zeolit

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Re: zeolit

Poslaťod mirec69 » Uto 09. Apr 2013 16:46:01

Zeolit sa regeneruje solou...ta zneho vytiahne tie latky a po regeneracii mozes zas pouzit,najdi si na nete regeneracia zeolitu ale urcite nie vysusit a dat ho tam znovu ;)
Obrázok užívateľa
mirec69

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod kofola » Uto 09. Apr 2013 16:52:01

Presne ako Mirec pise. Solny roztok. priznam sa ze ja osobne zeolit menim - na regeneraciu som lenivy.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod mirec69 » Uto 09. Apr 2013 17:30:56

jasom rozmyslal nad tym zesi dam do dalsieho externeho filtra iba zeolit a na maly prietok abysa tie latky mohli absorvovat a kedze to treba regenerovat asi kazdy mesiac takto nechcem miesat medzi media co mam v hlavnych filtroch a stale otvarat a narusat media cosu zabehnute.Tak si myslim zeby nebolo zle mat taky niaky externy filter zvlast len s zeolitom ale velmi malym prietokom cosom cital vela na nemeckych forach ze len vtedy registrovali pokles nitritu a nitratu... ale lepsi ako zeolit je mp600 lewatit to pouzivaju prevazne nemci a na zeolit mi povedali zastarala vec ;) tak neviem
Obrázok užívateľa
mirec69

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod jovan » Uto 09. Apr 2013 19:44:18

Problém je v tom,že ktorýkoľvek selektívny polymérový iontomenič ako napr.spomínaný Lewatit MP600,mení nitrátové ionty za chloridové,čo v tvrdých vodách je skôr viac škodlivé ako prospešné.Niektoré druhy rýb vysoké hodnoty chloridov neakceptujú.Zeolit však nitráty absorbuje a absorbuje aj mnoho iného....Regenerácia zeolitu je však kontraproduktívna,pretože sa nedá urobiť úplne,ale iba čiastočne.Navyše pri tých dnešných cenách technickej soli radšej ani nekomentujem....
Momentálne neexistuje nijaká racionálnejšia cesta delimitácie nitrátov v sladkovodnej akvaristike ,samozrejme okrem výmeny vody.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod l_laco » Str 10. Apr 2013 5:59:04

A má niekto reálne vyskúšané ako dlho plní Zeolit svoju funkciu?
Jasné jasné ... záleží od jeho množstva a toho, v ako silne zarybnenom akvárku je použitý. Preto by bolo najlepšie uviesť konkrétny príklad.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Aquarista » Str 10. Apr 2013 18:45:08

Vaša diiskusia o ZEOLITE ma zaujala, rozmýšlam o jeho použití fo filtry. Zn íženie dusičnanou týmto spôsobom ma nenapadlo.
V nádrži používam 2x eheim 2080. V jednom sú 4l "enfi mech" (keram. válčekov) a 8l "substrat pro" ( čo obsahujú som sa zatial nedopátral :problem: ).
Rozmýšlam, že jeden filter necham ako je a do druhécho by som dal zeolit. Ale čo vyhodiť ?
Čo som hľadal, tak som čítal , že zeoiltom nahradili molitan. Ja by som skôr vymenil náplň v niektorom z košíkov? ale ktorú ?
Dajte dáke rady , ak máte.
Obrázok užívateľa
Aquarista

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Poslaťod Rostratus » Str 10. Apr 2013 18:50:01

l_laco píše:A má niekto reálne vyskúšané ako dlho plní Zeolit svoju funkciu?
Jasné jasné ... záleží od jeho množstva a toho, v ako silne zarybnenom akvárku je použitý. Preto by bolo najlepšie uviesť konkrétny príklad.

Ja pravidelne mením každé 3-4 mesiace ( alebo keď ma napadne). Či je ešte funkčný v podstate neriešim.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod l_laco » Str 10. Apr 2013 18:53:51

Nenapísal si čo je v tom druhom filtri...
Ale každopádne by som vyhodil keramiku. Tá je určená len na mechanické filtrovanie a má horšie vlastnosti ako molitan... molitan toho zachytí viac a svojou štruktúrou dokáže určite aj viac rozložiť.
No v každom prípade nejakú mechanickú filtráciu tam nechaj .. v každom filtri by mala byť najskôr hrubá mechanická filtrácia, ktorá má za úlohu zachytiť a "rozbiť" väčšie nečistoty na menšie časti a to až do takého štádia aby nezanášali biologickú filtráciu, tá je v poradí druhá za mechanickou a tretia by mala byť tak povediac chemická filtrácia kde by už mechanické nečistoty vôbec nemali preniknúť .. no to sa ťažko realizuje. Osobne by som Zeolit dal ako posledný v poradí tak, aby vydržal čo najdlhšie mechanicky čistý. On má totiž za úlohu "filtrovať" len chemické látky. Mechanické znečistenie obmedzí preitok vody okolo jednotlivých kúskov Zeolitu čo zníži jeho účinok.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Rostratus » Str 10. Apr 2013 19:01:11

Zabudol som dopísať, že zeolit mám v poslednej komore pri čerpadle.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod jovan » Str 10. Apr 2013 19:24:07

l_laco píše:Nenapísal si čo je v tom druhom filtri...
Ale každopádne by som vyhodil keramiku. Tá je určená len na mechanické filtrovanie a má horšie vlastnosti ako molitan... molitan toho zachytí viac a svojou štruktúrou dokáže určite aj viac rozložiť.
No v každom prípade nejakú mechanickú filtráciu tam nechaj .. v každom filtri by mala byť najskôr hrubá mechanická filtrácia, ktorá má za úlohu zachytiť a "rozbiť" väčšie nečistoty na menšie časti a to až do takého štádia aby nezanášali biologickú filtráciu....

Toto čo si napísal myslíš vážne ? :wtf:
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 35 hostia