Plány na 300-vku u padreho

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Plány na 300-vku u padreho

Poslaťod padre » Štv 04. Júl 2013 11:18:07

Zdravím všetkých ! Toto je môj prvý príspevok (okrem vizitky teda) a tak vás poprosím o zhovievavosť.
Hoci mám momentálne doma 54-ku od Diversy, od júla po prerábke bytu, si chcem doma zriadiť nádrž s Cichlidami.
Pôvodne som chcel akvárium o rozmeroch 120x50x50, avšak som zistil, že po stavebných úpravách, ktoré sú nevyhnutné, budem musieť zľaviť z veľkosti akva. So smutkom som musel skrátiť dĺžku a nemôžem ani zväčšiť šírku, takže na radu kamaráta som zdvihol výšku. Izba kde má byť akvárium pri stene má rozmery 3,40 m x 2,50 m a musí tam vojsť ešte manželská dvojposteľ, takže veľa manévrovacieho priestoru nemám.
Takže momentálne naplánované dispozície sú takéto:
:O
Nádrž: výroba na zákazku o rozmeroch 100x50x60, rovné, hrúbka skla 8
Stojan: stolík pod akvárium od Diversy SOLID100 (100x50x75 f:wenge)
Kryt a osvetlenie: plastový SELECTO, 2x30W, T 8, f: čierny
Filtrácia: vonkajší filer od JBL CristalProfi e1500
Pozadie: 3D od Diversy "koreň a skala" (prišiel mi krajší a plastickejší ako len "skala")
Dekorácia: tufové kamene s otvormi - od kamaráta z jeho Pet-shopu
Piesok: biely kremičitý 1,3 mm
Ohrievač: ATMAN 350w
Teplomer: UniStar digitálny + Resun-Slim sklenený (kontrolný)
Osádka akvária: - tú som práve ešte exaktne neriešil. Aj keď určite by som tam chcel mať Pseudotropheus demasoni, Labidchromis sp. "yellow", ale čo sa počtov týka, budú sa musieť určite "okresať" z pôvodne zamýšľaných 30 ks.
:wasntme
Zatiaľ mám doma len filter (bol v akcii). Stolík, kryt a 3D pozadie sú objednané cez obchod (dodacia lehota 4 týždne). Samotnú nádrž budú vyrábať na objednávku (dodacia lehota 1 týždeň). Ostatné ako piesok, kamene, ohrievač a teplomery si kúpim u kamaráta v jeho predajni.
Nechcem kopiť veci doma predčasne, lebo sa bude prášiť a ani to nemám kde uskladniť v mojom 1 a 1/2-izbovom byte. Rybky majú samozrejme čas po zábehu akva.
:think :think :think
Skúste to niekto zredigovať a poradiť, či by to mohlo takto byť. A hlavne čo sa rybičiek a ich počtu týka. Staré akvárium mám rok a pol a tak čosi som o akvaristike pochytil, avšak v afrických cichlidách som úplný nováčik.
Pre Malawi som sa rozhodol preto že:
- rybičky sú nádherné farebné, väčšie a dajú sa chovať vo väčšom počte
- odpadá náročná úprava vody, hlavne čo sa tvrdosti a ph týka (u nás je voda z vodovodu tvrdá a zásaditá: ph=7,6 ;kH=10 )
- minimálna flóra: nemusím pridávať CO2
Vopred ďakujem za rady. :hi
padre

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Plány na 300-vku u padreho

Poslaťod Nawi » Štv 04. Júl 2013 13:43:04

čo sa týka rozmerov nádrže,tá výška 60cm bude pre mbuny zbytočná.Stou osádkou , by som demasoni vynechal,sú to dosť agresívne ryby ktoré sa chovajú vo veľkých skupinách a v spoločnosti väčších,mohutnejších rýb.Osádku by som volil tri druhy po 10-12ks.Celkom fajn by ukázala kombinácia Labidochromis caeruleus „yellow",Metriaclima estherae red red a Pseudotropheus sp. Elongatus „mpanga",ale rozhodnutie je na tebe.
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod jr10 » Štv 04. Júl 2013 16:56:07

U malych Mbuna cichlid (do 9 cm) treba dat jednu rybu na 8L, u vacsich jednu rybu na 12L. Pseudotropheus demasoni do 300L kludne mozes dat 40ks, ked ich budes striedmo krmit tak ti narastu max do 8-9 cm samce ...
jr10

Been thanked: 3 times

Poslaťod Rostratus » Štv 04. Júl 2013 19:25:00

Nechcem ťa odhovárať, ale do spálne by som akvárium nedával. Kedysi som mal aj ja, ale nerobilo to dobrotu. Cez deň akva bolo tichučké pri bežnom hluku vonku. Ale večer ak bol všade kľud a ticho, zrazu som počul každé žblnkotanie vody, tichý chod filtra, občasné zavrnenie a každý šplechot ryby. V tom večernom tichu bolo všetko počuť. Takže ja už druhý krát nie.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Nawi » Štv 04. Júl 2013 19:58:50

jr10 píše:U malych Mbuna cichlid (do 9 cm) treba dat jednu rybu na 8L, u vacsich jednu rybu na 12L. Pseudotropheus demasoni do 300L kludne mozes dat 40ks, ked ich budes striedmo krmit tak ti narastu max do 8-9 cm samce ...

aj takáto alternatíva je,ale bola by to čisto jednodruhovka,ak to chce mať farebné tak by bola najideálnejšia kombinácia viacerých druhov.
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod padre » Štv 04. Júl 2013 21:10:46

S tou spálňou a "tichom" pri akvárku je to pravda, avšak ja spím "ako drevo" a moja "polovička" si už za ten rok a pol zvykla. Jedine som musel vymeniť pomerne hlučný kompresor
s elementkovým filtrom za vnútorný filter Eheim PickUp 45. Trošku častejšie ho musím čistiť (cca 2x týždenne), ale chod má ozaj tichučký. Dúfam, že vonkajší od JBL-ka nebude hlučnejší.
Nemám ale inú možnosť. Môj byt je špecifický lebo naša bytovka je pozostatkom po sovietskej okupačnej armáde a tak ju postavili Rusi v 1969-om podľa svojich zvyklostí a noriem. Do kuchyne mi nevojde ani stôl aká je úzka, natožto akva (a asi by to pri varení nerobilo dobrotu). Obyvačka je síce väčšia, ale cez zimu mimoriadne chladná (bývam na prízemí, nad pivnicami) a popravde už zariadená a moc sa nevyužíva. Väčšinu času trávime v kuchyni a spálni, ktorá je najteplejšou izbou.
Jednodruhovku by som ozaj nechcel. Aspoň tri druhy, ako mi tu písal Nawi. Samo sebou to zasa nechcem "preplácať" farbami a ani extra množstvom.
Najlepšie dva-tri druhy so svojim špecifickým zafarbením.
Ale ďakujem všetkým za vaše rady a teším sa na ďalšie. :hi :hi :hi
padre

Been thanked: 0 time

Poslaťod simon » Štv 04. Júl 2013 21:29:47

Admin Rostratus píše:Nechcem ťa odhovárať, ale do spálne by som akvárium nedával. Kedysi som mal aj ja, ale nerobilo to dobrotu. Cez deň akva bolo tichučké pri bežnom hluku vonku. Ale večer ak bol všade kľud a ticho, zrazu som počul každé žblnkotanie vody, tichý chod filtra, občasné zavrnenie a každý šplechot ryby. V tom večernom tichu bolo všetko počuť. Takže ja už druhý krát nie.

1. S týmto absolútne súhlasím. V noci keď je ticho, počuješ všetko. Každé žblnknutie. Záleží na tom, či ti to bude prekážať, alebo nie. Mne by to nevadilo, mňa to uspáva. Ale moja najdrahšia by vyhlásila mobilizáciu a následne tretiu svetovú.
2. Rátaj orientačne 10L na jednu vačšiu rybu. /Záleží asi aj na agresivite a znášanlivosti jednotlivých druhov./ Keď dáš dekoráciu, litráž sa scvrkne min. na takých 220-230 litrov, podľa toho, koľko bude kameňov, piesku a aké hrubé je pozadie. Pri výrobe akva sa udávajú vonkajšie rozmery, ale čistý objem , to sú vnútorné rozmery, ale to je len detail. Na moje akva 120x50x50 mi nameral merač vody 210 litrov čistého objemu. Ale ja mám veľa kameňov.
3. Ohrievač stačí 150W.
Zozbieraj info aj z portálu, kde je takmer všetko, čo potrebuješ vedieť.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod kofola » Pon 22. Júl 2013 19:10:30

Chlapi my s polovickou mame v spalni 600vku s giberosami. Na hluk z vody, zblnkotanie a minimalny hluk z filtra sa da zvyknut, ale ked tie ryby v noci tresnu o krycie sklo :o :shock: :? . Jedneho pekneho vecera tie skla rozbiju, pretoze to su rany. Sa divim, ze vydrzalo doteraz :lol: na akva v spalni sa da zvyknut, ale pravdou je, ze do noveho planujem akva len do obyvacky. V spalni uz bude klud.
Kombinacia ryb - takmer vsetci zacinajuci malawisti chcu na zaciatku pestre farby. 50% z nich chce L.C.Yellow a demasoni, z tych 50% zisti 90% ze su omnho "krajsie" (vec nazoru) ryby a tie yellowky a demasonky nestihnu u nich ani dorast do dospelosti a uz ich menia za nieco ine. Ale o tom podla mna akvaristika je - pozorovat spravanie a zivot ryb a znazit sa pochopit ich chovanie. Je to konicek a konicek treba rozvijat.
Padre - noze napisu ake ryby sa im pacia a my sa im potom budeme snazit poradit najvhodnejsiu kombinaciu. Predpokladam, ze to budes chciet mat zlto-modro-cervene. Takymi klasikami na zaciatok su: Labidochromis Caeruleus yellow, Pseudotropheus Socolofi, Melanochromis Auratus, Melanochromis Maingano, Pseudotropheus Demasoni, Aulonocara Fire Fish, Metriaclima Zebra, Pseudotropheus Acei, Pseudotropheus Saulosi Coral Red, Metriaclima Lombardoi, Pseudotropheus Elongatus a desiatky dalsich. Hladaj v rodoch Pseudotropheus, Metriaclima, Melanochromis, Labidochromis a skus sa zamerat na take beznejsie druhy, pretoze sa ti moze stat, ze sa zamilujes do nejakej raritky moze byt potom celkom pruser ju zohnat.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Juraj1973 » Štv 01. Aug 2013 22:12:53

kofola píše: na akva v spalni sa da zvyknut, ale pravdou je, ze do noveho planujem akva len do obyvacky. V spalni uz bude klud.

.. to hádam nie ??? :-D :-D
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Images: 2
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod kofola » Pon 05. Aug 2013 9:16:55

:lol: :oops: ... klud od zblnkotania vody.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 83 hostia