530-vka plány a návrhy..

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

530-vka plány a návrhy..

Poslaťod Neio » Sob 21. Sep 2013 11:47:30

Ahoj
Tak už pomalu, ale jistě přemýšlím o novém akva.Rok se s rokem sešel :-D
Je to rok co jsem tu naplánoval a realizoval 640l amerických cichlid. Od cichlid neodcházím ba naopak. Ale druhé akva bych chtěl mít jiné.
odkaz na první akva: viewtopic.php?f=26&t=2761
Jak vidíte tam je ta osádka dost divoká:) žádné kytky, ale je to super nádrž s krásnými rybami.
Druhou bych chtěl mít opak. Klidnou, pohodičku s kytkami a neagrasevními rybami.

Rozmery:150x70x50
osvětlení: T5 2x 54W
filtrace: opět kanistr od fluvalu FX??

Zatím mám v hlavě pár návrhů:

a) pár geophagu winemilleri/surinamensis/alifrons + moc se mi libil druh neambi a k nim třeba herosy/satanoperky apd nemam to jeste zmapované tolik
úskalí: nejsem si jistý velikostí akva, nejsem si jistý jak to bude s kytkama

b) discus + herosy + 50-100 neonek..Popripade jina kombinace ale ty herosy jsou k nim krásný
úskalí: zkušnosti s kombinaci discus heros..kazdy rika neoc jineho..a narocnost chovu..nejsem si jisty jeslti by jim stacila Pražská voda z kohoutku:)

c) moby
úskalí: opět holá nádrž bez kytek a bojím se že brzo omrzej

d) ?????
Neio

Has thanked: 8 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: 530-vka plány a návrhy..

Poslaťod l_laco » Sob 21. Sep 2013 18:31:48

Ťažko radiť keď nevieme akú máš vodu. Na Geophagy určite treba mäkkú, taktiež diskus by ju ocenil, mäkkú a kyslú. Ak ju nemáš, narobíš si len starosti ... to choď radšej do tých Herosov, máš tam na výber niekoľko farebných variant ... severum, rotkeil, zlatý, red spoted... a to že sa budú medzi sebou krížiť ti môže byť šum-a-fuk.
Jo a s tými "kytkami" by som si nerobil veľké plány ... ani jedna osádka k nim neni moc vhodná.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Neio » Sob 21. Sep 2013 22:08:23

pH cca 7
GH cca 8°N
KH 1,5°N
a cca 35mg/l NO3
Rok staré info člověka z mé čtvrti Prahy..Zkusím naměřit sám v mém akva..
Já právě myslel že třeba disky herosy a hejno by mohli krásně zvládat s kytkami..
Neio

Poslaťod paloi » Ned 22. Sep 2013 6:53:44

Neio, zelená je pre herosa ako červená pre býka. Ja som skúšal viackrát, ale aj zakorenené rastlinu vytiahli zo substrátu. A rastlina nemala šancu vyhnať nový list. Keď začal nový list vyrastať, ten vždy zmaškrtili.

Možno nájdeš rastlinu, ktorá im nechutí alebo ich nedráždi. Z mojej skúsenosti - Cryptocoryne aponogetifolia im chutí veľmi ;)
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod l_laco » Ned 22. Sep 2013 8:58:20

Presne ako píše Paloi .. Heros a kytky to nejde dokopy. A myslím že ani kombinácia Diskus a Heros ... kvôli nárokom na teplotu.
Ak ti ide hlavne o ty kytky, skúsil by som len diskusy, no pri teplote ktorú potrebujú a nárokoch na kvalitu vody to bude tiež problém ... tiež som kedysi plánoval niečo zelené v akva, ale po rôznych pokusoch som to vzdal a vôbec mi to nevadí ... dekorácia sa dá urobiť aj iným spôsobom. A ušetríš na osvetlení ..
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Been thanked: 44 times

Poslaťod perchess » Ned 22. Sep 2013 10:07:40

Neio píše:Zatím mám v hlavě pár návrhů:
a) pár geophagu winemilleri/surinamensis/alifrons + moc se mi libil druh neambi a k nim třeba herosy/satanoperky apd nemam to jeste zmapované tolik
úskalí: nejsem si jistý velikostí akva, nejsem si jistý jak to bude s kytkama

b) discus + herosy + 50-100 neonek..Popripade jina kombinace ale ty herosy jsou k nim krásný
úskalí: zkušnosti s kombinaci discus heros..kazdy rika neoc jineho..a narocnost chovu..nejsem si jisty jeslti by jim stacila Pražská voda z kohoutku:)

c) moby
úskalí: opět holá nádrž bez kytek a bojím se že brzo omrzej

d) ?????

Ja sa vyjadrím k južnej amerike, afrike nerozumiem.
Ak tam chceš mať rastliny, tak s kosačkami/sekačkami menom Heros nerátaj.... :shake
Čo sa týka kombinácie a), dá sa zrealizovať, pokiať tam nebude spomínaný Heros. Vzhľadom na životný štýl geošov je potrebné zvoliť rastliny, ktoré nekorenia v substráte, tj. buď uchytené o drevo (Anubias, Bolbitis, Microsorium a pod.), a/alebo vzplývavé vo vodnom stĺpci (Hydrocotyle, Heteranthera, Egeria a pod.) a/alebo plávajúce (Limnobium, Pistia). Pokiaľ chceš striktne zachovať biotop aj rastlinami, výber sa ti značne zúži, ale stále sa to dá zrealizovať tak, aby to fungovalo. Ja mám satanoperky a bitodomy a rastliny okusujú iba ak som týždeň preč, tak od hladu je zopár listov ohryzených.

Variant b) - bez herosiek v pohode v kombinácii s rastlinami, aj koreniacimi. Ak chceš hnojiť, tak maximálne s CO2. Diskusy sa z hnojivami veľmi nekamarátia....

Variant d) návrh - Discus + Satanoperca (+ Apistogramma) + Paracheirodon :nerd :nerd
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Icin » Ned 22. Sep 2013 11:29:57

disky jsem nikdy neměl, ale přijde mě, že pro jejich klid k nim nejde žádný uváděný druh, protože by je plašil. Ať už heros, geophagus nebo satanoperca jsou přece jen dost temperamentní ryby a rády se škádlí. A chovatelé geošů asi potvrdí, že při potyčkách lítá v akváriu písek :) u velkých herosů to asi bude dost podobné
Icin

Images: 2
Been thanked: 9 times

Poslaťod stiff » Ned 22. Sep 2013 12:09:56

Ja by som disky s Herosmi spolu nedával v žiadnom prípade. Už len z dôvodu teploty. Pri napr 28°C je diskus relatívne v pohode, ale Heros sa ide potrhať, aby sa vytrel. Chuť k treniu a vyššia teplota stupňuje agresivitu. 15-20cm Heros discusa uštve ani nebudeš vedieť kedy.. V podstate ani nebude musieť, pretože diskus bude stagnovať a chradnúť, čiže ak by si aj dal rovnakostaré malé ryby do nádrže, disky sa trenia herosov pravdepodobne nedožijú.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Neio » Ned 22. Sep 2013 15:53:32

Moc děkuji za ohlasy..

K těm rostlinám baychom si lépe tozuměli ja si nepředtsavuju žádnou zahradu..já budu štasntej kdyz tam budu mit par anubiasu microsorium a nejaky vetsi echinondrus..nepotrebuju nic velkeho:)
K té osádce..asi na 100% bych zůstal u amerik.. Ryby které se mi líbí : Diskus, Heros, Geophagus ( pindare se mi moc nelibi a nejsem si jisty ani tapajos moc) nejvíc jsou asi surinamensis, winemillery,altifrons a naembi( ty se asi nedaj sehnat nebo budou stat vela)jako dominanty...nic jiného mě nenapadá ale vím že druhů je hodně takže když někoho napadne jiná pěkna osádka do 500l sem s ní. K nim bych se nebranil u disku ty neonky nebo apistogramy. popripade nejaky pekny satanoperky ke geosum..

Diskus je krásnej ale asi nechci akva jen s jednou dominantou jako jsou například moby mám strach že by mě to omrzelo..Ale opět nechám si poradit

Všem moc děkuju za to jaký tohle forum děláte. ;)
Neio

Poslaťod Icin » Ned 22. Sep 2013 16:06:18

já po zkušenostech bych volil jednu skupinu geošů nebo satanoperek. mám jich 6 a 6 ve 1300 litrech a přijde mě, že jim je to skoro malé :) pošťuchování probíhá pořád. ale ryby jsou to úžasné!
Icin

Images: 2
Been thanked: 9 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 99 hostia