Vyber vonkajsieho filtra

Recenzie výrobkov ako sú filtrácie, osvetlenie, dekorácie, pomôcky a iné od rôznych výrobcov.

Re: Vyber vonkajsieho filtra

Poslaťod l_laco » Str 10. Apr 2013 19:07:14

Hlavica a molitan nie je nutnosťou, ale má svoje výhody ...
- prekysličuje vodu lepšie ako čokoľvek iné
- zachytáva mechanické nečistoty a tak znižuje nutnosť otvárať vonkajší filter
- v prípade poruchy vonkajšieho filtra zabezpečí cirkuláciu vody a aspoň ako takú filtráciu. Ale hlavne kyslík. Pretože akvárko bez filtra môže obmedzene krátky čas existovať, ale bez kyslíka a cirkulácie vody nie.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Reklama

Poslaťod l_laco » Str 10. Apr 2013 19:13:51

O ten objem molitanu na hlavici vôbec nejde ... jeho význam je v podstate úplne mizivý, podstatné je že hlavica vodu okysličuje a zabezpečuje prúdenie.
Treba si uvedomiť, že baktérie sa nachádzajú na všetkom čo je v akvárku ...kamene, drevo, štrk, rastliny. V podstate celé vnútorné vybavenie akvária má taktiež funkciu filtra, ale musí byť zabezpečené prúdenie vody a určitá minimálna hladina kyslíka. Z krátkodobého hľadiska, rátajme niekoľko hodín, možno deň - dva, by akvárium dokázalo fungovať v núdzovom režime aj s filtračnou hlavou a úplne bez molitanu, pokiaľ by sa vo vode nachádzalo dosť kyslíka. To v núdzovom režime myslím bez kŕmenia.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod simon » Str 10. Apr 2013 19:21:30

terrible píše:Nutné to nie je, ale jednak máš pridaný filtračný objem a jednak máš aspoň nejakú poistku, keby sa jednému filtru niečo stalo máš ešte jeden funkčný.

Tak s tou náhradou do rezervy pri poruche som uvažoval. Ale bude v rezerve ale mimo akvárko. Ešte nad tým pouvažujem, akú čerpaciu hlavicu kúpim. Skúsim niečo, čo by slúžilo aj na čerpanie, doplňanie vody do akvárka pri výmene vody a aj ako náhrada pri poruche.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod mirec69 » Str 10. Apr 2013 22:23:17

simon píše:
mirec69 píše:a cotak fluval fx5 ;)

Ale toto si nemyslel vážne! :sweat

Ja mam radsej predymendzovane filtre stale si mozes prietok priskrtit a objem medii toma super ;)
Obrázok užívateľa
mirec69

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod l_laco » Štv 11. Apr 2013 5:47:02

mirec69 píše:Ja mam radsej predymendzovane filtre stale si mozes prietok priskrtit a objem medii toma super ;)

Fluval FX5 by bol predimenzovaný pri 500 - 700 l akvárku, v 300ke by to bola katastrofa.
Okrem toho, FX5 vôbec nemá super objem ... biologických médií tam dáš len 5,9l čo je pri jeho výkone (ktorý je naozaj super) mizerne málo ... a taktiež jeho spotreba - 48W tiež nie je super :ne
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod terrible » Štv 11. Apr 2013 6:28:17

simon píše:
terrible píše:Nutné to nie je, ale jednak máš pridaný filtračný objem a jednak máš aspoň nejakú poistku, keby sa jednému filtru niečo stalo máš ešte jeden funkčný.

Tak s tou náhradou do rezervy pri poruche som uvažoval. Ale bude v rezerve ale mimo akvárko. Ešte nad tým pouvažujem, akú čerpaciu hlavicu kúpim. Skúsim niečo, čo by slúžilo aj na čerpanie, doplňanie vody do akvárka pri výmene vody a aj ako náhrada pri poruche.

Ak by si ho chcel mať ako rezervu tak odporúčam mať ho spustený v nádrži, budeš mať aspoň zabehnutý molitan a hlavne aby sa ti nestalo to čo známemu, že bol na pár dni preč a počas tej doby keď nebol doma mu odišiel externý filter a malo to fatálne následky, odišla mu väčšina rýb. Keby tam mal tú rezervu asi by dopadol lepšie.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod mirec69 » Štv 11. Apr 2013 9:20:43

l_laco píše:
mirec69 píše:Ja mam radsej predymendzovane filtre stale si mozes prietok priskrtit a objem medii toma super ;)

Fluval FX5 by bol predimenzovaný pri 500 - 700 l akvárku, v 300ke by to bola katastrofa.
Okrem toho, FX5 vôbec nemá super objem ... biologických médií tam dáš len 5,9l čo je pri jeho výkone (ktorý je naozaj super) mizerne málo ... a taktiež jeho spotreba - 48W tiež nie je super :ne

este ho nemam le uvazujem potom do 1500vky 2 tieto filtre, ale na biologicke medium mas 3 kose s 5,9litra cize 18l medii a ako mechanicku tie molitany cosu po bokoch nie?a este pri takom vykone ako to ma bysom na nasavanie dal velky molitam ako pred filter
Obrázok užívateľa
mirec69

Poslaťod l_laco » Štv 11. Apr 2013 9:38:22

Obávam sa že máš trochu zlé informácie.
Celkový objem košov je 5,9 l + molitany okolo nich.
citujem:
napriek veľkému objemu filtra (20 l) sa do filtra Fluval umiestňujú filtračné média podľa voľby o objeme 5,9 l.
z tejto stránky:
http://www.zoohit.sk/shop/akvaristika/filtry_a_cerpadla/vnejsi/hagen/168178
Takže celkový objem nádoby filtra je 20 litrov a z toho sú 5,9 l koše na nejaký biomateriál a po obvode molitany ...
Výkon tohto filtra je samozrejme skvelý a taktiež veľkosť toho molitanu je výborná. Všeobecne sa mi zdá, že jedine Fluval robí filtre s dostatočne veľkým predfiltrom.
A tá spotreba elektriny ... nuž je to dosť 48W ale zas pri tom výkone je to v pohode.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod mirec69 » Štv 11. Apr 2013 9:47:34

cobysi odporucil na 1500L objem ?bude tem afrika niake haps a cosom pocul tak na afriku potrebujes 7 nasobny prietok objemu,takze mi to tak vychadza 100000L hodina potom....mam na 600L 2 krat eheim pro.3 2078 ale tie potom pouzit bude asi malo pri 1500L alebo?
Obrázok užívateľa
mirec69

Poslaťod l_laco » Štv 11. Apr 2013 10:04:34

Ja nie som odborník na filtráciu :tmi No na taký objem sa už zvyčajne robí prepad z akvárka do skleneného filtra pod akvárkom. V ňom si môžeš skombinovať čo len chceš. Ušetríš peniaze za hotový filter, výkon a objem si nadimenzuješ podľa vlastnej predstavy.
S tým 7-násobným prietokom objemu je to čistá blbosť ... sám vidíš aké číslo ti vyšlo. Skús si predstaviť, alebo lepšie vyskúšať, že ak by si dal do cca. 400 l (120x60x60 cm) akvárka čerpadlo s výkonom 2800 l/h ... ryby by plávali jedným smerom otočené proti prúdu ... na lososy je to OK, ale nie na jazerné ryby.
V každom prípade na taký objem už stojí za zváženie na zákazku robený sklenený filter. No a podľa zanášania prispôsobiť média a prietok... nikto ti nedá presnú formulku ako na to. Teda, možno dostaneš návod ako to niekomu funguje, ale u teba nemusí. Premakaný systém tu má Dali, tam by som hľadal inšpiráciu. Zas Aquarista má v 1200 l dva filtre Eheim 2080 a zjavne mu to postačuje. Každé akvárium je iné ... to tvoje bude tiež iné.
No ak chceš použiť filtre ktoré máš, mohlo by stačiť doplniť ich o nejakú filtračnú hlavicu s molitanom a mohlo by to fungovať. Skutočne to treba len vyskúšať.
Obrázok užívateľa
l_laco

PredchádzajúciĎalší

Späť na Recenzie výrobkov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia