Postupné prefarbovanie do plnej parády je bežné aj pri iných druhoch, to ako nevýhodu nevidím. A dovoz z Nemecka je len technická záležitosť,
ďalších dôvodov na vycestovanie by sa našlo. Nad prepravou kuriérom som ani neuvažoval, nedôverujem im.(z vlastných skúseností)
Mňa len prekvapilo, že ich zohnať až taký problém nie je a že sa to nechová tak často ako napr. stredná amerika.
Je pravda že založiť nádrž s prísnym Madagaskar biotopom je problém. Paretroplusy sú prakticky nezohnateľné a čo k tým Polleni
strednú ameriku?
Čo som si prečítal a videl akvárka, bežne to tak robia. Mne je to akosi proti srsti. Čisto teoreticky, mať tak Paretroplusy napr. nádherné menarambo, tak ich nebudem terorizovať Paratilapiami polleni
Že vraj Paratilapie polleni sú kludnejšie pri nižších teplotách , okolo 22-24°C , pri zvýšenej teplote sa majú chuť trieť a potom sú neznesiteľné k ostatnej osádke. A osvedčená "ukľudňovacia metóda" prerybnením zapríčiní neochotu k treniu. Možno aj to je dôvod menšieho výskytu u akvaristov.
Ja len tak rozmýšlam nahlas, vycházajúc z toho čo som si prečítal. Má s tým niekto skúsenosti?