poradte nováčikovi so zariadenim novej nádrže cca 400L

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

poradte nováčikovi so zariadenim novej nádrže cca 400L

Poslaťod Driver67 » Ned 29. Sep 2013 19:10:24

Zdravím Vás, dovolte mi aby som Vás poprosil o pomoc s mojím problémom. Približne rok mám spustenú nádrž o objeme 220L, v ktorom sa snažím chovať prevažne mbuny. S frajerkou sme sa dali pred letom na prerábku bytu, veľká časť prác už je hotová a nejakým zázračným spôsobom sa mi ju podarilo prehovoriť na vačšie akvárium. Rád by som Vás poprosil o rady so základnými problémami, ktoré už určite máte mnohí za sebou.

Prvý problém = správne rozmery akvária:Som obmedzený priestorom, ktorý mi frajerka uvolnila na akvárium. Niet sa čomu čudovať, kedže spolu bývame v garsonke a úspechom už bolo predchádzajúce 220L akvárium (myslím, to tak že som dostal povolenie od samej vrchnosti). Prvé akvárium, o ktorom som písal som musel z nutnosti stavebných prác presťahovať takže nebude na fotke. Toto akvárium je o rozmeroch 110x50x40. Tých 50cm je výška akvária a tu sa stretávam s problemom, s ktorým by som Vás poprosil o pomoc. Podľa mňa je výška vodného stlpca 50cm pri cichlidách zbytočná a nové akvárium by som mal pravdepodbne orientovať viac do hlbky akvária čize tak, aby sa ryby mohli viac pohybovať po dne, hladať si skrýše, ... Som na omyle ?

Snažil som sa Vám vyznačiť miesto, kde možem akvarium umiestniť:
Obrázok

šírka tú by som asi stanovil na 150cm. Z každej strany akvária by sa nachádzalo nejaké miesto medzi už postavenými skrinkami. Bud by som toto miesto vyplnil polystyrenom ako izolaciou aby z akvária neunikalo teplo, alebo by som tade viedol hadice od filtrov.

výška tu mám vyššie spomínanú dilemu či stanoviť výšku 50cm alebo 40cm

hĺbka neviem akú vzdialenosť mám zvoliť medzi stenou a akváriom, podla toho sa hlbka akvária bude pohybovať približne od 60cm do 70cm (neviem ako moc mi može akvárium vytrčať do priestoru). No možno by drahá prekusla aj tých 70cm.

Na čo akvárium postaviť?
Rozmýšlam nad tým, že by sa akvárium nachádzalo približne 45cm nad zemou (bude to ok?), nachádzalo by sa na kovovej konštrukcii, ktorú by som dal zozvárať a obložil ju drevom.

Druhá varianta by bola umiestniť akvárium nižšie k zemi pretože, pretože nad akváriom vznikne potom vačší priestor na to, aby som sa v nom mohol rýpať\čistiť ho\.... kedže presne na tej červenej čiare s označením 158cm sa budú nachádzať dalšie police.

Kam umiestniť externý filter?
Tieto filtre budú s najvačšou pravdepodobnosťou dva. Jeden už zabehnutý filter eheim ecco pro 300 a dalši by som k nemu dokúpil rovnaký. Kam teda s nimi? Do skrinky pod akvárium ? Bude potom 45cm na výšku postačujúcich?
Driver67

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: poradte nováčikovi so zariadenim novej nádrže cca 400L

Poslaťod simon » Pon 30. Sep 2013 20:20:57

Všetky odpovede na tvoje otázky nájdeš tu na fóre. Naozaj všetky. Ja som tiež takto začínal a všetko som si aspoň orientačne prešiel.
Priestor už máš ale musíš vedieť čo v tom akva chceš mať. Pozri si napr. "Ako si splniť svoj sen nového akvária" alebo "Vaše nádrže" .
Výšku skrinky si urob takú aby si pri výške akva napr. 50 cm mohol pohodlne dočiahnúť rukou na dno.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod simon » Pon 30. Sep 2013 20:40:34

Pozri si napr. "l_lacova 500-ka". Tam to je ako z učebnice. A máš po starostiach. Len pracovať. Rozmery si prispôsobíš podľa svojho vkusu. Takže si vyhrň rukávy a ideš! :mrk
Obrázok užívateľa
simon

Poslaťod l_laco » Uto 01. Okt 2013 8:47:27

Dĺžka akva 150 cm je OK, výška 50 cm je podľa mňa ideálna pre menšie druhy rýb ... záleží čo tam chceš chovať, ale nebál by som sa ísť aj do 60 cm výšky. No a hĺbka (šírka) je už na tebe a možnostiach ktoré máš ... samozrejme platí, čím viac tým lepšie, ale min. by som bral 50cm.
Takže ak to zhrniem rozmerom 150 x 50 x 50cm nič nepokazíš a získaš dosť veľké akvárko pre mbuny .. ak ich chceš chovať aj ďalej.
Vzdialenosť od steny stačí taká aby si tade potiahol hadice ... 5cm je úplne v pohode.
Na čo akvárium postaviť? čo to je za otázka???? Pri rozmere ktorý som uviedol bude hrubý objem vody cca. 375 l s kompletným vybavením a dekoráciou rátaj váhu niekde medzi 450 - 500 kg takže by som určite volil nejaký zváraný kovový podstavec obložený drevotrieskou, alebo ... veľmi dobre urobený drevený podstavec. Iná možnosť je tu úplne zbytočná ... murovať niečo je blbosť.
Výšku podstavca a tým pádom aj celej zostavy musíš prispôsobiť filtrom keďže plánuješ vonkajšie. Každý filter má určitú maximálnu a minimálnu hranicu umiestnenia pod výškou hladiny v akváriu. No myslím si že ak dáš akvárko 55 - 60cm nad podlahu bude to OK. Okrem potrebnej výšky pre filtre totiž treba zabezpečiť aby sa do akvárka dalo aj nejako primerane pozerať... ak je moc nízko pozeráš sa doň z vrchu a to nie je pekné .. ale to je už na osobných preferenciách. Ak to má byť "ozdoba" interiéru, nech to nejako vyzerá ...
howk
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Driver67 » Uto 01. Okt 2013 19:49:18

dakujem za všetky rady, ktoré ste mi napísali, lacovú temu som čítal ako prvú (aj otec to čítal, zaujímave večerné čítanie)....

objavila sa pravdepodobnosť, že akvárium budem musieť umiestniť nízko nad zemou.
(máme malý byt a frajerka chce využiť čo najviac miesta)
pravdepobobne na nejakú kovovú konštrukciu vysokú 20cm a na to nejaká podložka medzi akváriumom a konštrukciou.

má niekto z vás takto nízko položené akvárium? je to naozaj škaredé do toho pozerať ak je akvárium pri zemi?
neviem kam potom umiestnim externý filter ak bude stojan pod akvárium vysoký iba 20cm. je nejaká možnosť umiestniť externý filter vodorovne? skúšal to už niekto? poprípade ak sa pozriete na fotke na tú skriňu napravo využil by som pristor v poslednej polici pri zemi na externé filtre (dva). poličku by som musel zbúrať. len neviem či možem na to isté miesto v akváriu vypúšťať aj odoberať vodu z toho istého miesta.

alebo akvárium položím priamo na zem? a spravím ho radšej o 10cm vyššie ?
Driver67

Poslaťod paloi » Uto 01. Okt 2013 20:19:00

Ja som mal akvarko takmer na zemi. Problém je pri údržbe, keď vypúšťaš vodu. Je lepšie, keď voda tečie z väčšej výšky. Okrem toho, na ryby som pozeral zo zeme, poležiačky. Normálne by bolo mať akvárium vo výške očí, keď sedíš.

Ešte k tej šírke som chcel - na obrázku máš 158 cm, akva chceš 150 cm, to Ti zostávajú 4cm na každej strane. Len jednu vec si uvedom, že budeš musieť občas utrieť medzi skrinkou a kaváriom prach. Do takej štrbiny nič nedostaneš.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Driver67 » Uto 01. Okt 2013 20:40:22

Takže problém je ked akvárko čistím pomocou odkalovača?
skúšal som si to vymerať a ked akvárko postavím aspon na 20cm stojan tak budem mať problém s rukou dosiahnuť ku zadnej stene akvária. pomocou odkalovača tam dočiahnem pretože je mám 50cm dlhý, poprípade budem musieť používať také kliešte na presádzanie rastlín a tak....
Driver67

Poslaťod Icin » Str 02. Okt 2013 4:43:14

já si výšku akvária určil tak, že jsem si sednul na pohovku a židli, změřil si výšku očí a to jsem určil jako střed akvária, abych hezky viděl ze sedu jak na dno tak pod hladinu
Icin

Images: 2
Been thanked: 9 times

Poslaťod l_laco » Str 02. Okt 2013 6:25:23

Driver67 píše:objavila sa pravdepodobnosť, že akvárium budem musieť umiestniť nízko nad zemou.
(máme malý byt a frajerka chce využiť čo najviac miesta)
pravdepobobne na nejakú kovovú konštrukciu vysokú 20cm a na to nejaká podložka medzi akváriumom a konštrukciou.

nerozumiem ... to chce dávať nad akvárium nejaké skrinky???? Ak už využiť priestor, tak by som akvárium dal do výšky 60 - 70 cm nad zemou. Pod ním ti vznikne pekný úložný priestor, zmestia sa ti tam aj filtre na ktoré nepotrebuješ veľa miesta ... ako chceš čistiť akva ak budeš mať nad ním skrine???

Driver67 píše:neviem kam potom umiestnim externý filter ak bude stojan pod akvárium vysoký iba 20cm. je nejaká možnosť umiestniť externý filter vodorovne? skúšal to už niekto? poprípade ak sa pozriete na fotke na tú skriňu napravo využil by som pristor v poslednej polici pri zemi na externé filtre (dva).

Žiadny extrerný filter nie je určený na vodorovné uloženie !!!! A pri každom nájdeš návod ako nízko pod vodnou hladinou má byť, takže poštuduj trochu na internete a zistíš ako min. vysoko musí byť hladina vody...
Nenašiel som konkrétne tvoj typ filtra, ale tu je návod na podobné filtre... pozri si aké je správne umiestnenie voči hladine
http://www.f3images.com/IMD/UserManuals/EH2236.pdf
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Been thanked: 44 times

Poslaťod simon » Štv 03. Okt 2013 10:22:11

Akva 20 cm od zeme by som určite nedával. To už potom môžeš dať pod nádrž na podlahu 10 cm polystyrén a hotovo. Pozerať na ryby potom budeš v polohe ležmo? Predstav si, že by si pozeral televízor, ktorý je na zemi.
Priestor nezískaš, lebo ak dáš filtre do skrinky vedľa, aj tam zaberú miesto, ktoré môžeš tiež využiť aj na niečo iné.
A tak ako to už bolo spomínané, ako odkaľovať? Dalo by sa aj tak, že na vodovodnú batériu namontuješ taký prípravok, ktorý pracuje ako difúzor. Čiže tečúca voda ti vyťahuje z akva vodu. Ale to sa prejaví na spotrebe vody a zbytočne stúpnu náklady a stále naťahovanie hadice by mňa nebavilo.
Nad nádrž by som tiež nič nedával. Neviem na čo to chcete využiť, ale predstav si, že by ti z tade niečo spadlo, alebo pri manipulácii o niečo zavadíš. Musíš mať tam aj priestor na otvorenie krytu, prípadne vybratie krycícu skiel, alebo ich vyčistenie, manipuláciu pri premiestňovaní dekorácie, odchyt rýb a pod.
Obrázok užívateľa
simon

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť