Ďakujem Miho
RO zatiaľ nepotrebujem, pretože kvalita vody v našom meste je našťastie výborná, to mi može potvrdiť aj kolega Stiff
Priamo z kohútika tečie voda s pH takmer presne 7 alebo niečo tesne nad, uhličitanová tvrdosť kH je max.1-2 a celková Gh je zhruba 6, takže osmózu mi netreba. Nad akváriom mám sklenenú 280L nádrž, ktorú naplním deň pred výmenou vody v akva...na druhý deň je voda bez chlóru a s takmer identickou teplotou...Stačí mi to len vypustiť do akva a prebytok vytečie prepadom vo filtri do kanalizácie
Je to dosť pohodlné, takže ak na to máš priestor, určite odporúčam...
Čo sa osvetlenia týka...to je dosť na dlho, no skúsim aspoň v skratke
Mal som navrhnuté viaceré typy osvetlenia ako najvhodnejšie sa javila rampa s piatimi HQI výbojkami a s pár prídavnými svetlami...malo to ale viacero nevýhod (spotreba, prehrievanie,atď) Potom som skúšal navrhovať svietidlo s LED pásmi, no LED
osvetlenie ešte stále nemá vychytané muchy a nikto mi nevedel povedať či by to fungovalo podľa mojich predstáv... Nakoniec som sa rozhodol pre túto alternatívu, pretože Led žiarovky možem kedykoľvek zameniť za niečo iné (napr.halogénové). Všetkých 5 svetelných okruhov je napojených na digitálne programátory ORBIS DATA MICRO 2+ Niesú tam stmievače ani procesory, pretože tam vlastne ani niesú potrebné...už takto je to dosť skomplikované
Ďalším a dosť veľkým problémom bola manipulácia s osv. rampou pri údržbe akvária...Keďže váži cez 50kg a je dosť dlhá sám ju nedokážem dať dole. Je teda zavesená na 4och oceľových lankách a zdvíhaná počas údržby nádrže až k stropu cez systém kladiek zdvíhacím zariadením
V prípade záujmu mozem prihodiť nákresy, náčrty, fotky alebo iné detaily toho svetelného "čuda" čo mi hrozivo visí nad akváriom