Vymena vody

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Vymena vody

Poslaťod jovan » Uto 19. Mar 2013 13:16:59

komunista píše:

Takže, pokojne sa smej ďalej ;-)

Sorry ale budem aj ďalej ,pretože tu ohuruješ teóriou,vieš v podstate všetko a nakoniec nič.Polopravdy a teórie sú módnym internetovým športom,ktorý
ohúril aj teba.Tvrdenie že nitrifikácia neprebieha pri ph napr,4 alebo 5 :lol: :lol: :lol:
Ak by si vedel rozllišovať chemickobiologické procesy a viac čítal a menej písal bludy,tak by si vedel,že denitrifikácia neprebieha...
Nenapíšem ja radšej už nič na tvoju adresu,zjavne všetko ovládaš a nepotrebuješ sa už nič vlastne o vode učiť.Ja sa však napriek mojej dlhoročnej praxi učím každý deň,a teda ti závidím že si to ty zvládol cca za 1/2roka :claps:
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Reklama

Poslaťod l_laco » Uto 19. Mar 2013 20:19:16

komunista píše:Pripúšťanie teplej vody z vlastného ohrievača je vhodné riešenie, ale pri centrálnej TÚV to môže byť problém, pretože táto voda nie je považovaná za pitnú (hoci je z pitnej vody pripravovaná) a pri zohrievaní do nej môžu byť uvoľňované napr. ťažké kovy a iné veci, ktoré v akváriu nemusia byť žiadané.

Toto by som prosil trochu vysvetliť ...
Ja totiž bývam v rodinnom dome a teplú vodu si pripravujeme zo studenej vo výmenníku tzv. bojleri ... kde mi pec, ktorá zároveň vykuruje radiátory v dome ohrieva cez špirálu v tom výmenníku aj pitnú vodu. V panelákoch majú možno iný systém, ale predpokladal som, že aj tam tečie rovnako studená aj teplá voda pitná ... či nie? :O Hoci priznávam, že teplú nepijem. :wasntme

komunista píše:Prišiel som na to z popisu požiadaviek nitratačných a nitrifikačných baktérií na prostredie. Ich výkon pri okysličovaní dusíka rapídne klesá už pri pH 7 (cca 50 % optima), pri pH okolo 6,5 zastavujú svoje množenie a pri pH okolo 6 zastavujú aj okysličovanie dusíka (nehynú, len zastavujú metabolizmus). Inými slovami, presne ako rybky, majú aj tieto baktérie určité požiadavky na prostredie, ktoré ak nie sú splnené, tak v lepšom prípade zastavujú činnosť, v horšom prípade hynú. maximálny výkon pri premene dusíka dávajú pri pH o kolo 7,5 – 8, ale ľutujem odkazy na zdroje nemám, už len svoje poznámky.

... a táto skutočnosť ma tiež nijako nepotešila.
To som akože úplne zbytočne napchal dva filtre Siporaxom a filtrácia je na úrovní nejakého molitanového bublifuku? :head
Ja teda nechcem nikomu dehonestovať jeho vedomosti, ale ak by to bola pravda, podaktorí z nás by mali už dosť vážne problémy s prevádzkou akvárií ... hlavne tých prerybnených a bez rastlín.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod terrible » Štv 21. Mar 2013 20:03:23

To, že teplá voda vo verejnej vodovodnej sieti je označovaná ako úžitková je pravda a nie je braná ako pitná. Aké sú rozdiely medzi teplou a studenou v praxi neviem, nikdy som nerobil nejaké rozbory. V dome s vlastnou vodárňou máš to isté v teplej aj v studenej forme, ale v domácom rozvode sa zasa môžu meniť tlaky počas vyprázdňovania expanznej nádoby a aj teplota výstupnej vody a tak by sa teoreticky mohlo stať, že ti potečie príliš horúca.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Rostratus » Štv 21. Mar 2013 20:20:46

terrible píše:To, že teplá voda vo verejnej vodovodnej sieti je označovaná ako úžitková je pravda a nie je braná ako pitná.

Hmmm tak to som s teplou vodou netušil. Podľa mňa to nieje pravda, ale nikdy som po tom nepátral. Kua to ešte aby som si doma dával pozor čo doma pijem? :skleb
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Dali » Štv 21. Mar 2013 21:29:20

Admin Rostratus píše:
terrible píše:To, že teplá voda vo verejnej vodovodnej sieti je označovaná ako úžitková je pravda a nie je braná ako pitná.

Hmmm tak to som s teplou vodou netušil. Podľa mňa to nieje pravda, ale nikdy som po tom nepátral. Kua to ešte aby som si doma dával pozor čo doma pijem? :skleb

Vo verejnej vodovodnej sieti je voda pre človeka nezávadná, no pre ryby nemusí byť. Záleží od roznych faktorov...ako je ohrievaná, cez aké potrubia k vám tečie a akú vzdialenosť pri tom prekonáva atď. Nikto nemože povedať, že teplá voda je úžitková alebo úplne nezávadná pokiaľ si nedá urobiť rozbor alebo dokonale nepozná všetky súčasti systému, čo je prakticky nemožné. Pri domácom, vlastnom "ohreve" je to tiež na veľkú diskusiu...každý kotol má kovové súčasti a voda preteká cez kovové prípadne plastové rúrky z ktorých sa pri vysokej teplote a tlaku tiež všeličo do vody uvolní...po istom čase je ale na každom potrubí určitá vrstva usadenín a vodného kameňa takže voda by sa mala ustáliť. Takže aj v dva domy vedľa seba stojace možu mať trochu odlišnú vodu.
Našťastie akvaristi už majú dnes takú techniku, že si vedia vyrobiť takú vodu ako potrebujú, že? ;)
Dali

Images: 18
Been thanked: 2 times

Poslaťod paloi » Štv 21. Mar 2013 22:04:40

K tej pitnej vode... Kedysi som sa to učil v škole, len si to už presne nepamätám, musel by som niekde pohľadať. Pitnú vodu presne definuje nejaká norma, STN-ka. A podľa nej je jedným z kritérií pitnej vody aj teplota. A tá bola myslím okolo 11 °C. Pre potreby človeka sa ako teplá voda využíva voda do teploty 55-60 °C. Na takú maximálnu teplotu zohrievajú vodu ohrievače vody (prietokové aj zásobníkové, plynové aj elektrické...). Keďže teplá voda nespĺňa to kritérium teploty (okolo 11 °C), tak nemôže byť označovaná ako pitná. Takto nejako to bolo. No a aby sa odlíšila pitná voda od teplej, začala sa kedysi dávno označovať teplá voda ako úžitková (TÚV). Toľko z teórie. Ale ako píšem, už si to presne nepamätám, len som sa snažil vystihnúť tú podstatu.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Dali » Štv 21. Mar 2013 22:51:21

Ináč ja poznám jednu fintu ako prerobiť tú teplú úžitkovú vodu z vodovodu na studenú a pitnú... ak má niekto záujem tak píšte SS :chuckle
Dali

Images: 18
Been thanked: 2 times

Poslaťod paloi » Pia 22. Mar 2013 6:45:54

Dali píše:Ináč ja poznám jednu fintu ako prerobiť tú teplú úžitkovú vodu z vodovodu na studenú a pitnú... ak má niekto záujem tak píšte SS :chuckle

Ak si mal na mysli, že vychladíš vodu na 11 °C, tak to nebude dobrá finta. Teplota je len jedným z kritérií pri klasifikácii pitnej vody. Nie jediným.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod l_laco » Pia 22. Mar 2013 7:19:14

Admin Rostratus píše:Hmmm tak to som s teplou vodou netušil. Podľa mňa to nieje pravda, ale nikdy som po tom nepátral. Kua to ešte aby som si doma dával pozor čo doma pijem? :skleb

No veď toto ...
vodu pije - zdravo žije
z vodovodu ale nie!!!

Ako tak nad tým uvažujem, niečo pravdy na tom bude. Zohrievaním sa vo vode určite dejú nejaké zmeny ktoré možno človeku vôbec nevadia ale rybám uškodiť môžu.
Ako už bolo spomínané... teplo+rôzne materiály použité na rozvod - kovové trubky, alebo plastové, to všetko môže mať vplyv + s vyššou teplotou ide ruka v ruke aj vyšší tlak. Hm :think a čo teraz, začnem otužovať ryby alebo im budem aj naďalej miešať vodovodnú vodu na cca. 25C? Myslím si, že keď už prežili detstvo, tak momentálna puberta a následná staroba už bude v pohode :yawn
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod simon » Pia 22. Mar 2013 18:36:45

O tej pitnej vode je to asi tak, ako píše Paloi. Hovorím teraz o systéme v bytovom dome. Teplota teplej úžitkovej vody (TÚV) na výstupe do potrubia je najmenej 50 °C. Ak by sa tak neohriala, senzor by ju registroval ako že nie je žiadna dodávka, a bola by tak povediac zadarmo, a dodávateľ by prerobil, takže to sa nestane. Voda je dodávaná do bytu a nespotrebovaná ide spiatočkou naspäť, aby sa znovu ohriala na potrebnú teplotu. Toto zabezpečuje vyregulovaný rozvodný systém v dome. Samozrejme že spotrebované množstvo vody sa do systému dopĺňa z hlavného prívodu. Čiže časť teplej vody čiastočne v systéme cirkuluje, čo nepridáva na jej kvalite.

Nepoznám zloženie teplej vody, ale mi ju v domácnosti používame iba na umývanie riadu a na hygienu. Poznám aj takých susedov, ktorí ju pridávajú do varenia aby mali skôr teplú na varenie a pod. V podstate sa nim nič nestane. Ohrievaná voda ale určite nemá parametre studenej vody. Voda prechádza cez ohrievače a tie kvalitu vody menia. Ničia potrebné mikroorganizmy, ktoré sa v nej nachádzajú. Aj keď to nie je voda ešte prevarená, ale prechádza cez ohrievače, ktoré majú vyššiu teplotu ako 50°C a tie menia jej kvalitu. Teplá voda je agresívnejšia. Môžme to porovnať na dvoch vodovodných pákových ventiloch. Keď s nimi nebudeme dlhšiu dobu hýbať, ten na teplú vodu sa zanesie a nedá sa s ním pohnúť a na studenú ostáva bez problémov.
Niekto môže namietať, že toto sa deje aj keď vodu prevaríme. To áno, ale do tej vody pridáme čaj, kávu a pod., prevaríme ju len raz a necirkuluje (alebo nestojí) v styku s ohrievacími telesami.

A je dokázané, že najlepšia tekutina na pitie je čistá pramenitá (aj vodovodná) voda bez prísad. A má aj liečivé účinky. Hovorím len o obyčajnej vode, nie o minerálnej.
Tzv. minerálky, ktoré pijeme z fliaš z hypermarketov je obyčajná voda sýtená CO2 a prichucovaná a tým aj veľmi znehodnotená. A aká je "lacná a dobrá".
ČLÁNOK BEZ ZÁRUKY KVALITY. :x
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia