Ako si splniť sen nového akvária.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Ako si splniť sen nového akvária.

Poslaťod Rostratus » Sob 23. Mar 2013 21:29:02

Jusko s týmto ti budem oponovať. V živote by som pod ťažký kameň nedal piesok, alebo rovno na dno akvária. To je samovražda a hlavne pri živších rybách, alebo tých, ktoré podkopávajú kameňe. Ja mám v obidvoch akváriach ( 1200 a 1350 litrov) polystyrén na celej ploche dna. Keď som mal Cyphotilapie tak som nasypal kremičitý piesok priamo na polystyrén. Piesok s polystyrénom relatívne splýval. Teraz keď mám tmavé dno, tak som na polystyrén narezal čiernu jazierkovú fóliu. Teraz fólia dá sa povedať splýva s dnom. Nezaznamel som žiadne negatívne účinky polystyrénu na ryby, aj keď sa píše, že sa zásadne nemá dávať do akva. :nech
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Poslaťod paloi » Sob 23. Mar 2013 21:37:40

jusko píše:Polystyrén absolútne do akvária nepatrí. Pod kamene treba len dať poprašok piesku, aby to ryby nevyhrabali.
Fakt neviem, čo je to za módu - v živote sa takéto veci do akvária nedávali - mal som a ešte mám dosť akvárií aj s ťažkými kameňmi a nikdy sa nič nestalo - treba nájsť vhodné kamene a zakladať akvárium opatrne.

Jusko, v 600-ke mi herichthys carpintis za pár hodín dokázal odházať 6cm štrku až na dno a kameň sa zosunul až na sklo. To isté mi kedysi urobil aj amphilophus labiatus. Vtedy som ešte PPS nemal v akvárku a dosť som sa obával, aby neprasklo dno. Lebo pár ľuďom sa to už stalo. Lenže doplniť PPS do zabehnutého akva sa už prakticky nedá, lebo tlak vody ho okamžite vystreľuje k hladine. Pri novom akva som tam už PPS dal, ešte skôr ako prvé zrnko piesku. Niekde som čítal odporúčanie na PP (polypropylénovú) fóliu, 1mm, tú kameň nepresekne. Ale vyjde to drahšie ako PPS. Okrem toho, ak sa nejaké zrnko dostane pod PPS, tak sa doň zatlačí. Do PP-fólie sa nezatlačí.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Rostratus » Sob 23. Mar 2013 21:40:36

Presne tak. Zrnko piesku vie urobiť šarapatu. Preto sa v podstate dáva aj polystyrén pod akva. Stačí menšia nečistota "a ideš"
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Miho » Sob 23. Mar 2013 22:25:08

Musim sa Juska trochu zastat. Ono samotny PS nie je zavadny, vyrabaju sa z neho napr. aj jednorazove pohare. Problem(uvolnovanie neziaducich latok) moze vzniknut nepotrebou dodrziavania hygienickych noriem pri vyrobe.
Nikto vam napriklad nebude davat drahe seperatory do foriem, ked to aj tak skonci vo fasade.
Preto prekrytie aspon jazierkovou foliou sa mi vidi ako dobry napad, aj ked si myslim ze by stacila len ta folia. K poskriabaniu zatulanym zrnkom piesku nedojde, lebo sa pod tlakom vody vsetko zafixuje a ostane na mieste.
Ja budem davat na dno komorkovu PP dosku, ale hlavne z dovodu nasavania do filtra z prednej strany akvarka.
Miho

Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod simon » Sob 23. Mar 2013 23:53:20

Paloi - ja som ale myslel ulitníky - Lamprologus Multifasciatus alebo Brevis. Či tie náhodu nenarušia povrch polystyrénu, keď sa k nemu dobagrujú, a ten potom bude plávať na hladine. Toto som chcel vedieť. Či niekto nemá s týmto skúsenosti.
No a k polystyrénu ešte toľko. Pokiaľ viem, je neutrálny, s vodou nereaguje, vo vode nemení ani svoju štruktúru a teda by sa do vody z neho nemalo nič dostať. Nemám to odskúšané, preto som sa pýtal. Ďakujem všetkým za odpovede. :yes
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod simon » Sob 23. Mar 2013 23:57:05

Ale ak by som dal na polystyrén nejakú fóliu aby sa ryby k nemu nedostali, ako píše Admin, tak by som to vyriešil a nebolo by potrebné zbierať odrobinky po hladine. :mrk
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod paloi » Ned 24. Mar 2013 6:53:25

simon píše:Paloi - ja som ale myslel ulitníky - Lamprologus Multifasciatus alebo Brevis.

Ty si myslel ryby? Ulitníky boli predsa odjakživa slimáky. Alebo mäkkýše.

No pozri, keď Ti čokoľvek nejako naruší PPS, tak to, čo vypláva na hladinu, pri čistení pozbierač.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod l_laco » Ned 24. Mar 2013 8:20:57

Tiež som názoru že polystyrén v akvárku nemôže ničomu uškodiť, veď sa robia z neho pozadia. A pokiaľ bol pred použitím umytý alebo aspoň opláchnutý. No ako správne poznamenal Paloi, pokúsiť sa ho vložiť do fungujúceho akvárka s vodou, je prakticky nemožné. To, aby ho ryby nezačali rozoberať sa dá vyriešiť jazierkovou fóliou. Je síce čierna a tí, ktorí majú biely piesok by mohli namietať že to bude vidno ale je tu aj taká možnosť polystyrén natrieť z hornej časti tenkou vrstvou silikónovým lepidlom a rovnako ako pri výrobe pozadia posypať ho pieskom ktorý plánujeme použiť na dno. Tým a povrch polystyrénu spevní a uzavrie a bude prakticky nerozoznateľný od piesku. Pokiaľ budem niekedy zakladať nové akva väčších rozmerov, určite tam takúto podložku urobím.
"Poprašok" piesku pod kameňom je väčšia hrozba ako holé dno. Ak už piesok tak aspoň v 1-2cm hrúbke aby sa pod kameňom vytvorilo mäkké lôžko ktoré jeho váhu rovnomernejšie rozloží a prenesie na sklo. Riziko položenia kameňa na holé dno spočíva v tom, že kameň je málokedy ideálne plochý ak tak sa dotýka skla možno v 2 - 3 bodoch na ktoré pôsobí celá jeho váha. Sklo je síce dostatočne tvrdé, no krehké a pod touto váhou môže naozaj prasknúť. :-(
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Peter304 » Ned 24. Mar 2013 11:35:08

polystyrén som použil len raz a už nikdy viac ryby to stále vytrhávali stále som len vyberal guličky teraz mám cez celé dno čierny Vekaplan SF 3mm a paráda kedysi som to používal na pozadie a už by som nemenil
Obrázok užívateľa
Peter304

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Poslaťod l_laco » Ned 24. Mar 2013 18:36:48

Zaujímavá informácia, už len to niekde bežne zohnať.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 76 hostia