Akvarium do SDK priecky

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Akvarium do SDK priecky

Poslaťod Zdendo » Sob 18. Máj 2013 19:19:16

Zdravim Vas,
Pohravam sa s myslienkou zabudovat akvarium do SDK priecky.
Teda resp takto: Planujem svoje buduce akva - rozmerovo zhruba 140 x 60 x 70 / d x s x v / , mam volny priestor medzi chodbou a obyvackou a akvarium chcem mat priehladove.
No a je tam moznost umiestnit akva / na porobetonovy stojan/ a cele to zabudovat do steny z sdk a potiahnut to az po strop - otvoreny strop po sikminu - taky ako velky komin....
Riesil niekdo uz taketo nieco? ''obaloval'' uz niekto akva s sdk?
Predstava je - len ako vyriesit pristup - teda otvaranie ''niecoho'' nad akva z oboch stran. POdmienku som dostal od manzelky ze nesmu byt vidiet ziadne dvierka a pod...
Vdaka
Zdendo

Has thanked: 12 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Akvarium do SDK priecky

Poslaťod Aquarista » Ned 19. Máj 2013 8:49:34

Ja som už akvarko sádrokartónom obstavoval, ale iba z jednej strany. Nebolo obojstranné , ako ty plánuješ. Z tej druhej strany bol prístup pre údržbu akvaria.
Nenapadá ma spôsob ako udržovať takto obojstranne obstavané akva, možno tým komínom zavesený na lane :lol:
Existojú sadrokartónové "revízne dvierka" , kt. sa povrchovo upravia ako zvyšok kartónu a ostáva len cca 1mm škára. Bežne som osadzoval 60x60cm. Myslím, že budú aj väčšie. Sú to výklopné dvierka, možno z nimy niečo vymyslíš.
Sádrokartón by si mal mať úplne hotový ( už aj vymalovaný) skôr ako tam vložíš akvárium. Pri obojstrannom obstavaní to bude problém, prach zo sádry ti zalezie všade a ak sa dostane do vody dak dasť ovplivňuje kvalitu vody.
A samozreje musíš použíť imregnovaný sádrokartón!
Ak problém prístupu do takto umiestneného akva vyriešiš a sa do toho pustíš, napíšem ti všetko čo ma napadne.
Obrázok užívateľa
Aquarista

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Poslaťod simon » Ned 19. Máj 2013 9:45:23

Neviem si to predstaviť, ako chceš urobiť na sadrokartón prístup k nádrži, aby nebolo vidieť špáry medzi jeho jednotlivými dielmi. Možno tak, že celú stenu na tej strane kade budeš "vstupovať" do priestoru zavesíš hore na pánty a budeš ju celú vyklápať ako kufor na aute. Ak sa sdk bude deliť, tak potom špáry medzi jednotlivými dielmi zamaskovať vhodnou povrchovou úpravou tak, aby boli rezy vhodne zamaskované a zanikli v nejakej kresbe alebo vzorke.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod huhu » Ned 19. Máj 2013 9:47:39

neslo by to urobit nejak tak, ze pouzijes system z kuchynsktch liniek. Tie dvierka, co sa vyklapaju dohora. Nepouzijes dekor ale obycajnu dosku (aloebo nejaku konstrukciu) a na nu prichiis sadrokarton. Potom cele dvierka len vydvihnes a dostanes sa k akvarku.
Vidiet bude len strbinku medzi dvierkami a zvyskom.
Ak budu tie dvierka od stropu az po akva, tak strbinka bude len zvisle. Otazka znie, ci existuju take tie pneumaticke pumpicky, co to cele dvihnu :)

treba to dotiahnut s niekym, co tomu rozumie :)

edit: no simon ma predbehol a povedal to jednoduchsie :)
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod Jules » Ned 19. Máj 2013 10:17:14

Presne ako napisali chalani, otvaranie dohora z jednej strany. Pozor na to aby ten otvor bol dostatocne velky na vacsiu udrzbu a vkladanie vacsich korenov a pod. Odporucam pouzit okolo akvaria a nad nim jednoznacne zeleny sadrokarton, ktory odolava vlhkosti. :yes
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Zdendo » Ned 19. Máj 2013 11:49:45

Vdaka za napady....taktiez ma napadol ten kuchynsky mechanizmus musim pogooglit...ale napad c.1 momentalne.A bude stacit pristup z jednej strany?? A na aku vysku ten servisny otvor minimalne??
Vdaka vam....
Zdendo

Poslaťod simon » Ned 19. Máj 2013 13:11:48

Zdendo píše:Vdaka za napady....taktiez ma napadol ten kuchynsky mechanizmus musim pogooglit...ale napad c.1 momentalne.A bude stacit pristup z jednej strany?? A na aku vysku ten servisny otvor minimalne??
Vdaka vam....

Servisný otvor si už musíš určiť sám podľa výšky, hĺbky akvária tak, aby si mal priestor na potrebné práce v akva. Keď je aj klasická nádrž s obyčajným krytom a je pri stene, tak najlepšie je mať priestor po dĺžke, väčšinou sa kryt vyklápa po dĺžke, prípadne je rozdelený na dve časti. Musíš brať do úvahy, že akva budeš chcieť po čase prerobiť, prestavať, prípadne vyloviť ryby, budeš meniť pozadie, dekoráciu, osvetlenie, budeš odkaľovať. A na to musíš mať dostatočný priestor hlavne nad akva, aby si tieto práce mohol vykonať bez obmedzenia a kryt ti pri tom neprekážal, aby si ho nemusel demontovať. To je asi všetko, čo ma teraz napadlo.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod stiff » Ned 19. Máj 2013 13:37:42

Ahoj, ak by som takéto niečo plánoval ja, určite by som z jednej strany urobil dohora výklopnú celú jednu stranu krytu do akvária. Do budúcna sa vždy pri väčšom objeme zíde veľký manipulačný priestor.. Treba tiež počítať s tým, že pri vyberaní niečoho vonku kade tade kvapká a steká voda. Pri dostatočne veľkom manipulačnom priestore si človek nad akvárko vezme vedro a pod., aby tá voda nekvapkala kade tade po stenách a podlahe... a po namaľovanom sadrokartóne.. :)

Inak priehľadné akvárka so širokým dnom, to je podľa mňa super, najkrajšie čo môže byť. Ak to opticky predeľuje miestnosť tak duplom. Mám doma takto riešenú 600vku (hoci bez kapotáže) a aj po tých rokoch je to pre mňa vždy najkrajšie akva... Držím palce. :mrk
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod huhu » Ned 19. Máj 2013 14:22:58

ja by som to riesil z jednej strany, podobne ako to ma urobene akvarista:
viewtopic.php?f=26&t=2821&hilit=1200&start=40
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod Zdendo » Ned 19. Máj 2013 20:40:26

Dakujem....
Nejake napady este...popr foto ako to mate urobene Vy...
Pouziva niekto electricke(ci pneu) otvaranie? ~ pre inspiraciu...
Ako najjednoduchsie krmit pri takto uzavretom akva?
:yes
Zdendo

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 77 hostia