Andrzej Nowicki (superdiscus.pl) - superkšeft.

Diskusia o diskusoch

Poslaťod stiff » Sob 21. Sep 2013 22:47:31

Posledné dni som zažil zaujímavé veci. Rozhodol som sa napísať krátky a stručný komentár, možno pobaví, možno nepobaví. Každý, koho to zaujíma, nech si vytvorí svoj názor. Nečakám nejakú veľkú diskusiu, napriek tomu to chcem napísať. Pre tých, ktorých zaujímajú podobné témy, tiež pre tých, ktorí sa orientujú v diskusoch a ich chovateľoch. Tiež pre tých, ktorí by písať mohli, ale nepíšu, lebo medveď.

Andrzej Nowicki - superdiscus.pl. Známy chovateľ z Poľska, diskusárom ho netreba predstavovať. Chodí na burzy do ČR a SR, prednáša, chodí na výstavy, rozmnožil WF Symph. heckel. Z profilu na fb, veľmi príjemný a seriózny pán. Odborník, dlhoročný a skúsený chovateľ. Tak v skratke...
Asi pred mesiacom som sa rozhodol napísať mu, na svojej web má nafotené krásne ryby, že si vyberiem a objednám niečo do chovu. V Katowiciach mám kamaráta, ktorý ochotne pomôže s dopravou... Pýtal som sa na WF heckle, na akt. ponuku, na ceny, veľkosti. Komunikácia bola divná, ale pán má určite veľa povinností a pod, neriešil som to. Vybral som si 4 druhy za 400eur. Nedokázal som vyzvedieť veľkosti, ale nevadilo mi to, určite klasická predajná veľkosť. Jednoducho mi neodpisoval veľkosť ponúkaných rýb. Troška som trhoval cenu, bezvýsledne.
Dvaja problematiky znalí ľudia ma odhovárali od poľských diskusov. Rozmýšľal som nad tým niekoľko dní a nakoniec som sa rozhodol, že skúsim 10ks red braun alenquer za 100-110 euro. Ak bude dobre, tak doplním. Lákali ma červené prírodné formy, na stránke bolo uvedené F1.. 100 euro nie je veľa, len tá veľkosť, nezistená.
Napísal som Andrzejovi a zajednal som si 10kusov. Poprosil som ho, nech vyberie "najpiekniejsze utwory". Odpovedal, že z tých menších už nemá, že má už len väčšie a to chce 15euro za kus. Hmm. To bolo už pre mňa drahé, klasicky som sa už po niekoľký krát spýtal na veľkosť a tiež, či by bol ochotný predať "z tých väčších" 8kusov za 100 eur. Súhlasil, no veľkosť som sa nedozvedel. Ale tak 12,5 euro za kus, beriem, uvidíme no. Veď sú to ryby od Andrzej Nowicki, určite budú super(discus.pl).

Dohodol som s kamarátom dopravu a poprosil som ho nech to odbehne vyplatiť. Bezproblémov, naložil to večer šoférovi do auta a ráno o 03.15 som krabicu prekladal do svojho auta. Vyplatené. Vybalené (voda v sáčku mala 250us, v akvárku som mal 220us...super, pH v sáčku 6,8), ryby v strese, idem si zdriemnuť a potom poriadne obzriem. Zabalenie rýb nebudem rozoberať, ale už pri otváraní "krabice" (alebo ako to nazvať) som mal taký zvláštny pocit. Ráno som obzeral a obzeral a obzeral a potom zasa obzeral. 6 kusov z ôsmich malo krivé alebo neúplné pruhy (Y, V, I´I´). Jeden mal na jednej strane o jeden pruh menej. To čo to má byť? A konečne som zistil veľkosť. 5-6cm v tele. No čakal som, že budú väčšie.

Bola sobota, v práci máme rekonštrukciu, išiel som ráno na siedmu. Celý deň som mal zlú náladu a rozmýšľal som čo s tým. Neúplné, pomiešané a chýbajúce pruhy. Zatiaľ som nikdy nepočul, aby sa takéto pruhy dali do poriadku. To sa budem 1-2-3-4 roky pozerať na takéto ryby? Kŕmiť to a nakoniec množiť? Neexistuje, treba s tým niečo robiť. Predať? Komu? Veď to nemôžem predať toto, každý by mi nadával... Vrátim to.

