Pumpa na odvzdušnenie prepadu

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Pumpa na odvzdušnenie prepadu

Poslaťod l_laco » Pon 04. Mar 2013 8:03:17

Určite už mnohí z vás, ktorí nemajú v akvárku navŕtanú dieru na prepad uvažovali, ako účinne a bezpečne urobiť prepad ktorý by fungoval spoľahlivo. Návodov na internete je niekoľko a myslím že taký najjednoduchší je, urobiť si DIY Overflow:
Kód: Vybrať všetko
http://www.youtube.com/results?search_query=diy+overflow&oq=diy+overflow&gs_l=youtube.3.0.35i39j0l7j0i5.5909.6841.0.10217.4.4.0.0.0.0.259.505.2j1j1.4.0...0.0...1ac.1.pazAHwHdb_M

Konštrukcia je jednoduchá, no narazil som na problém ... a tým je zavzdušnenie v mieste kde voda prechádza ponad bočné sklo. Ak sa tam totiž urobí vzduchová bublina overflow prestane fungovať.
No a na to naši kolegovia v zahraničí používajú malú pumpu ktorá čerpá vodu práve z inkriminovaného miesta. Jej výkon je minimálny a nápadne sa podobá na vzduchovací motorček... len má na jednej strane nasávanie a na druhej výtok ...
http://www.drsfostersmith.com/product/prod_display.cfm?pcatid=24981&rel=1

alebo:
http://www.fishtanksdirect.com/aqualiftersiphonoverflowpump.aspx

Problém je, že som ju nenašiel nikde na slovenskom alebo európskom shope. Taktiež, zohnať neskôr náhradné membrány do nej asi nebude ľahké.
Nemáte niekto nejakú radu kde to zohnať? Prípadne iný nápad?
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Reklama

Re: Pumpa na odvzdušnenie prepadu

Poslaťod Mugs » Uto 05. Mar 2013 19:14:35

Kup si
http://www.reefshops.com/hang-on-overflow-box-3000lph-nib.html?currency=EUR
:yes
Obrázok užívateľa
Mugs

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod l_laco » Uto 05. Mar 2013 19:22:39

Určite si si všimol, že aj tam je hore ventilček na odvzdušnenie ... Ono ten "overflow" môže fungovať aj bez tej pumpy, stačí na začiatku odsať vzduch a zabezpečiť spätným ventilčekom aby sa tam znovu nedostal, ale ... vždy je nejaké ale, a tu to ale znamená, že ak sa tam dostane vzduch môže sa prerušiť tok vody a tým pádom prepad prestane fungovať ... čerpadlo bude čerpať kým nepôjde na sucho, alebo kým nezačne pretekať akvárium a zas pôjde čerpadlo na sucho .. záleží od objemu filtra.
Takže tá pumpa je určitá poistka.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod Mugs » Uto 05. Mar 2013 20:43:24

Ale aj pumpa sa moze pokazit a zase si na to istom.
Chel si radu je to jednoduche, funkcne a lacne naco robit DIY ked cinsky bratia urobia za teba :mrk
Obrázok užívateľa
Mugs

Images: 9
Has thanked: 1 time

Poslaťod Belial » Uto 05. Mar 2013 21:16:02

l_laco píše:Určite si si všimol, že aj tam je hore ventilček na odvzdušnenie ... Ono ten "overflow" môže fungovať aj bez tej pumpy, stačí na začiatku odsať vzduch a zabezpečiť spätným ventilčekom aby sa tam znovu nedostal, ale ... vždy je nejaké ale, a tu to ale znamená, že ak sa tam dostane vzduch môže sa prerušiť tok vody a tým pádom prepad prestane fungovať ... čerpadlo bude čerpať kým nepôjde na sucho, alebo kým nezačne pretekať akvárium a zas pôjde čerpadlo na sucho .. záleží od objemu filtra.
Takže tá pumpa je určitá poistka.

To máš pravdu. Práve preto sa vonkajšie celosklenené filtre robia tak, že keby aj voda z akvária prestala odtekať, tak je tam taká rezerva, že čerpadlo vypumpuje poslednú komoru filtra do prázdna a akvárium nevytečie. Teda pokiaľ to robí niekto, kto s takou eventualitou počíta...
No a je rozdiel zhorené čerpadlo za pár desiatok eur a vytopení susedia...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Dali » Uto 05. Mar 2013 23:21:46

Laco vidím, že ti ten prepad nedá spávať :)
Viem, že nechceš vŕtať dieru do akva a tiež máš pod akva málo miesta...
...a čo tak filter nad akva? Filter ukryješ do nejakej hornej skrinky a može to fungovať aj opačne...takže prepad urobíš vo filtri a do akva nemusíš tým pádom vobec zasahovať...hmm?
Pritom čerpadlo ostane tiež vo fitri a nasávacou hadicou si bude pekne ťahať vodu hore :)
Dali

Images: 18
Has thanked: 6 times

Poslaťod Rostratus » Uto 05. Mar 2013 23:35:23

Ja mám takto robené pomocou PVC rúry s priemerom 12cm prepojenie nádrže medzi 1350 litrovým akváriom a filtrom. Tiež som sa bál týchto vecí ako pretečenie, zavzdušnenia a pod. Vyriešil som to jednoducho. Naddimenzoval som "odhadom" PVC rúru tak aby stačila pretekať naspäť voda, ale čo je dôležité ja mám hladinu vody vo filtry zarovno hladiny vody v akváriu. Keby to náhodou aj malo pretiecť tak je to doriešené tak ako Belial písal. Odčerpá jednu, dve komory a viac nie. V prípade výpadku elektriny sa čerpadlo vypne a hladiny sú stále rovnaké. Takto to budem riešiť aj na tie akvária čo pripravujem doma: viewtopic.php?f=17&t=2736 Ideálne by bolo, keby si mal to prepojenie priehľadné, aby si občas vedel pozrieť či sú tam bubliny alebo nie. Ja som si na odvzdušnenie urobil taký malý prípravok: hadička+polystyrén :P
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod l_laco » Str 06. Mar 2013 7:40:17

Ďakujem za rady páni, zvažujem aj takú možnosť že by akva bolo v jednej rovine s filtrom. Uvidím uvidím ... túto pumpu na prepad som chcel na 500-ku, kde na boku už nemám dostatok miesta, nad ňu nechcem dávať nič z estetických dôvodov ale pod ňu by sa niečo zmestilo :-)
Išlo mi o to či sa niečo také ako tá pumpa dá zohnať tu ... predsa len sa tu pohybujú ľudia s väčším prehľadom ako ja.
Admin ... ten malý prípravok by si nám mohol predstaviť :P pretože mňa napadá niečo na štýl automatického odvzdušňovacieho ventilu ktorý sa používa na kurenie / vodu. Hm?
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod Rostratus » Str 06. Mar 2013 19:42:21

Je to primitívna pomôcka, ktorá ma napadla keď som potreboval odsať vodu z PVC rúry. Dosť mi to ulahčuje robotu a v podstate jednoducho rieši tento problém. Ja som mal problém, že tú celú rúru som nevedel ponoriť do vody a zaštuplovať, tak aby bola vo vnútry voda bez vzduchovej bubliny. Tak som jednoducho PVC uložil na miesto, kde bude akvárium a filter spojené. PVC rúra je po hladinu vody ponorená, ale nad hladinou je vzduch. Cez rúru som prepchal hadičku s polystyrénom. Polystyrén slúži len na to, aby svojou ľahkosťou stúpala hadička vyššie do rúry. Ústami odsávam vzduch a čím viac odsajem, tým sa vyššie zdvíha hadička s polystyrénom a nakoniec sa nádoby spoja. Mám to odsúšané a funguje to v pohode. Síce sa trošku namakám dokým odsajem vzduch, ale problém je vyriešený. :smirk

hadicka_s_polystyrenom_vysatie_vzduchu.jpg

hadicka_s_polystyrenom.jpg

hadicka_s_polystyrenom2.jpg

hadicka_s_polystyrenom3.jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod l_laco » Štv 07. Mar 2013 7:09:51

:yes pekné :makeup , ktorej modelke si ich ukradol :mrk
Ako zlepšovák na prvotné odvzdušnenie to je fajn. No, počas prevádzky sa ti v tej trubici nezbiera vzduch? Ono tá pumpa, ktorú tu už toľko omielam, má zabezpečiť sústavné odčerpávanie malého množstva vody práve z najvyššieho miesta v prechode ponad stenu akvária a filtra ...
Obrázok užívateľa
l_laco

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 62 hostia