Sladkovodné raje vs. cichlidy ( skúsenosti s chovom)

Diskusia o akváriových rybách, ktoré nepatria do skupiny cichlíd

Sladkovodné raje vs. cichlidy ( skúsenosti s chovom)

Poslaťod Rostratus » Ned 18. Aug 2013 20:18:41

Keďže sa pred pár dňami celkom rozbehla téma o sladkovodných rajách, budem rád ak všetky svoje skúsenosti s chovom týchto zaujímavých rýb budete vkladať sem. Pomôžu vaše skúsenosti s chovom týchto rýb s cichlidami v jednej nádrži. Starostlivosť o sladkovodné raje. Tu je hneď prvá otázočna, pre skúsenejších čo už raje chovajú. Keďže každá raja má jedovatý tŕň, všimol som si, že niektorý chovatelia tieto tŕne zakrývajú, alebo len značkujú. Viď foto. Je to podľa vás len značkovanie, aby chovateľ rýchlo vedel, či je to samec, samica, alebo je to ochrana chovateľa pred bodnutím? Ja si skôr myslím, že je to označenie. Čo vy na to? Modrá farba samec, červená samica.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Sladkovodné raje vs. cichlidy ( skúsenosti s chovom)

Poslaťod Aquarista » Pon 19. Aug 2013 6:43:30

Admin raje nemusiš značkovať kôli rozoznaniu pohlavia. Pohlavie sa rozoznávajú velmi lahko, samec má pri koreni chvosta dve výrasne výrastky ( milne považované za penysy) , kt. su dobre viditeľné. Slúžia na lepšie prichytenie samice pri párení.
Možno si chovatel na snímku pomohol k rýchlejšiem rozoznaniu, neviem. Tŕň im zakrývajú pri transporte, aby sa navzájom neporanili, alebo ním neprepichli sáčok.
Obrázok užívateľa
Aquarista

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Poslaťod Icin » Pon 26. Aug 2013 10:08:59

Je to přesně tak. Je to pouze ochrana proti propíchnutí sáčku při transportu. Ale osobně to nevidím úplně rád - kontakt té trubičky(hadičky, dutinky,...) s kůží může časem poškodit kůži a následnou plíseň. A trnuchy jsou opravdu velice citlivé na jakékoli léky a léčba je vždy hodně problematická. Já si je dovezl bez problémů ve dvou sáčcích. Chovatel co mě je balil pouze zagumičkoval rohy sáčku, aby byl sáček co nejvíc kulatý a nemohl se rejnok dostat do rohu sáčku, což by ho mohlo zbytečně stresovat, případně by právě mohl probodnout sáček.
Jinak co se týče chovu s jinými druhy, tak ta možnost tady je. Jen je potřeba si pohlídat velikost cichlid, aby se nestali potravou. Jsou to výborní lovci a dokáží ulovit i velké ryby. Nedoporučuje se chov s agresivními druhy, protože rejnočí tělo je poměrně snadno zranitelné a léčba oděrek opět může být problematická. Na youtube se dají najít videa s nejrůznější sestavou, ale jako vhodní společníci se nejčastěji uvádějí rody Heros a Geophagus díky stejným nárokům (žijí spolu na stejných lokalitách). Osobně je na zkušenosti brzo, ale znám tuhle kombinaci z jiných nádrží a funguje to bez problémů. Hlavně pohlídat tu velikost, ať z toho není jen drahé krmení :)
Icin

Images: 2
Has thanked: 12 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod heno96 » Štv 29. Aug 2013 7:51:25

Existujú aj niake mále druhy rají, ktoré by sa dali chovať napríklad 100-200 litrovom akvárku?
Obrázok užívateľa
heno96

Been thanked: 21 times

Poslaťod Icin » Pia 30. Aug 2013 12:42:00

ne
ale podobná jim je sevelia :)
Icin

Poslaťod Rostratus » Pia 30. Aug 2013 14:27:29

Tak musím sa aj ja trošku pochváliť. Včera som si doniesol mladý pár 10-12 cm Potamotrygon reticulata. Momentálne ich mám v 260tke, ale ak o niečo povyrastú pôjdu k Cichlám ocellaris.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UM57-XJEw48[/youtube]
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Icin » Pia 30. Aug 2013 15:48:26

pěkné, pěkné. jen teda sem čekal, že seženeš něco pořádnýho :) přece jenom žádnej troškař :D
Icin

Poslaťod Rostratus » Pia 30. Aug 2013 16:24:13

Po pravde viac sa mi ľúbia motoro, ale tieto som zobral hlavne kôli tomu, že sú jedny z najmenších sladkovodných rají. Tieto max. 40cm. Motoro sú ďaleko väčšie a na to fakt nemám priestor.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Icin » Pia 30. Aug 2013 18:06:22

když malé, tak aspoň něco spešl. třeba scobina nebo tak něco ;)
Icin

Poslaťod Rostratus » Pia 30. Aug 2013 18:08:39

O tej som ani nevedel, respektíve ani nevedel ponuku. Ale dík za tip. Toto sú také skúšobné. Nehovorím, že zostanem len pri týchto, alebo s týmito :yes
Obrázok užívateľa
Rostratus

Ďalší

Späť na Všeobecná diskusia o akváriových rybách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 15 hostia