Čo som použil na pozadie a koľko je "know how" www.akvapozadia.sk a to by som nerád rozoberal. Prepáč mi to.
Zakladanie Tanganyiky. Kameňe mali byť takto hranaté, ako sú v akváriu, ale hľadal som skôr skaly do šeda k pozadiu. To sa mi nepodarilo, ale aj tak mi to extra nevadí. Neskôr keď to chytí riasu, bude to aj tak jednotné.
Skaly do akvária, pravdepodobne sa jedná o pieskovec + kremičitý piesok frakcie 0,1-0,3 mm
Vlepené pozadie.
Prvé uloženie najväčších skál. Pod skalami mám pás podlahového polystyrénu.
Je to škoda, mohol som farebne prispôsobiť to pozadie skalám, ale teraz je už neskoro. Prefarbovať ho nebudem. Bude sa musieť posnažiť riasa. Budú aj fotky celkového vzhľadu, ale ešte sa na "obale" akvárií a stojanu pracuje. Ten polystyrén obvykle len pokladám na dno a naň položím skaly. Tentokrát som to trošku bodol silikónom, keď so lepil aj pozadie o sklo.
Tanganyika nádrž - dnes napúšťanie do 2/3 akvária + testovanie čerpadla a prepojenie nádrží s filtrom.
Skúšobné prepojenie nádrže s filtrom. Na prepojenie som použil flexi hadicu na odpad s priemerom 5 cm.
Tu je taká moja pomôcka a to korkové uzávery na demižón. Tým si zaistím vodu v hadici bez vzduchu.
Otvorenie zadného poklopu na vloženie flexi hadice.
Keďže akvárium s filtrom bude prepojené touto flexi hadicou, musel som neakým spôsobom napustiť túto hadicu tak, aby v nej nebol vzduch. Inak by som nemal prepojené nádrže a to by bol prúser. Vyriešil som to jednoducho. Hadicu som ponoril celú do filtra, napustil vodou až po okraje a pod vodou som zaštuploval korkovými štuplami.
Zaštuplovanú hadicu som dal na miesto.
Zakrytie poklopu
Pohľad na hadicu z akvária.
Vrchný pohľad na filter.
Zapojenie čerpadla a hadice do pozadia. Spustenie čerpadla. Tu je dôležité aby aj pri spustení čerpadla boli obidve hladiny vody ( v akváriu a vo filtry) na rovnakej úrovni. Ak to tak nieje, viem že v hadici zostal vzduch a nebude stíhať samovoľne nasať vodu naspäť do filtra.
Tu je veľké vreco Sera Siporax pre obidva filtre. Okrem Siporaxu do filtra neskôr pridám Zeolit. Nič iné tam nebude.
Nakoľko som nechcel len tak do filta nasypať Siporax ( potrebujem ho občas vybrať a prepláchnuť), použil som raslové vrecia ( na obilie), kde som Siporax nasypal. Potom už len jednoducho vytiahnem a prepláchnem.
Filter pre druhé akvárium bude identické s týmto. Voda je schválne napustená do 2/3. Keď sa nahreje na požadovanú teplotu, trošku ešte odpustím, potom dolejem ostatok "zabehnutou vodou" a dosypem aj zabehnutý Siporax
Alebo to je na zemiaky? Ani neviem. Máš pravdu, veď obilie by z toho prepadlo. Som si neuvedomil. Pýtal som raslové vrecia. Hehe. Tá hadička bola originál k čerpadlu.
Pekné admin Len sa chcem spýtať - nebude vadiť že ten Siporax nie je po celej ploche, alebo ako by som to povedal ... no že voda ho môže obtekať a nie je nútená tiecť cez ten balík???