Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Poslaťod Zdendo » Str 24. Apr 2013 6:31:50

Vdaka a moze byt 2x na ten objem?
Zdendo

Has thanked: 12 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod l_laco » Str 24. Apr 2013 6:47:06

Tiež mám 2x na podobný objem ... no záleží od rýb, kŕmenia a ako často budeš meniť vodu ... skús to najskôr s jedným a uvidíš, dokúpiť sa dá vždy.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod terrible » Str 09. Okt 2013 7:38:34

Nehcem zakladať zbytočne novú tému tak to šupnem sem. Chcel by som prerobiť nasávanie a výstup filtrácie v nádrži, kvôli nie práve ideálnej polohe otvorov v kryte a bočnými vzperami. Chcel som urobiť "potrubie" z 20 mm plastových rúrok na vodu (myslím že sa robia z polypropylénu) a toto napojiť na externý filter. Chcem sa opýtať ako spojiť plastové rúrky so silikónovou hadicou z filtra. Tepelným zváraním to nejde, resp. ide ale pri trochu silnejšom potiahnutí spoj povolí a bojím sa aby to nepovolilo počas prevádzky. Dá sa to nejako pevne a bezpečne spojiť? Možno lepidlom, len neviem aké je bezopečné aj pre vodu a ryby.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod paloi » Str 09. Okt 2013 10:54:43

terrible, neviem, akú máš silikónovú hadicu k filtru. Ale jeden spôsob by som možno mal. Tie vodovodné rúrky sú naozaj z polypropylénu (PP). Vyrába sa k tomu veľa druhov tvaroviek. Medzi nimi aj prechody na závit. Na vonkajší, aj na vnútorný. Tvarovku na rúrku napojíš pomocou zváračky na PP. Vybral by som prechod na vnútorný závit. Do neho natočiť vypúšťací ventil a na ten nastoknúť hadicu od filtra, dotiahnutú SK páskou.

Polypropylén reálne nezlepíš nijakým lepidlom. Jedine zváraním. Sú na trhu vraj lepidlá, kde to deklarujú, že zlepia aj PP, ale pravdepodobne to nebude môcť byť mechanicky namáhaný spoj a otázne je, ako dlho spoj vydží.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod terrible » Str 09. Okt 2013 11:15:18

Ja som vedel, že tu bude mať niekto nejaký nápad. :) Hadica k filtru je klasická, myslím 22 mm vonkajší priemer. Nápad dobrý, navyše by sa to jednoducho dalo odpojiť v prípade potreby. Dík.
Obrázok užívateľa
terrible

Poslaťod paloi » Str 09. Okt 2013 11:54:45

Nemáš za čo.

Ja takýmto spôsobom fungujem pri napúšťaní akvárka. Zo sprchovej hadice odmontujem sprchovú ružicu, nakrútim 1/2" vypušťák, na ten nastrčím 1/2" záhradnú hadicu, páku na batérii vpravo, naplno dohora, prepnem na sprchu a bežím... aby som bol pri akvárku skôr ako voda :lol:
Obrázok užívateľa
paloi

Poslaťod Juraj1973 » Str 09. Okt 2013 12:44:41

paloi píše:Nemáš za čo.

Ja takýmto spôsobom fungujem pri napúšťaní akvárka. Zo sprchovej hadice odmontujem sprchovú ružicu, nakrútim 1/2" vypušťák, na ten nastrčím 1/2" záhradnú hadicu, páku na batérii vpravo, naplno dohora, prepnem na sprchu a bežím... aby som bol pri akvárku skôr ako voda :lol:

..len neviem kde si bol "dočilku".. ??!! .. ja som napúšťal doteraz vodu do kýblov od fasády deň dopredu . a potom som ich po rebríku teperil na dvojmetrovú skriňu oproti akva :whew aby som mohol napúšťať .. až keď som týmto popisom napúšťania pobavil jedného nemenovaného cichlidára z "Ukrajiny" :D , bol mi ním poradený tvoj postup :chuckle
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Images: 2
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod paloi » Str 09. Okt 2013 12:55:04

Juraj, keď som bol na strednej škole a mal som 110 litrové akva, tiež som si takto napustil aspoň 50 litrov deň dopredu. Ale to už roky nerobím. Asi to robí málokto. A pri veľkých objemoch vody je to aj tak nereálne. To by sme boli "kýbloví králi" ;) mali by sme doma veľa kýblov a aj by sme sa s tým nachodili, ako čašníci.

Ten dnešný komfort je super. Natiahnem hadicu, niečo naskrutkujem a vodu mi "odnesie" do akvária vodárenská spoločnosť.
Obrázok užívateľa
paloi

Poslaťod huhu » Str 09. Okt 2013 21:43:03

paloi píše:... a vodu mi "odnesie" do akvária vodárenská spoločnosť.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: skoro som sikol benzin (pardon za vyraz) :D :D :D
a hlavne to nosi zadarmo :!: :!: :!:
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod terrible » Štv 10. Okt 2013 16:13:15

Paloi, tvoj nápad zrealizovaný a funkčný! Hadice držia a tesnia. Inak ten komfort s vodou ti (aj ostatným) závidím, ja musím nosiť vodu z prírodného zdroja, v studni máme veľa dusičnanov, ale ešte ma nenapadlo dávať barely na skriňu :D ale používam čerpadlo.
Obrázok užívateľa
terrible

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť