Zdravím Vás, dovolte mi aby som Vás poprosil o pomoc s mojím problémom. Približne rok mám spustenú nádrž o objeme 220L, v ktorom sa snažím chovať prevažne mbuny. S frajerkou sme sa dali pred letom na prerábku bytu, veľká časť prác už je hotová a nejakým zázračným spôsobom sa mi ju podarilo prehovoriť na vačšie akvárium. Rád by som Vás poprosil o rady so základnými problémami, ktoré už určite máte mnohí za sebou.
Prvý problém = správne rozmery akvária:Som obmedzený priestorom, ktorý mi frajerka uvolnila na akvárium. Niet sa čomu čudovať, kedže spolu bývame v garsonke a úspechom už bolo predchádzajúce 220L akvárium (myslím, to tak že som dostal povolenie od samej vrchnosti). Prvé akvárium, o ktorom som písal som musel z nutnosti stavebných prác presťahovať takže nebude na fotke. Toto akvárium je o rozmeroch 110x50x40. Tých 50cm je výška akvária a tu sa stretávam s problemom, s ktorým by som Vás poprosil o pomoc. Podľa mňa je výška vodného stlpca 50cm pri cichlidách zbytočná a nové akvárium by som mal pravdepodbne orientovať viac do hlbky akvária čize tak, aby sa ryby mohli viac pohybovať po dne, hladať si skrýše, ... Som na omyle ?
Snažil som sa Vám vyznačiť miesto, kde možem akvarium umiestniť:
šírka tú by som asi stanovil na 150cm. Z každej strany akvária by sa nachádzalo nejaké miesto medzi už postavenými skrinkami. Bud by som toto miesto vyplnil polystyrenom ako izolaciou aby z akvária neunikalo teplo, alebo by som tade viedol hadice od filtrov.
výška tu mám vyššie spomínanú dilemu či stanoviť výšku 50cm alebo 40cm
hĺbka neviem akú vzdialenosť mám zvoliť medzi stenou a akváriom, podla toho sa hlbka akvária bude pohybovať približne od 60cm do 70cm (neviem ako moc mi može akvárium vytrčať do priestoru). No možno by drahá prekusla aj tých 70cm.
Na čo akvárium postaviť?
Rozmýšlam nad tým, že by sa akvárium nachádzalo približne 45cm nad zemou (bude to ok?), nachádzalo by sa na kovovej konštrukcii, ktorú by som dal zozvárať a obložil ju drevom.
Druhá varianta by bola umiestniť akvárium nižšie k zemi pretože, pretože nad akváriom vznikne potom vačší priestor na to, aby som sa v nom mohol rýpať\čistiť ho\.... kedže presne na tej červenej čiare s označením 158cm sa budú nachádzať dalšie police.
Kam umiestniť externý filter?
Tieto filtre budú s najvačšou pravdepodobnosťou dva. Jeden už zabehnutý filter eheim ecco pro 300 a dalši by som k nemu dokúpil rovnaký. Kam teda s nimi? Do skrinky pod akvárium ? Bude potom 45cm na výšku postačujúcich?