padreho 300-vka

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Re: padreho 300-vka

Poslaťod simon » Ned 27. Okt 2013 12:33:07

gogi píše:Chlapi,ospravedlnite moju nevedomosť,ale to už aj Afr.Cihlidy niekto doku-vil šľachtením do podoby koi(kaliko)???Alebo to je normal sfarbenie?Ináč akva pekne zladené,mno na prísneho gogiho by to chcelo úpravu fauny.

Viem, že si za ukážkové , pravé biotopy, ale čo spravíš, keď si to niekedy tak trocha prispôsobujeme na svoj obraz. Podstatnejšie sú podmienky pre život.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Reklama

Poslaťod padre » Ned 27. Okt 2013 12:50:50

Ahoj gogi !
Áno, tá "mramorovaná ryba" je vraj (nie som odborník na taxonómiu cichlíd) Pseudotropheus zebra "Marmalade". Aspoň toľko čo viem od predavača a čo som tu trochu našprtal na nete. Predpokladám, že jej vzhľad asi predsa bude výsledkom šľachtenia človekom.
Pôvodne som ich nemal v zozname do akva, ale až za jeho chovu ich kamarátovi-predavačovi doniesol do akvaristiky borec čo rušil akvárium. Nemusím pripomínať, že malé akvária v obchode sú vhodné tak akurát na krátkodobé "uskladnenie" rybičiek. Okrem ešte mladých a malých rybičiek zväčša z Amazonského biotopu, Juhovýchodne Ázie a samozrejme živorodiek, ostatné a hlavne väčšie a drahšie rybičky bere kamarát len na objednávku. V deň dovozu si pre ne zväčša príde i objednávateľ. Kedže zväčša v našich končinách ľudia ešte stále preferujú krásne a nahusto osádzané akvárium amazonského typu a ak už chovajú cichlidy tak skôr Skaláre, alebo Ramirezky, nikto o tieto "Marmeladky" nemal záujem. A tak som si ich vzal.
pseudothropheus zebra marmalade.jpg

Je mi jasné, že toto rozhodnutie mi dosť navýšilo počet rybiek v akva, ale kedže mám vcelku výkonný a predimenzovaný filter od JBL (CristalProfi e1500), tak si s tým až tak hlavu nelámem.
Uvidím časom ako to pôjde.
:O Včera večer som videl k podiveniu ako Melanochromis maigano a auratus zosynchronizovali svoje bagrovanie v jednej jame a úspešne prekopali tunel pod skalou. Bolo to zaujímavé vidieť ako striedavo vystrkujú hlavy a vypľúvajú piesok.
:mrk
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
padre

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod simon » Ned 27. Okt 2013 13:00:05

Ale Gogi asi nemyslel túto marmeládku, či áno?
Obrázok užívateľa
simon

Poslaťod padre » Ned 27. Okt 2013 15:47:40

No marmeládku spomínal ohľadom toho, že už i africké cichlidy človek prešľachtil a spotvoril tak že farebne vypadajú ako Koi-kapre, teda úplne mimo prírodného vzhľadu.
Ale tým výberom fauny myslel asi skôr, že tam mám druhy i z iných jazier a biotopov.
Napr. Haplochromis obliquidens (Viktóriino jazero), Neolomprologus leleupi (Tanganika),Platydoras costatus (Amazonka).
Ja som si tiež myslel, že spravím prísny biotop, ale pre tento výber som mal určité dôvody.
Platydoras costatus - dnová odolná ryba na "upratovanie dna",
Neolomprologus leleupi - kedže nechcem veľmi odchovávať rybky, tento ostriežik by mi mal poriešiť redukovať mlaď,
Haplochromis obliquidens - zaujímavá ryba svojim prekrásnym sfarbením a kresbou, meniacou sa podľa nálady...
Malawi rybky som chcel hlavne riešiť v modrej a žltej a aby boli aspoň trochu podobné (napr. maigamo a auratus).
:smirk :smirk :smirk
padre

Poslaťod gogi » Ned 27. Okt 2013 17:24:08

Chlapi,všetko je OK,len som písal svoj pohľad,nikomu nemožno diktovať osádku akva.A dikes za objasnenie tých marmelád.
Obrázok užívateľa
gogi

Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Poslaťod padre » Pon 28. Okt 2013 12:00:33

V pohode gogi ...stručne povedané marmeládok mi bolo ľúto, a na margo leleupiek ,poter by som ťažko naháňal niekde pomedzi dekoráciu sieťkou. Ako dnovú rybu mi radili Chromobotia Macracanthus, ale nechcel som až taký "krikľavý" kontrast "Sumatra a Borneo vo východnej Afrike". Chcel som niečo menej výstredné a tak som zobral Platydoras costatus. Ten je zväčša aktívny až v noci a nenápadnejší.
:sad Avšak dnes budem musieť poriešiť iný problém. Asi dva dni naspäť sa podarilo jednej, tej najmenšej, leleupke dostať za pozadie. Nepodhrabala sa a ani bokom neprešla, lebo to by ich tam už bolo viac. Predpokladam, že sa prešmykla vrchom, keď ju naháňala druhá. Hoci mám vodu zarovno s pozadím (nie vyššie), už som to videl na vlastné oči i pred prerábkou, že leleupky nemajú problém prehupnúť sa cez pozadie. Stačí aby sa hladina na chvíličku zvlnila a aspoň malý prúžok vody pretiekol cez hornú hranu pozadia.
:sweat Neviem ako uj stadiaľ odlovím, lebo je tam minimum priestoru k manipulácii, ale budem to musieť nejako zvládnuť. Pozadie a akva už rozhodne rozoberať nebudem. No a potom budem musieť znížiť ešte hladinu, aby sa to zase neopakovalo.
padre

Poslaťod miloš » Pon 28. Okt 2013 13:39:28

Co tak skusit ju odsat hadicou? ale aj to bude boj len so siekou by si tam asi uz vobec nepochodil
miloš

Been thanked: 8 times

Poslaťod padre » Str 30. Okt 2013 19:10:19

miloš píše:Co tak skusit ju odsat hadicou? ale aj to bude boj len so siekou by si tam asi uz vobec nepochodil

To máš miloš pravdu. :nod Skúšal som si na ňu počíhať s krmivkom a sieťkou. hodil som zopár vločiek okolo a časť krmiva dal nad sieťku. Aj keď priplávala úplne blízko a zbierala krmivko, nad sieťku sa nalákať nedala. Aj tak je otázne, či by som ju bol v tom omedzenom priestore schopný vymanévrovať. Asi skôr nie. Obďobala maximálne sieťku odvonku (dal som do nej ťahšie krmivo) a odplávala. A ja som musel kvôli tomu vybrať ohrievač a vypnúť filter aby mi prúdiaca voda neodniesla "nástrahu".
Nuž zajtra bude mať moja "kvázi polovička" voľno a tak aj za jej pomoci, skúsim leleupku nasať odkalovacím zvonom. Koniec koncov už sa mi to raz nechtiac podarilo, pri odkalovaní, keď som nezaložil diel s mriežkou. Ale presne ako hovoríš bude to boj, lebo priestor za pozadím je veľmi úzky a členitý.
IMAG1816.jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
padre

Poslaťod simon » Str 30. Okt 2013 19:56:18

Ja by som to skúsil odloviť ju na háčik. Normálne tak, ako keď chytáš ryby v potoku. Ja som si takto pomohol pri odlove, lebo zo sieťkou by som to pre množstvo kameňov a úkrytov veľmi neuspel. Kúp si mini háčik v rybárskych potrebách, prípadne nejakého kostného červa a ideš. Lovu zdar. :mrk
Obrázok užívateľa
simon

Poslaťod padre » Sob 02. Nov 2013 1:01:53

Ahojte ! No simon riadne rady mi dávaš... :rofl
Ináč som voľakedy bol rybárom a bolo to krásne chodiť za úsvitu, alebo súmraku na ryby. Postupom času to bolo však ekonomicky a časovo náročnejšie. Chodil som na brigády a mladí sme makali na potoku a starí chlapi fajčili a popíjali pri ohníku a nakoniec im zapísali po známosti viac hodín ako nám. Ja som musel prísť znova (musel si mať 10 hodín) a oni už mali zadeláno. Tak som na to hodil bobek, lebo len cicali z nás prachy každým rokom viac.
Ale nie o tom som chcel.
Tramtada... leleupka je už spoza pozadia von. Skúšal som ju dnes vysať zvonom, ale tá potvora sa nedala prilákať do jeho blízkosti. Nakoniec moja drahá, ktorá má tenkú ruku ju vyčíhala, keď jej nadrobila krmivko. Nalákala ju medzi sieťku a bočnú stenu akva. Akurát škoda, že pri tom zápase sa pohlo trochu pozadie. Tesní, ale je trochu podkosené. Všimol som si to až keď som už napustil vodu. Skúsim o týždeň trochu odhrabať piesok a pozadie narovnať a znova zacviknúť pod hornú výstuž, aby malo stabilitu. Nechcem už viac stresovať rybky. Ale aj tak som happy, že je von tá potvorka... :D
padre

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia