Nov 2013 23:45:58

l_laco píše:Prepáč ak budem teraz trochu blbý ale musím ....

Ak si študoval akvária a filtrácie iných tak si si určite všimol aké filtre a prietok kto má. Nezdá sa ti potom zbytočná tvoja otázka? Neverím že tu je niekto kto má rovnako riešenú filtráciu ako plánuješ ty, takže reálne skúsenosti ti nikto nepovie a teoretické .. sú len teoretické.
Sprav tú filtráciu a uvidíš ...

Neviem, či si si dobre prečítal otázku. :mrk

1. Akvária a filtrácie som študoval len z hľadiska objemu a jeho prietoku za hodinu všetkých uvádzaných filtrov v danej téme.
2. Nie je to, čo plánujem, ale ... "mišiakov pokus o Amazon".
3. V otázke sa pýtam len na prúdenie vody v akváriu, lebo som sa dočítal aj v Tvojej téme :

"Do akvárka som pridal čerpaciu hlavicu a molitanovú kocku. Pôvodné filtre síce stíhajú no chcel som zlepšiť okysličenie vody. Vôbec sa mi to tam ale nepáči a tak som neni presvedčený že to tam aj zostane, chcem vyskúšať trochu prispôsobený Eheim difúzor:.. No v pôvodnom prevedení od výrobcu vytvára veľmi silné prúdenie vody v akvárku a ryby to stresovalo, boli natlačené v rohu kde bolo prúdenie najslabšie."

Na záver :
Do tejto témy som pridal príspevok, lebo asi súvisí :think s filtráciou, ktorú chcem použiť v budúcom akváriu. Som nový, ale v tejto téme som čakal konštruktívnu výmenu názorov = príspevkov.

Ďakujem.
pavol69

Poslaťod l_laco » Ned 10. Nov 2013 8:03:37

Som ťa nechcel uraziť ...
Zdá sa, že takú filtráciu ako plánuješ ty tu zjavne nikto nemá. Môj osobný názor je že je zbytočne komplikovaná a bude málo účinná. Tri hlavice + tri veľké molitany :-( neviem .. zrátaj si spotrebu energie na tie tri hlavice a porovnaj to s jedným, možno dvoma externými filtrami, plus k tomu to ako to bude vyzerať, ako sa to bude čistiť a zváž či si sa rozhodol ísť správnym smerom ... A nezabúdaj na to, že všetko už bolo vymyslené a to čo fungovalo sa uchytilo.
Ešte raz sorry ak som ťa urazil.
Obrázok užívateľa
l_laco

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 47 hostia