Výroba vašeho vlastného molitanového filtra.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Výroba vašeho vlastného molitanového filtra.

Poslaťod terrible » Štv 27. Okt 2011 8:32:42

Ja som ako trubku použil kus silikónovej hadice 12/16 mm (aspoň tuším) akurát ten rozmer sadol na čerpaciu hlavu. A otvory v pozadí som zahradil sieťkou, ktorá sa používa na výrobu okenných sieťok, vystrihol som potrebný kúsok a prilepil ho silikónom zo zadnej strany pozadia a nemám s tým žiadny problém, ryby sa za pozadie nedostanú a špina prejde.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Reklama

Poslaťod Rado » Štv 27. Okt 2011 8:58:27

Odkiaľ si zohnal tú hadicu? Bola pevná či ohybná? Skôr si myslím, že by mala byť pevná a predstavujem si nejakú tenkostennú, len neviem kde ju zohnať. Tak sa pýtam. Zo spodu si ju zasilikonoval?
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times

Poslaťod Peter304 » Štv 27. Okt 2011 10:41:19

trubky máš hneď 1
Kód: Vybrať všetko
http://www.aquareef.sk/podkategoria/56/
Obrázok užívateľa
Peter304

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Poslaťod Rado » Štv 27. Okt 2011 10:47:29

Už som zohnal silikónovú číru hadicu, tak dúfam, že konečný efekt bude ok.
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times

Poslaťod neoac » Štv 14. Mar 2013 21:12:50

aky velky molitan by ste dali na 100L? ked cerpacia hlava bude AQUAEL Circulator 350 ja som typoval 10x 10 x 10 alebo 10x 10x 20
ta trubka s dierkami musi ist vždy? som myslel že molitan sa napichne priamo na hlavu
neoac

Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod pavol69 » Ned 03. Nov 2013 23:55:21

Mám podobnú otázku ako neoac.
Nestačí do filtrénu urobiť nepriebežnú dieru na výšku a osadiť len čerpaciu hlavicu bez rúrky ?
pavol69

Poslaťod RadoA » Pon 04. Nov 2013 5:55:58

pavol69 píše:Nestačí do filtrénu urobiť nepriebežnú dieru na výšku a osadiť len čerpaciu hlavicu bez rúrky ?
Takto sa zväčší prietoková plocha. Ale zasa to má menší "ťah"....si myslím ;)
RadoA

Images: 1
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod l_laco » Pon 04. Nov 2013 7:14:49

Samozrejme že rúrka v molitane byť nemusí ... pokiaľ ti bude molitan na hlavici bezpečne držať, tak to bude fungovať dobre aj bez nej.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod pavol69 » Pon 04. Nov 2013 12:25:05

Prečo otázka ohľadne vynechania rúrky pri molitanovom filteri.
Uvažujem nad jednoduchou a účinnou filtráciou v akváriu pre cichlidy s čistým objemom cca 600 litrov. Filtráciu nechcem dávať mimo akvária, nevadí mi, že bude zaberať priestor a bude neestetická. Pôvodne som uvažoval o HMF ( na CP HPF ), ale komplikované ( viac neestetické ) osadenie filtrénu a problematické privádzanie vzduchu do vývodu čerpadla, ktoré by malo byť tesne pod hladinou, ma priviedlo k najjednoduchšej a 100 % účinnej mechanickobiologickej filtrácií, ktorá je overená rokmi.
O čo mi ide.
Filtrén, ktorého plochu som vypočítal na základe prepočtov pre HMF (http://sk.wikipedia.org/wiki/Hamburger_Mattenfilter ), som rozdelil na dve plochy, smerom do vnútra akvária a k bočnej stene akvária.
Vysvetlenie : Pre filtráciu a činnosť baktérií sú najdôležitejšie prvé 2 cm filtrénu, preto uvažujem, že pri ploche 40 x 30 cm ( pre čerpaciu hlavu EHEIM powerhead 650 l / hod. ), túto plochu rozdelím na dve časti, ktoré budú na filtréne rozmeru 40 x 15 cm, pričom hrúbka bude 6 cm, jedna a druhá plocha bude mať 2 cm a zvyšné 2 cm budú stred pre nepriebežnú dieru na nasávanie ( voda si hľadá cestu najmenšieho odporu, preto len diera bez rúrky ).
Tým, že by som umiestnil filtrén o rozmere 40 x 15 x 6 cm od bočnej steny akvária cca 4 až 5 cm ( závisí od uchytenia čerpacej hlavy na bočnú stenu akvária, pomocou držiaku a prísaviek ) získal by som nasávanie cez dve plochy filtrénu, čo by mohlo fungovať ako pri HMF, kde by prúdenie vody cez filtrén nepresiahlo 10 cm / min. a baktérie by neboli strhávané, ale by si mohli plniť v kľude svoju úlohu.
Komplikované ? Je to len teória ?
Čo Vy na to ?
pavol69

Poslaťod l_laco » Pon 04. Nov 2013 13:57:04

Uhm uhm ... myslím že to moc komplikuješ tými výpočtami a teóriou.
Jednoduchá a zároveň účinná filtrácia pre cichlidy určite nebude fungovať na kúsku molitanu a jednej hlavici. Pozri si aké filtre a filtračné média používajú tí ktorí majú fungujúce akvárka a zdravé ryby a musí ti byť jasné, že s jednou hlavicou a kusom molitanu filtráciu nevyriešiš. Nič v zlom ... ale :
1. - si myslím že hlavica 650 l/h je málo na 600 l akvárko ... ale záleží na osádke rýb
2. - kúp si molitan cca. 12x12x20cm ... alebo nejaký podobný, aký zoženieš, napichni ho na hlavicu a máš vystarané ... ušetrí ti to kopec roboty pred tým ako na vlastne koži zistíš, že to nebude dostatočné.
Toť môj názor ...
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia