Pozdravujem Vás priatelia pod dlhšej dobe. Zároveň sa ospravedlňujem adminovi a všetkým ak to ešte nebude patriť do tejto kategórie a bolo by to vhodné možno inde, ale dúfam že mi to prepáčite. Dovolím si pripomenúť, že som začiatočník a tvrdohlavec no skúšam na sebe pracovať a občas si dať aj povedať poradiť.. Nevyplním hneď presnú "štruktúru", lebo ešte vo veľa veciach nemám jasno a v prvom kole potrebujem najprv rady aby som sa posunul ďalej , resp. chcel by som si zajtra objednať už predbežne dohodnuté akváriu. Potom doplním ostatné. Zase sa ospravedlňujem, ak sa budem pýtať na veci, ktoré tu boli riešené, no ja som ich zbežne nenašiel, tak poprosím o zhovievavosť . Ani neviem odkial začať.. Skúsim sa spýtať na názor ohľadom stability skrinky (skriniek). Plánujem akvárium 1,6m x 0,38 (hĺbka) x 0,5 výška. Hrúbka skla 10 mm malo by mať cca 75 kg plné vody okolo 400 kg. Ako podstavec pod neho plánujem použiť 3 už vyrobené skrinky (2 som mal ,jednu dorábal a jednu upravoval) s 18 mm bukasu (klasickej drevotriesky) o rozmeroch 1 x výška 950mmx šírka 600mm x hĺbka 360mm, 1 x x výška 950x šírka 600 x hĺbka 360 v strede vystužená a 1 x výška 950x šírka 550 x hĺbka 360 viď fotky. (skrinky plánujem spolu zošróbovať) Otázky znejú:
1. je to dostatočná nosnosť danej konštrukcie pre akvárium ? (stolár tvrdí že v pohode)
2. je dostatočná stabilita drevenej konštrukcie na šikmý pád ?
3. akvárium bude hlbšie o 2 cm teda bude mať 380mm (skrinka je 360). Plánujem dať skrinku 3,5 cm od steny (tak to mám presne na hĺbku výčnelku) akvárium z predu zarovnať vzadu bude pretŕčať 2 cm cez skrinku . Môže to tak byť ?? ten 2 cm previs ??
4. akvárium chcem dať z ľava na kraj (hranu) z prava bude 15 cm od kraja (hrany) , Dúfam, že by to nemalo vadiť, či ? (potrebujem tam trochu miesta na závesný filter a tabla skla má 160,5 cm)
5. Možno totálna hlúposť - uvažoval som, že spodok akvária trochu zdvihnem 10 cm polystyrénom . Môžem použiť pod akvárium takú hrúbku. Ak nie aký naviac hrubý polystyrén môžem na spodok použiť ?
6. Myslíte si , že je potrebná skrinky olištovať (tak ako som to aj tu niekomu videl), kôli "šuchnutiu" sa akvária alebo to je len estetická záležitosť ?
7. dôvodu rozpočtu ( a viem že ma zato ukameňujete) nechcem zatiaľ riešiť externý filter, ale chcem použiť to čo mám a to jest zľavej strany v rohu vnútorný filter JBL Cristal profi 100 (800 L/hod) a z pravej strany Hagen AquaClear 50 (757 L/hod). Bude mi to na začiatok stačiť filtrovať ?
8. moja predstava je použiť cca 150 Litrov zabehnutej vody a zbytok z vodovodu k tomu oba zabehnuté filtre. Môžem tam dať rybky po pár dňoch ?
9. Koľko môže stáť bez filtrácie zabehnutá voda (samotná voda, nie filter, tam je mi to jasné) ?
Na záver sa zase ospravedlňujem, za možno hlúpe otázky, možno hlúpe plánované riešenia. Budem Vám samozrejme veľmi vďačný za každú odpoveď . Poprosím aj jednotlivo k otázkam . Ešte raz vďaka !! Dúfam še som veľmi
neporušil pravidlá fóra a nebude to na vyhodenie a taktiež sa ospravedlňujem za miešanie mm, m, a cm.