aky druh ryb zvolit do mojich podmienok

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

aky druh ryb zvolit do mojich podmienok

Poslaťod huhu » Štv 06. Jún 2013 19:17:22

Caute, tak konecne sa pomaly blizi cas na zalozenie mojej novej nadrze. Chcem poradit, ake ryby mi bude najlepsie chovat.
Akvarium mam cca 200l 80c50x50cm.
Dnes som zistil parametre vody z vodovodu (v mojom okoli sa nedaju kupit takmer ziadne testy vody :D a tak mi v jednej akvaristike chlapik vodu otestoval s testom JBL 5v1 tusim. Velmi pekne mu dakujem :D)
dolezite veci co si pamatam:
ph 6,8
GH medzi 7-14 (niesom celkom isty)
KH medzi 6-10
Doteraz som myslel, ze to bude podstatne tvrdsie a zasadite... ale mam obavy, ci to na afriku neje hlavne kus kysle.
Nebranim sa nicomu.

dik
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Reklama

Re: aky druh ryb zvolit do mojich podmienok

Poslaťod Jules » Štv 06. Jún 2013 20:57:59

V podobnom objeme si viem predstavit vrstvu piesku, kopec ulit a partiu snekacov, ktory to cele budu bagrovat :D Ani nie su narocne na kvalitu vody a o zabavu mas postarane. Pozorovat ako si kradnu ulity a odchovavaju mlade je super. :yes
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Rostratus » Pia 07. Jún 2013 14:12:40

Do takejto nádrže ti poväčšine doporučia šnekáčov. Ja som teraz robil 260tku a tiež tam mám Lamprologus, Altolamprologus, Julidochromis... Keď tam urobíš veľa štrbín, úkrytov je zaujímavé sa pozerať ako sa kde ukrývajú a bojujú o svoje teritórium. Otázne je, či sa ti tieto ryby páčia.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod huhu » Pia 07. Jún 2013 20:11:47

dik za rady chalani,
ci sa mi pacia... no podla mna sa mi pacit budu :) O snekacoch som nerozmyslal, taze je to pre mna nova tema. Len netusim, kde zozeniem ulity :D a ked som dobre pozeral, snekaci ziju na dne. Da sa k nim niekto pridat, aby to nevyzeralo divne v 50cm vysokom akva?

Tak z hodnotami vody problem nebude? Ci bude treba pridavat sodu?
huhu

Poslaťod Jules » Pia 07. Jún 2013 22:11:50

Oni az tak pri dne neziju, tak sa neboj ze budes mat prazdne akvarko a vyska 50 je pre ne idealna :D Ulity sa zbieraju na jesen alebo skoro na jar. Ale uz som robil aj tak, ze som chytal velke zive zahradne slimaky a potom som ich kliestamy vytiahol /greenpeace ma ukamenuju/. Das to potom vyvarit a pohoda. Niekedy aj v obchodok natrafis na nejake bytove doplnky napr na misku plnu musli a pod. Tam sa ale skor pouzivaju morske. Snekacom to samozrejme vobec nevadi, ked su ulity dostatocne velke. Mne to vadilo, lebo som skor biotopny typ, preto som hladal skor nieco prirodzenejsie :D Pozri si druhy Altolamprologus compressiceps, Lamprologus ocellatus, Neolamprologus multifasciatus k nim napr. Julidochromis marlieri a pod. Tieto ryby nie su velmi narocne na vodu, choval a odchovaval som ich vo vode bez uprav. Ale musia mat dost priestoru na to, aby si vytvorili teritoria. To znamena jaskyne, clenite pozadie, ulity a pod.
Obrázok užívateľa
Jules

Poslaťod Jules » Pia 07. Jún 2013 22:34:57

inspiracia ...
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Jules

Poslaťod huhu » Sob 08. Jún 2013 8:59:51

No kokos.... idem dostudovat a hladat ulity :D

dakujem pekne :)
huhu

Poslaťod simon » Sob 08. Jún 2013 19:50:15

Tak ako to už tu odznelo, ulity sa dajú aj kúpiť v obchodoch, napr. Baumax, Mobelix, Merkuri atď. A sú v takej veľkosti ako potrebujú "ulitníky". Ale najlepšie sú od našich slimákov. Teraz už prázdne nájdeš ťažko, lebo tráva je vysoká. Ale čo myslíš, ako dostanú Francúzi von slimákov z ulity, keď ich chcú zjesť? Kliešte určite nepoužívajú a keď, tak až potom, keď slimák nežije. Alebo ich jedia surové? To neviem. Slimák má obsah čriev a žalúdka ukrytý v ulite a keď to robíš kliešťami, tak to iba roztrhneš a máš problém ten zbytok dostať von.
Neviem či je to tak, ale pred časom som niekde v časopise čítal, že slimáky sa zalejú vriacou vodou, potom vraj všetko pekne vyjde von. Sval, na ktorom sa pohybujú potom oddelia od toho zbytku(odpadu) dovaria, ochutia a zjedia. Ulity, žalúdky a črevá a všetko ostatné ide do koša. :shock:
Môžeš vyskúšať, prípadne aj ochutnať. :roll:
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod huhu » Sob 08. Jún 2013 20:49:33

dik za dady... :D

simon píše:Môžeš vyskúšať, prípadne aj ochutnať. :roll:

noooo neviem ci by som mal odvahu... :crazy: aby nebolo :puke :whew
huhu

Poslaťod Jules » Ned 09. Jún 2013 8:35:22

Urcite sa nepovracias su celkom dobre, kupis ich mrazene s bylinkovym maslom v potravinach. Su balene myslim po 12 ks, takze par porcii a mas dost ulit :D alebo najst inzerat a nechat si poslat ulity domov postou za par eur napr. http://www.kupapredaj.sk/inzeraty/zvierata/rybicky/
Obrázok užívateľa
Jules

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 79 hostia