Večer som napísal Andrzejovi. Hanbil som sa písať mu takéto veci o Y, V, I´I´ pruhoch. Ja amatér, profíkovi. Tiež som sa hanbil volať kamarátom, ktorí ma odhovárali, že čo som nakúpil. Aj som to Andrzejovi napísal, že sa hanbím písať mu takto. Že 6 rýb z ôsmich má pomixované pruhy, že takto som si tie ryby nepredstavoval, že to nie je fér, že som si objednal kvalitu a zaplatil, že preto som písal jemu, že som vstával o 3.00 ráno a tešil som sa na pekné ryby, že takéto vyradené kusy som si mohol v SR objednať po 3euro za kus, kým on si pýtal 15eur, že čo mám s tým robiť teraz (?). Vo všetkej slušnosti a počestnosti som mu oznámil, že takéto ryby jednoducho nechcem chovať a poslal som aj foto, nech navrhne nejakú nápravu.

Na odpoveď som nečakal dlho, na druhý deň mi napísal, že som mu zaplatil 12,5 eur za F1 diskusy. Toto jeho konštatovanie však nezmenilo nič na skutočnosti, že si pýtal 15eur za tieto "F1" red brauny. Hneď po tomto upozornení prišlo ďalšie konštatovanie. Citujem preklad:

Kolega mi vravel, že poznáš diskusy a že vieš niečo o týchto rybách. Ja vidím, že nie. Napíšem ti vysvetlenie.

Ďalej mi vysvetlil, že mladý terčovec má pruhy, u dospelého terčovca pruhy zanikajú a ukazuje sa farba a vzor rýb. Že terčovcom treba dávať dobré krmivo pre tečovce. Pri zlom krmive sa ryby nevyfarbia a že terčovce majú úplne iné nároky ako cichlidy a musia mať inú vodu aj krmivo. Že si mám prísť vybrať ryby k nemu do chovne a že jazdí na burzu do ZA a teda vie aké máme ceny.

Keď som to čítal, prišlo mi smiešno. Chvíľku som rozmýšľal, prečo mi píše tieto veci o strave a o farbe, keď ja som mal u seba jeho ryby len pár hodín a ešte som ich ani nekŕmil. Okrem toho ja som sa na farbu nesťažoval (veď sú to mladé ryby v strese) ja som mu písal o pomixovaných pruhoch, ktoré sa už do poriadku nedajú nijakou vodou ani stravou. A prečo do toho ešte montuje cichlidy a ich iné nároky na vodu a krmivo?

Slušne som mu vysvetlil, že chovám nejaké disky (9 foriem už) a že mám aj WF heckel, Curipera. Že mám dva páry Uaru fernandezyepezi WF, že som odchoval P. altum... A okrem iného chovám 100 druhov am. cichlíd. Dal som link na svoju web a fb, aby videl, že si nevymýšľam.

Potom som citlivo upozornil, že nemám problém s farebnosťou ním poslaných rýb, ale že mi nesedia tie pruhy u 6tich kusov. Aj foto (pred pár hodinami ešte jeho) rýb som mu poslal, aby mi veril :). Tiež mi nešlo do hlavy to jeho vyjadrenie o zanikajúcich pruhoch. Sú to predsa stresové pruhy, už z názvu vyplýva, že keď sú ryby v strese, tak naskakujú. A to aj v dospelosti. Aby mi uveril, tak som mu poslal link na jeho superdiscus stránku, kde je vidieť na niekoľkých fotkách jeho red braunov (dospelých) a majú pruhy. Dokonca som mu aj položil amatérsku otázku, prečo majú jeho disky na fotkách pruhy, keď už im zanikli, lebo sú dospelé. Len jedna vec mi na tých fasa fotkách nesedela. Oni mali rovné tie zaniknuté pruhy. Moje ryby zatiaľ nezistili aké sú to rovné pruhy.

Link na zaniknuté pruhy u dospelých red braun diskoch:

http://superdiscus.pl/galeria/alenquer_x_red/index.html

Tiež som mu napísal, že kolegovia, ktorým som ukázal fotky, ma vysmiali, že som kúpil bastardy. A do prílohy som mu zabalil cenník od petra aqua, kde si mohol pozrieť a overiť 3 eurá za hnedého discusa s podobne zaujímavými pruhmi. To k tej poznámke o burze v ZA a jeho vedomostiam o cenách.

V naivnom presvedčení, že teraz už zmení tón písania, som nakoniec doplnil niečo v štýle "že takéto jeho jednanie nie je profesionálne a ani pekné". Opätovne som ho požiadal o urovnanie celej tejto situácie. V opačnom prípade budem nútený celý problém zverejniť, pritvrdil (sľúbil?) som.

PS: omylom som mu ten mail odoslal asi o 2 hodiny zas. Ale nespravil som to náročky, čestne...

Odpoveď prišla takmer okamžite, až som mal pocit, že na môj mail čakal. Ale asi len pocit, veď čo taký amatér ako ja, môže komu vypisovať... Krátko konštatoval, že každý má svoje ceny a že ak sa mne ryby nepáčia, že prosí o ich vrátenie a on vráti peniaze. Že už nebude ďalej predlžovať rozhovor. Tiež ma poučil, že keď mám Heckle a Curipery, nech spravím páry a disky rozmnožujem a nie kupujem. Celkom som nepochopil ako súvisí párovanie a množenie hecklov s nákupom jeho super diskov s pomixovanými pruhmi.

Samozrejme, ryby som chcel vrátiť. Do PL to nemám najbližšie a kamarát s tým bude mať zasa kopu starostí... Ponúkol som mu dve možnosti:

1. Pošlem mu 6 rýb a on mi vráti 100euro (dve (normálne) ryby si nechám - na náklady)
2. Nech mi dá 50 euro za tento super obchod a na všetko zabudnem.

Z mojej strany férová ponuka aj jedna aj druhá. Ja som s tým mal náklady a on zasa predal B- ryby za cenu výberových kusov. Ak by mi vrátil 50 eur, aj tak môže byť spokojný, lebo u výkupcov by za takéto ryby dostal menej ako 5eur za kus. Ak by som mu poslal 6kusov späť, kamarátovi sa musím nejako revanšovať za ochotu, preto by som si nechal 2 ryby.

Asi sa naštval :). "Kolega, ja tvrdím, že ryby sú dobré, lebo také vychádzajú po divokých F1, každá má iný fenotyp".
Ak sa mi ryby nepáčia, peniaze mi vráti ak pošlem 6 ks tak za 6ks. Ak pošlem 8ks tak za 8. Že sa snažil vybrať najlepšie ale ja mám iný vkus... :)

A čo napísal potom, to bolo fakt super. Niečo ako superdiskus.
"Okrem toho, kto mi dá garanciu, že ryby nebudú choré, že nachytali nejakú chorobu u pána v akváriách a zdochnú za pár dní...? To je tovar živý...

"Sam pan mnie namówił na taką sprzedaż ja nie chciałem sprzedawać tak ...ja natomiast ryzykuje tym że dostane chore ryby.."

Dokonca som zistil, že ja som ho nahovoril na predaj rýb, že on to nechcel takto predať. Hehe :) Beťár jeden :) On vraj riskuje, že dostane choré ryby naspäť. To sú jeho bývalé ryby a on sa bojí, že sú choré :). Keď som toto prečítal, už ma aj prestávalo mrzieť tých 100eur. Každá sranda niečo stojí. Napadlo ma, že si tie ryby nechám a začnem fotiť až kým im nezaniknú pruhy :) Tešil som sa na ďalšiu konverzáciu.

"Wydaje mi się że Taka wymiana powinna być dokonana jak najszybciej ze względu na ryby, dopóki dobrze się czują, nie chorują po podróży z powodu zmiany parametrów wody które są inne w Polsce i Słowacji. Zdechłych nie chcę."

Tiež som sa dozvedel, že sa bojí, že jeho super ryby neprežijú zmenu parametrov vody. Tá voda je totiž úplne iná v SR ako v PL. Sranda :)

Inokedy málovravný Andrzej poslal za pár minúť ďalší mail, v ktorom ma upozornil, že v zásade nereklamuje (neprijíma naspäť) ryby, robí to len veľmi výnimočne. Óóó, aká to pre mňa česť :).

A ráno som obdržal ďalší. Nechápačka ako sa rozpísal :) :

Jeszcze jedno Dlaczego ciągle pan pisze o zapłacie w Euro? pana kolega Jacek nie zapłacił mi w Euro i wiem ze jest w Słowacjii 3-4razy w tygodniu..
Zapłacił w prawdziwych pieniądzach Polskich Złotych 420zł za 8 sztuk wychodzi za sztukę 52,50 złotych. I proszę już nie pisać o Euro.

No, najväčší problém je presné vyjadrovanie. Pán nemá rád, keď si človek prepočítava zloté na eurá... Možno by to chcelo prepočítavať na pruhy :)

Tak som mu to celá zrekapituloval:
Najprv mi napísal, že sa nerozumiem do diskusov. Potom mi vysvetlil, že pruhy zaniknú. Aj keď na foto na jeho stránke sú zaniknuté pruhy viditeľné (rovné). Potom ma poučil o cenách na burze v ZA. Vraj mám choré ryby a on riskuje. Nechce zdochnuté ryby. Vadia mu eurá, a bla bla bla...

Ani raz nepriznal chybu. Upozornil som ho, že doteraz som bol k nemu slušný, ale že s tým je koniec. Viac ma už uraziť nemôže. V prílohe som mu poslal čerstvé foto, nech si napočíta ryby a pozrie zdravotný stav. Aj pruhy nech si všimne ak sa mu to podarí. Ryby sú ok, nič im nie je. Teda okrem tých mix pruhov :)

Zároveň som ho upozornil na sľub, že celý problém zverejním. Tak musím dodržať slovo. Myslel som, že už neodpíše, že sa na to vykašle. Omyl :)

Pozrel fotku a skonštatoval, že žijú a určite vyrastú na krásne ryby... Klasika :) Superryby :) A ešte citlivo upozornil, že nikoho neuráža, že je to divoká ryba. Prinám sa, ani ja ani translator niekedy nerozumie jeho myšlienkovým pochodom :)

O pár minút na to ďalší mail. Poslal foto diskusa s Y medzi pruhmi. Že to je "dzika z Amazonki". Že aj také (divoké) tam sú. Heurékáááááá. Konečne si všimol o čom som celý čas písal :)))))

Na druhý deň ďalší mail! :) Že pozná ceny na burze v ZA a že chcem vylúdiť dve ryby zadarmo a to je podvod. Že v žiadnom "centrum handlowym" sa tak nerobí, Všade sa mení tovar za peniaze. Že to je podvod. :)

Tak orem iných vecí som už aj podvodník :))) Fakt sranda. Na tých 100eur som už úplne zabudol. Pred chvíľkou (dzika z Amazonki) to už vyzeralo, že zachytil správnu stopu - podstatu problému, ale fakt to len tak vyzeralo. Tak som mu odpísal, nech sa nám nevytratí humorný duch :)

Je veľmi zaujímavé sledovať, čo si schopný napísať, len aby si nemusel priznať chybu. Takto som zhrnul celé jeho snaženie. Spýtal som sa, či u nich v obchodoch predávajú slušným ľuďom viditeľne vadný tovar. A či tam potom človeka presviedčajú, že ten tovar je ok (?). Spomenul som si na prípad (aktuálna téma) keď mi jeden chcel predať smradľavé mäso a tvrdil že nesmrdí... :) Tiež som sa ho spýtal, či by mi predal rybu "dzika Amazonki", keby nemala oko, alebo plutvu. Alebo inú vadu ako napr. pomixované pruhy. Či je to normálne a či sa to takto v pohode môže predávať ako kvalitný tovar za plnú cenu. No už mi neodpovedal. Čakal som 3 dni, ale smola, neodpovedal. Možno preto, že som sa ho nakoniec spýtal, či by mi vedel vysvetliť podstatu/význam slova "oszustwo".

Kto ste to dočítali až sem, gratulujem :)

Idem poslať Andrzejovi link. Že som dodržal slovo. A možno bude pokračovanie, ak by náhodou chcel ;)

PS:
Rád by som upozornil, že cieľom tohto príspevku v žiadnom prípade nebolo poškodenie dobrého mena ani akékoľvek iné zneváženie druhej strany. Napísal som len svoju bezprostrednú skúsenosť s jednaním obchodníka a jeho tovarom. Tiež doplním, že spomínané ryby som nevrátil a peniaze som nedostal späť. Za takýchto podmienok by mi vznikli náklady, ktoré nie som ochotný znášať.

stiff
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Re: Andrzej Nowicki (superdiscus.pl) - superkšeft.

Poslaťod stiff » Sob 21. Sep 2013 22:55:11

Ešte pripájam fotky tých spomínaných diskusov. Fotil som to mobilom pár hodín po vybalení, niekedy večer...
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod paloi » Ned 22. Sep 2013 7:27:02

Ďakujem za gratuláciu, dočítal som to :hand

Mal si tie ryby vrátiť. Budeš sa celý čas na ne pozerať a ony Ti budú pripomínať tento zážitok.

Na toho chlapíka som čítal nejaké referencie. Ešte som sa divil, že známy diskusár je z Poľska. Nuž, Poliaci to šmelinárstvo majú v krvi. Asi nebudeš jediný oklamaný. Vedel som, že v Poľsku sú šikovní obchodníci a priekupníci. Ale chovatelia? To mi akosi nesedelo.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod l_laco » Ned 22. Sep 2013 9:13:32

Tiež som to dočítal ... napadá ma len jedno - vyžiadať si nabudúce vopred nejaké fotky.
Teraz už nenarobíš nič, môžeš ich trochu vykŕmiť a veriť že napriek nevyhovujúcim pruhom z nich budú pekné ryby. Možno z ich potomstva vyberieš také ktoré budú zodpovedať štandardom a založíš "nový" chov. A ak nie ..nájdeš niekoho kto to nebude tak poctivo žrať a nejaké náklady sa ti vrátia. V každom prípade je to ponaučenie o mačke vo vreci ...
Držím palce Stiff. :yes
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod perchess » Ned 22. Sep 2013 10:16:16

Túžba mať tie ryby bola u teba veľmi silná, nakoniec všetci to poznáme.... Asi to nebolo prvýkrát, čo ťa Poliaci ojebabrali. Oni to asi majú v krvi. Ale tie dve čo sú tip-top, to bude určite pár!
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Icin » Ned 22. Sep 2013 10:32:14

Je to bordel. Ale jak už tady padlo, třeba z nich budou pěkné kusy pro hobby chovatele nebo se v jejich potomstvu vrátí kresba k původní linii. Ale rozhodně to není špičkové zboží a rodiče nebyli nic extra. Člověka to dokáže naštvat, když se těší na super ryby a dojde zmetek
Icin

Images: 2
Has thanked: 12 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod stiff » Ned 22. Sep 2013 12:04:24

Hmm, toľko reakcií som nečakal. Myslel som si, že okrem mňa to ani nikto nedočíta do konca.. Tak to potom celkom plní svoj účel.

No áno, mal som tie ryby vrátiť. Kamarát z PL bol ochotný sa s tým cez šoférov babrať. Mňa ale celkom začali baviť tie všeliaké výhovorky a okrem toho, dnes už nevie nikto povedať "prepáč" a zjednať nápravu - satisfakciu bez toho, aby toho druhého dourážal. Tak nech sa o tom vie... Duplom, ak vystupuje ako renomovaný chovateľ, čiže je tu predpoklad, že sa ľudia spoľahnú na povesť, podobne ako teraz ja.

Ako tak nad tým rozmýšľam, tak toto je tretí krát, čo ma poliaci obabrali. Ďalšiu príležitosť im už nedám. Na druhej strane, zohnal som tam ryby ako psittacus, mapiritensis, coatzacoalcos, grammodes, bulleri, catemaco, lyonsi, hartwegi, pearsei red fin a ďalšie. Kto neriskuje, nepochybí, ale ani nič nezoženie...

Či tie ryby predám niekomu, kto si na pruhoch nezakladá, neviem teraz. Každopádne sa im budem venovať, fotiť a robiť im reklamu, aby táto suprkvalita v každom ohľade nezapadla prachom... :)
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod huhu » Ned 22. Sep 2013 13:10:17

no kokso, mas zaujimavu skusenost... Poliaci su raz taky. Akoby si neuvedomovali dlezitost dobreho mena alebo co... Mozno z tych ryb fakt raz bude nieco, co ta bude tesit a vykompenzuje sa to :)
Dik za dlllhy prispevok (aspon sa nikto dalsi nepopali). Drzim palce! :)
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod HEAD66Y6 » Ned 22. Sep 2013 16:13:01

....Kto neriskuje, nepochybí, ale ani nič nezoženie...
Je to tak jak si napsal . To se holt někdy stává . Na druhou stranu výčet ryb které jsi si odtamtud přivezl v pořádku je slušnej .
Tím nechci tohoto parchanta omlouvat ! Tak ať tě už podobný setkání se "superobchodníkama" nepotká ;)
HEAD66Y6

Been thanked: 1 time

Poslaťod paloi » Ned 22. Sep 2013 16:25:39

Heady, ten zoznam je slušný, ale pokiaľ viem, tak to neboli ryby od chovateľov, ale od priekupníkov. To je jedna vec. A druhá - napr. catemaco som doviezol aj ja, z prvého výletu do Katowíc. Nechtiac, omylom, podfukom, lajdáckosťou priekupníka. Lebo ja som žiadne catemaco nechcel. Fajn, doviezol som raritu, ale chcel som niečo iné.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Ďalší

Späť na Diskus cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť