Lov ryb

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Lov ryb

Poslaťod KlimO » Str 20. Feb 2013 11:03:24

cavko borci chcel by som zacat s rybarcenim no neviem co a ako.. mohli by ste mi poradit? Asi by som chcel zacat s privlacou co je stuky atd? viete mi poradit vybavu atd? tato tema nech sluzi na pokec o rybarceni
Obrázok užívateľa
KlimO

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Reklama

Re: Lov ryb

Poslaťod Jules » Str 20. Feb 2013 19:48:49

Fuuu som rybar, ale pisat naco, scim, ako a co chytat je vela aj na dalsi portal nie to este na jednu temu :D Cize doporucujem pogooglit. Ak chces v niecom poradit, tak v pohode, len to musis viac konkretizovat :hi
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Rostratus » Str 20. Feb 2013 20:17:54

Táto téma sa celkom hodí, aspoň pre mňa. V lete sa chystám na lov belíc. :chuckle Potrebujem pre svoju Alligator gar. Matej dúfam, že všetko platí, ty máš rybársky preukaz :P
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod simon » Štv 21. Feb 2013 18:28:48

Lov rýb. V tejto súvislosti, ale s výlovom ryby z akvária ma napadla jedna vec. V menšom akvárku (120 L) keď som chcel vyloviť cichlidu, vybral som pár kameňov a sieťkou som rybu chytil. Ale v takej 300-vke to také jednoduché asi nebude. Moja otázka: Ako dostanem zdravú rybu z akvária von, keď je tam plno úkrytov, skál a pod. Myslím napr. dvoch samcov, ktorí sú voči sebe agresívni a mohli by si ublížiť. V témach som túto problematiku nenašiel.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod heno96 » Štv 21. Feb 2013 18:39:08

Bud vyberies vsetky skaly z akva ale treba len trpezlivost a cakat kym vidne von z ukryru a potom ho rychlo chytit. Ja vyberam samicu z ladymi a uz ani nevyberam skoro kamene a tiez mam 300vku. Chce to cvik.
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod KlimO » Pia 22. Feb 2013 13:18:33

Zacnem pre zaciatok asi na plavanu chytat teda plavak a stojace vody. Chytava niekto tymto stylom alebo ste uz na urovni "na tazko" ? :D
Obrázok užívateľa
KlimO

Poslaťod bobo242 » Pia 22. Feb 2013 16:13:47

co to som porybarcil tak si trufam ti odpovedat.. neexistuje uroven - na tazko. je to sposob lovu. okrem muskarenia som vyskusal vsetky mozne sposoby lovu skoro vsetkych druhov ryb. v kazdom sposobe su urovne - 1.dieta/zaciatocnik, 2.pokrocily amater, 3.amater abstinent co obcas aj nieco chyti, 4.amater opilec co sa chodi na ryby len ozrat a robit bordel,nikdy ziadnu rybu nepusti a berie aj podmierecne 5.amater co to berie vazne a kupuje si furt nejaku vybavu v zavislosti od svojho oblubeneho sposobu lovu, chodi rad na ryby lebo ho to bavi, ma rad prirodu, klud a ryby vacsinou pusta. 6.potom su rozne urovne sportoveho rybolovu na sutaznej urovni - dnes uz v podstate sa sutazi skoro vo vsetkych sposoboch lovu. atd atd...

ak to myslis vazne, najlepsie je zacat chodit na ryby s niekym kto je v obraze a od neho sa vsetko naucit. potom postupne vyskusat vsetky sposoby lovu ktore existuju a niektore si bud oblubis alebo neoblubis. kazdy sposob lovu ma svoje caro a nieco do seba, ale nie kazdeho aj bavi. su rybari co po case zostali uz len pri jednom sposobe - napr vlacenie, a tomu prisposobili svoju vybavu a inu nemaju - na vsetky sposoby uz nejaky "patek" existuju specialne pruty, navijaky, silony/snury atd. najspickovejsie veci su aj relativne drahe.
s tym plavakom neurobis urcite zle, v podstate kazdy ako dieta zacinal s bakulou zo stromu, na nej silon, plavak, olovko, hacik a na nom cesto. neskor dazdovka - aby skocil aj nejaky ten ostriezik. proste akokolvek, ale treba zacat a uvidis.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod KlimO » Sob 23. Feb 2013 22:33:13

Dik bobo, s tou urovnou som to myslel tak ze na plavak skor ludia zacinaju.. ja uz som ryb nachytal ale na ujovom rybniku a to je ine kde su jazera sukromny majetok a hemzi sa to rybami ako normalne.. on tam vzdy udice mal tak sme len dali kukuricu a nahodili na tazko.. Skor som sa chcel spytat na vybavu atd co odporucate
Obrázok užívateľa
KlimO

Poslaťod Matej » Sob 23. Feb 2013 23:41:54

Admin : jasne plati to, na belice pojdeme :)

KlimO : plavak neni zla volba, mozes tak chytat aj male ryby, aj kapre, kludne aj dravce. Idealny prut na plavanu je tzv. MATCH, su to ale prevazne dost dlhe pruty 3.9-4.2 metra v priemere, niekedy je problem s manipulaciou a treba si zvolit spravny typ. Okrem toho, byvaju to dost jemne pruty, lahko sa poskodia, pre zaciatocnika to asi neni to prave orechove.

Mne osobne sa lepsie osvedcili tzv. FEEDER pruty, primarne su urcene na lov "na tazko", pouziva sa ale iny typ krmitka ako tie bezne, a su ovela jemnejsie ako klasicke pruty na lov na tazko. Zaber signalizuje jemna spicka, je tam aj iny system, celeho lovu, nieco si o tom precitaj. Caro tychto prutov je ze su dostatocne dlhe (3.6 metra prevazne) a dost jemne aj na to aby sa dali pouzit na lov na plavanu, pritom su spravidla ale pevnejsie ako MATCH pruty, cize v pohode na to mozes chytat aj vacsie ryby. Takisto dobre posluzia pri love na privlac, spicka je dost jemna na to aby si citil zaber... to iste pri plavanej, 3.6m je dost vela na dlhe hody a ten prut je dost jemny aj na nizsie zavaze.

Ja osobne chodim na ryby s 2ks FEEDER prutov, podla situacie sa rozhodnem ako chytat, ci uz stylom na ktore su urcene alebo na plavanu, kde neni problem dat aj vacsi plavak a chytat trebars zubace na rybku. Osobne by som ti odporucal kupit prave takyto prut. Vyrabaju sa prevazne v 3 tvrdostiach, ja mam najradsej strednu a najvacsiu tvrdost. Vyhoda je v tom ze maju vymenitelny posledny diel (spicku) takze si prisposobis koncovu "akciu" podla toho ako potrebujes.

K tomu sa hodi kvalitny navijak, ja pouzivam SHIMANO, s kapacitou aspon na cca 100 metrov 0.25 silonu, oznacuje sa to ako 2500. Realne budes pouzivat tensi silon, tak 0.18-0.20, takze ti tam vojde 150-200 metrov co je dostacujuce. Odporucam model s dvojitou kluckou, je to lepsie vyvazene a aspon mne osobne sa s tym ovela lepsie naraba.

K tomu sa vybav na viacero typov lovu :
- niekolko feedrovych kosikov 15-20g ak budes chytat na jazere, vyssiu gramaz pre lov na rieke
- kvalitne haciky, velkost si musis najst sam, ja pouzivam okolo velkosti 10, v pohode chytaju aj kapre, aj male ryby
- viacero velkosti plavakov, aj pevne, aj priebezne - anglicaky - tieto mam radsej len jemne predvazene, alebo bez predvazovania - plus zatlacacie olovka na dovazovanie
- ak budes skusat privlac, nekupuj hned drahe voblery (imitacie ryb) postacia ti tzv. gumy a nejaka ta rotacka (blyskac)
- ak budes chciet chytat aj dravce na plavanu, nejaky ten vacsi plavak, ale nic mega, 5-10 gramovy je dost malu rybku udrzi, idealne taky kde sa da signalka nahradit svietiacou tycinkou na nocny lov

Neminaj peniaze ani na drahe nastrahy, postaci ti sterilizovana kukurica plus kostne cervy ci hnojaky, na tazko mozes skusit aj PUFY (fukana kukurica) a podobne. Ak budes chytat na FEEDER ci plavanu, budes potrebovat aj vnadiace zmesi, su aj specialne a poriadne drahe, dobre si zachytas aj s lacnejsimi, pripadne doladis tzv. posilovacom co je pridavna aroma.

Posledna dolezita vec je zopar "razsoch" na ulozenie udic.

Moznosti je strasne moc, toto ber ako taky navod pre zaciatocnika ktory by chcel chytat stylom ako to robim ja. Samozrejme kopa ludi to robi uplne inak, mna to bavi takto. Urcite som na nejake veci zabudol ale ako uvod to staci. Usmerni ta aj to kolko chces investovat, rybacka moze byt riadne draha :)

Este jedna vec, dobra stolicka je nutnost, po par hodinach "cupenia" pri vode da kolenam riadne zabrat :)

Lovu zdar :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod KlimO » Ned 24. Feb 2013 13:33:36

Matej, uplne paradne si to cele zhrnul :) Ja si to spociatku predstavujem tak ze budem chytat skor male rybky na cervy a ak sa bude dat chcel by som nejaku tu stuku. Chcem chytat len na stojacej vode-jazere. Kaprov som sa uz nachytal dost a to uz ma moc nebavi :D ale to bolo vsetko s ujovou vybavou preto o tom nic neviem ja som len nahodil... Skor by som skusil stuky..
Prosim ta mohol by si este hodit nejaky link aku udicu by si kupil ? Nejake som pozeral na stranke pirana len je ich na vyber mnoho
Z udic napriklad nieco takyto? Teleskopicky prut? http://www.pirana.sk/pirana/eshop/40-1-Udice/0/5/7625-Teleskopicky-prut-3-60m-Cool-Practica-60g
Najijak nieco taketo ? http://www.pirana.sk/pirana/eshop/1-1-Navijaky/0/5/2916-Zebco-Cool-Proton-S-130-RD
To je len taky zaklad.. Myslim ze som vybral skor LOW cost ale rad si necham poradit.
Obrázok užívateľa
KlimO

Ďalší

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 54 hostia