zeolit

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Re: zeolit

Poslaťod l_laco » Pia 12. Apr 2013 9:48:17

jovan píše:
l_laco píše:Nenapísal si čo je v tom druhom filtri...
Ale každopádne by som vyhodil keramiku. Tá je určená len na mechanické filtrovanie a má horšie vlastnosti ako molitan... molitan toho zachytí viac a svojou štruktúrou dokáže určite aj viac rozložiť.
No v každom prípade nejakú mechanickú filtráciu tam nechaj .. v každom filtri by mala byť najskôr hrubá mechanická filtrácia, ktorá má za úlohu zachytiť a "rozbiť" väčšie nečistoty na menšie časti a to až do takého štádia aby nezanášali biologickú filtráciu....

Toto čo si napísal myslíš vážne ? :wtf:

.... stále neviem v čom sa mýlim.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Reklama

Poslaťod jovan » Sob 13. Apr 2013 16:36:06

l_laco píše:
jovan píše:
l_laco píše:Nenapísal si čo je v tom druhom filtri...
Ale každopádne by som vyhodil keramiku. Tá je určená len na mechanické filtrovanie a má horšie vlastnosti ako molitan... molitan toho zachytí viac a svojou štruktúrou dokáže určite aj viac rozložiť.
No v každom prípade nejakú mechanickú filtráciu tam nechaj .. v každom filtri by mala byť najskôr hrubá mechanická filtrácia, ktorá má za úlohu zachytiť a "rozbiť" väčšie nečistoty na menšie časti a to až do takého štádia aby nezanášali biologickú filtráciu....

Toto čo si napísal myslíš vážne ? :wtf:

.... stále neviem v čom sa mýlim.

Teraz keď si mi "vysvetlil" rozdiel medzi keramikou a "valčekmi" tak naozaj nemám chuť Ti niečo vysvetlovať. Máš to totiž podľa môjho subjektívneho názoru popletené, a ja ťa nechcem presviedčať o mojej pravde.Ono to časom možno pochopíš aj sám....
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod l_laco » Sob 13. Apr 2013 18:27:22

Jovan.
Možno si každý predstavuje pod pojmom keramika niečo iné. Ja som sa stretol s keramikou v tvare valčekov, podobných Siporaxu, ale s úplne hladkým povrchom. Niekto to raz prirovnal ku keramickým poistkám a naozaj je to podobné.
Konkrétne sa jedná o toto:
Kód: Vybrať všetko
http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2419/jbl-cermec

Mnoho ľudí rozdiel medzi keramikou a Siporaxom nevidí, ale samozrejme tam je a podstatný. Rozdiel je v tom aký veľký povrch na usídlenie baktérií pri rovnakom objeme poskytuje. Keramika len taký aký je povrch valčeka ale Siporax vzhľadom k tomu že je porézny tak niekoľko násobne väčší ... konkrétne čísla neviem. Podstata je v tom, z čoho je "valček" vyrobený. Tvar samozrejme nie je až taký dôležitý.
Píše sa o tom aj tu:
Kód: Vybrať všetko
http://www.akva.sk/clanky/filt_material.php

No a to že molitan je účinnejší filtračný materiál ako keramické valčeky je chybný názor? Hm ... vychádzam z toho že pri rovnakom objeme oboch materiálov je predsa len molitan hustejší a tak zachytí toho viac a rovnako poskytne aj väčšiu plochu pre baktérie.

Na záver len toľko ... nikto tu predsa nikoho nepresviedča o svoje pravde. Tento portál by mal slúžiť napríklad aj na to aby sme sa podelili o svoje skúsenosti, poznatky a názory a dozvedeli sa niečo nové. Takže ak sa v niečom mýlim stačí ak to tu vysvetlíš. Poučím sa nie len ja ale možno aj ostatní. Veď diskutujeme, nevnucujeme si názory.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod jovan » Sob 13. Apr 2013 19:40:19

Tvrdíš že keramika je iba na rozbitie,resp mechanickú filtráciu....To je totálna hlúposť...Slúži na osídlenie n/d-nitri bact.....
Akýkoľvek pórovitý materiál je osídlovateľný týmito bakterkami a je úplne jedno z čoho je.rozdiel je iba v kapacite "priestoru" pre nich.
To že Siporax má povedzme "otvory" pre ne optimálne ani nemusíme spochybňovať.
Žiadna frakcia bio-niečoho hustý bordel nerozbije,práve že najefektívnejšie je dať na vstup niečo husté a denne to vyprať.
Buď si istý že keramika napr z VN poistiek je perfektne porézna a účinná možno lepšie ako siporax,len ju netreba zaj....bať detritom....
Takže ja na rozdiel od asi všetkých tu, idem s tým najjemnejšim "sitom" hneď na začiatku filtrácie ,preto sa z nikým a teda ani s tebou nezhodnem..... :yawn
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod perchess » Sob 13. Apr 2013 21:53:53

jovan píše:....Žiadna frakcia bio-niečoho hustý bordel nerozbije,práve že najefektívnejšie je dať na vstup niečo husté a denne to vyprať. Buď si istý že keramika napr z VN poistiek je perfektne porézna a účinná možno lepšie ako siporax,len ju netreba zaj....bať detritom....
Takže ja na rozdiel od asi všetkých tu, idem s tým najjemnejšim "sitom" hneď na začiatku filtrácie ,preto sa z nikým a teda ani s tebou nezhodnem..... :yawn

Tak Jovan, to sme dvaja. Ja mám pred siporaxom tenkú vrstvu veľmi hustého molitanu, aby sa siporax nezanášal mechanickými nečistotami. Tento molitan mi slúži čisto ako mechanická filtrácia a periem ho cca raz za týždeň normálne pod tečúcou vodou. Vyskúšal som to v takomto poradí poskladať niečo pred vyše rokom a odvtedy som to nezmenil. Po roku prevádzky filtra bol siporax len minimálne znečistený, čo ma utvrdilo v tom, že som sa rozhodol správne.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod l_laco » Ned 14. Apr 2013 7:56:18

jovan píše:Tvrdíš že keramika je iba na rozbitie,resp mechanickú filtráciu....To je totálna hlúposť...Slúži na osídlenie n/d-nitri bact.....
Akýkoľvek pórovitý materiál je osídlovateľný týmito bakterkami a je úplne jedno z čoho je.rozdiel je iba v kapacite "priestoru" pre nich.
To že Siporax má povedzme "otvory" pre ne optimálne ani nemusíme spochybňovať.
Žiadna frakcia bio-niečoho hustý bordel nerozbije,práve že najefektívnejšie je dať na vstup niečo husté a denne to vyprať.
Buď si istý že keramika napr z VN poistiek je perfektne porézna a účinná možno lepšie ako siporax,len ju netreba zaj....bať detritom....

Ale Jovan, veď ja tvrdím predsa to isté čo ty, len inými slovami. A netvrdím že keramika je len na rozbitie a mechanickú filtráciu, ale to, že sa na to požíva a že funguje lepšie ako mechanická filtrácia než ako biologická, pri rovnakom objeme iného média. Tým myslím, že ak chce niekto zlepšiť biologickú filtráciu mal by nahradiť keramiku napríklad Siporaxom, alebo aspoň molitanom.
Každý materiál cez ktorý preteká voda sa časom stane filtračný. Je jedno či to bude sieťka proti hmyzu na okná alebo farebné sklenené guličky ... alebo Siporax. Taktiež každý filtračný materiál má dve funkcie, mechanickú a biologickú. Rozdiel je len v tom koľko z ktorej ti poskytne pri rovnakom objeme.
Tiež som kedysi vynechal mechanickú predfiltráciu pred Siporaxom a zistil som že to nie je dobré, Siporax bol veľmi rýchlo zanesený a kvalita vody stála za h***o. Doplnil som do filtra pred Siporax molitany a zlepšilo sa to.
V počiatku tohto nášho debatovania som napísal, že ak by som niečo vyhodil z filtra bola by to keramika a nahradil by som ju molitanom, lebo sa mi zdá účinnejší ako keramika. A to aj z pohľadu mechanickej ale aj biologickej filtrácie. A keby to bola blbosť, tak by si ani ty nepoužíval ako prvú vrstvu husté "sito". :yes
Čiže skutočne točíme o tom istom, len každý vlastnými slovami.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod stiff » Ned 14. Apr 2013 9:17:14

Bavíte sa tu o blbostiach, ktoré si každý vychytá sám... Podstatná otázka pri výbere a poradí filtr. médií spočíva v hustote, skladbe a veľkosti chovaných rýb, tak isto v štýle a kvalite kŕmenia. Ak chovám veľké množstvo malých rýb a kŕmimich drobným krmivkom, nezanesiem si hustý molitan tak rýchlo ako keď kŕmim veľké ryby mäsovými granulami. Vtedy sa mi vytvorí za 2-3 dni vrstva blata, prietok sa takmer znuluje a všetko kysne. Otázka znie, načo mi je napr. 10l siporaxu ak mám upchatý predfilter a prietok sa mi zníži z 2000l/hod na 200l/hod. Funkčnosť a efektivita toho siporaxu je potom takmer zanedbateľná a celý filter funguje ako obyčajný predfilter. Ak pustím do siporaxu bordel a dám tam dostatočný prietok a kyslík, tak mi ten siporax bordel rozkladá v podstate hneď. Nakŕmim baktérie, ktoré sa namnožia presne tak, ako je potrebné, aby to rozkladali. Kecám? Nekecám. Mám v prevádzke 5 veľkých filtrov plných siporaxu a čistím to raz za 1,5-2 roky. Neviem si predstaviť, že by som to mal každý týždeň (nie deň) otvárať a čistiť molitan... Proste to šľape, voda je čistá atď. Len ak do toho nepustím bordel, tak sa mi to nezabehne a nebude to filtrovať. Keramika je dobrá vec, ale zastaralá už.

K fitrom a médiám ešte jedna vec. Kto ste s tým ešte neprišli do kontaktu, divili by ste sa ako dokážu fungovať vo filtroch slimáky. Vežovky a kotúľky. Perfektná vec. Vyžerú možno aj 70% bordelu a uvolnia póry, čiže v podstate zvyšujú, alebo udržiavajú výšku prietoku. Jednoducho sa to nezanáša.

K zeolitu:
Regenerácia zeolitu je podľa mňa blbosť. Prečo? Lebo sa tvrdí, že sa to regeneruje soľou. Problém je v tom, že morskí akvaristi ten zeolit menia tak isto ako aj my. Nikto to neodsledoval. Proste ak to dám do akvárka, za cca 1 deň (podľa množstva a zaťaženia) mi stiahne NO3 z napr 100 na 10 alebo až na 0mg/l.. Záleží na frakcii zeolitu, na umiestnení. Ak je to vo filtri na dobrom prietoku tak sa účinok X krát znásobí a zrýchli. Až mi tie NO3ky začnú stúpať, tak zeolit treba vymeniť. Toť vsio. Pri bežnom akvárku na bežných rybách pri bežnej výmene vody je jeho opodstatnenie podľa mňa zbytočné. T.j. ak chovám cichlidy, ktoré si nevyžadujú extrémne podmienky na rozmnožovanie (čo sú asi všetky čo tu na portáli chováme) a normálne mením vodu a starám sa o akva, tak mi hladina NO3 nepresiahne 50mg/l (aj to som prehnal). A to je v absolútnom poriadku. Jeho využitie by som videl vtedy, ak by som mal vtupnú vodu s vysokým obsahom NO3 (napr studňa) a už táto voda by mojim rybám z tohto hľadiska nevyhovovala. Alebo vtedy, keď chovám ryby, ktoré sú naozaj náročné (odchyty a pod) a chcem aby boli 100%tné atď.. Alebo vtedy, keď z nejakého dôvodu nemôžem meniť vodu a normálne sa starať, tak si pomôžem znížením NO3 atď. Otázkou ale zostáva, čo všetko okrem dusíkatých látok ešte zeolit ťahá a či to je pre ryby z dlhodobého hľadiska ok. Hmmm?

Mám doma zeolit 25kg vrece. Je otvorené už asi 2 roky. To je posledný krát, kedy som ho použil.. Netvrdím, že by sa to občas v niektorých akvárkach nevyplatilo, ale asi som lenivý... :)
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod jovan » Ned 14. Apr 2013 9:46:49

......2 500ks rýb vo veľkosti 2,5 cm = 5 metrov rybayciny bežne v 500Litroch...Ozaj si myslíš že veľké americké cichlidy kadia viac?
Iste je rozdiel aj v potrave ktorá sa predkladá,skutočný zabijak filtrácie je však prach ,ktorý z granule pri drvení rýbami ostáva.
Všetko je to len a len o sile prietoku, a filtrén je stavaný na prietoky rýchle.
Čo sa týka zeolitu a mora,všetci ho menia pravidelne a minimálna hrúbka filtrácie musí byť min 15cm!a nesmie sa do neho hrabať!
Zeolit-/mimochodom existuje už aj polymérový/ zachytáva z vody aj napr.plyny,ťažké kovy,farbivá....
Len ma teraz napadá jedna vec,-nakoľko je pri cichlidách opodstatnená bio filtrácia ? Veď ak to funguje ,tak sa anorganický odpad mení na organický....a potom čo ho spotrebuje ak tam nie sú rastliny?
Správna odpoveď-ZEOLIT- tak ako pri akváriu morskom.
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod stiff » Ned 14. Apr 2013 10:12:28

jovan píše:......2 500ks rýb vo veľkosti 2,5 cm = 5 metrov rybayciny bežne v 500Litroch...Ozaj si myslíš že veľké americké cichlidy kadia viac?
Iste je rozdiel aj v potrave ktorá sa predkladá,skutočný zabijak filtrácie je však prach ,ktorý z granule pri drvení rýbami ostáva.
Všetko je to len a len o sile prietoku, a filtrén je stavaný na prietoky rýchle.
Čo sa týka zeolitu a mora,všetci ho menia pravidelne a minimálna hrúbka filtrácie musí byť min 15cm!a nesmie sa do neho hrabať!
Zeolit-/mimochodom existuje už aj polymérový/ zachytáva z vody aj napr.plyny,ťažké kovy,farbivá....
Len ma teraz napadá jedna vec,-nakoľko je pri cichlidách opodstatnená bio filtrácia ? Veď ak to funguje ,tak sa anorganický odpad mení na organický....a potom čo ho spotrebuje ak tam nie sú rastliny?
Správna odpoveď-ZEOLIT- tak ako pri akváriu morskom.

Všetky tieto veci chápem a už som nad tým dávno veľa rozmýšľal. Pozri. Tu nejde (len) o kadenie veľkých rýb. Ide tu presne o ten prach. Veľká ryba to rozdrví a malé časti krmiva už nepozbiera. Malá ryba to pozbiera ak to nevcucne filter. Čiže pri veľkých rybách máš kopec kadenia, ale možno 1/5 krmiva ide do filtra. Ak tam mám hustý predfilter, tak je to jasné - upchá sa to. Ak je to o sile prietoku, tak potom ja ten prietok nemám, lebo sa mi upchal predfilter a treba ho vyčistiť. Ja som lenivý, preto som si to zariadil inak a funguje to.

Podľa mňa je správna odpoveď výmena vody. Zeolit je len chvíľkové prilepšienie, ktoré je samozrejme veľmi užitočné, lebo ti predĺži interval výmeny vody a zjednoduší život (čas, peniaze, robota). Ale porastú ryby rovnako rýchlo a kvalitne pri častých výmenách vody, alebo pri menej častých s pridávaním zeolitu.. ? Najlepší a najužitočnejší bude asi kompromis týchto dvoch spôsobov. Ale treba si uvedomiť, že sa tu bavíme o extrémoch, ktoré v bežnej akvaristike človek vidí málokedy...

Hrúbka dna pri morských akvárkach mi je jasná. Vždy som si myslel, že je to kôli denitrifikácii. Zeolit + denitrifikačné zóny, čiže takmer nulové dusíkaté látky. Či nie? No ale aj moriaci musia meniť vodu, čiže nie je to len o dusíku... Nemám morské akvárko, čiže len teoretizujem a je to už veľmi dávno, čo som čítal o týchto veciach..
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod jovan » Ned 14. Apr 2013 11:44:07

...aj ja som lenivý,preto radšej dám na vstup jemnú vatu/silon/a každý deň/obdeň/ hovná spláchnem/vyperem/ , ako by som mal každý druhý deň meniť vodu a prať hubky...

apropó moriaci/morský akvaristi/ to robia tiež,a takmer každá schopná morská filtrácia má tiež na vstupe jemný predfilter ,ktorý sa perie denne alebo obdeň.
Obrázok užívateľa
jovan

Predchádzajúci

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 60 hostia