Bojazlivost,stres,panika

Diskusia o správaní cichlíd v prírode a v akváriach

Bojazlivost,stres,panika

Poslaťod Remobmw » Pia 12. Apr 2013 18:59:44

Ma niekto skusenost s prehnanou bojazlivostou malawi ryb? Ja som sa s tym stretol uz viac krat u seba a videl som to aj v inych nadrziach. Ryby plavu pekne ale ako nahle zaregistruju pohyb v miesnosti tak sa idu pobit o kamene aby sa cim skorej schovali. Teraz mam novu osadku a ta reaguje podobne na svetlo. Ak sa zapne ryby sa hned schovaju a je prazne akva.
Je to bez ohladu na pocet ryb aj teplotu vody,ci pocet druhov. Skusal som to menit a nic nepomohlo. Po vymene osadky v tom istom akva boli ryby nebojacne a v pohode.
Teraz som akva zalozil nanovo,zasa nova osadka a mam to tu zasa.
Vzdy sa jednalo o mbuma cichlid.
Vie mi niekto poradit ako a co robit aby sa to znormalizovalo?
Zatial mi ziadny chovatel nevedel poradit s coho to je a ako to odstranit. Vzdy pomohla len zmena osadky.
Obrázok užívateľa
Remobmw

Images: 1
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Reklama

Re: Bojazlivost,stres,panika

Poslaťod l_laco » Sob 13. Apr 2013 8:52:50

Toto sa nedeje len u malawi cichlíd ... ja mám podobnú skúsenosť s amerikou.
Moje ryby reagujú rozdielne na to či do miestnosti prídem ja alebo niekto cudzí. Na mňa reagujú len tým že spozornejú, maximálne sa stiahnu trochu do zadu, no ak príde niekto cudzí natlačia sa do rohu, ale po pár minútach sa ukludnia a vyplávajú.
Niekedy to môže robiť jedna ryba. Stačí aby tam bol jeden poplašený jedinec a ten zmagorí celú osádku ... zľakne sa a ostatné ryby reagujú rovnako. Tiež neviem čo s tým a nejako to neriešim. Zaliezť nemajú kam a tak nemajú moc na výber.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Nawi » Ned 14. Apr 2013 9:51:50

Faktorov ktoré to možu ovplivniť je viacero,jedným faktorom može byť málo rýb v nádrži,toto sa mi osobne stalo niekoľko krát,ale pridanie nových rýb to zvyčajne vyriešilo.
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod bobo242 » Ned 14. Apr 2013 21:12:28

Problem bude asi ten, ze ked je akv umiestnené niekde kde je malo rozruchu, tak sa môžu ryby lakat osoby ktorá vojde alebo prejde okolo - tento problem som riešil aj pri cyphotilapiach aj mbunach. Ak sa nedá zabezpečiť aby bol okolo akv väčší rozruch aby si naň ryby zvykli, mne pomohlo, ked som ryby začal niekoľkokrát denne krmit zakaždým ked som sa zjavil a kedže všetky ryby dobre reagujú na krmivo, tak sa to časom výrazne zlepšilo. Ale ideálny je ten sústavny rozruch, ak sa da.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Miho » Ned 14. Apr 2013 21:28:10

Toto fakt funguje? Trochu odbocim do Guyany , napr o takej Mesonaute sa tvrdi, ze by by mala byt chovana v akvarku na nerusenom mieste, lebo moze zo stresu dokonca aj skolabovat. Tak teraz neviem, na afriky platia tvrde presvedcovacie metody?
Miho

Been thanked: 2 times

Poslaťod bobo242 » Ned 14. Apr 2013 21:33:59

No ked su ludia v miestnosti alebo trocha krmiva tvrdá metoda, tak áno..ryby si časom spoja osobu s krmenim a bud sa prestanú lakat, alebo sa lakaju menej. Mám aj festivy a chovaju sa normálne a nekolabuju - akv je pri schodoch na chodbe..
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod Miho » Ned 14. Apr 2013 21:48:05

Dakujem za info, to ma logiku. Uz som sa bal, Festivy su jedny z mojich favoritov a na planovanom mieste budu mat len priemerny klud.
Miho

Been thanked: 2 times

Poslaťod bobo242 » Ned 14. Apr 2013 21:54:29

Ináč povedané - lakavejsie ryby napr cyphotilapie nie je vhodne chovat v akv kde nie je primeraný rozruch, lebo práve ked sú v príliš veľkom klude a niekto vstúpi do miestnosti, tak stresuju a chcú sa zakopat..prešiel som si tým a krmenim sa to zlepšilo. Cumia ze čo sa deje, ale už tak nestresuju..
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod Remobmw » Str 01. Máj 2013 14:47:18

V mojom akva uz je vsetko v poriadku. Rybky sa tesia ked vidia pohyb okolo akva. Dokonca sa neboja ani sietky. A to uz je co povedat.;-)
Dakujem za rady a vase skusenosti.
Konecne mam zasa ryby co mi robia radost...
Obrázok užívateľa
Remobmw

Images: 1
Been thanked: 1 time

Poslaťod kofola » Pon 20. Máj 2013 6:21:14

A aky u teba fungoval recept na znizenie plachosti?
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Ďalší

Späť na Správanie cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia